En av grejerna jag jobbar mycket på är att minska matsvinnet här hemma. Tänkte lista några tips för att få maten att hålla längre:
- Salladshuvud. När du tagit hem den från butiken, skär av det yttersta på stammen så att du får en fräsch yta, och lägg på en blöt, vikt pappershandduk så håller salladen sig krispig mycket längre. Om du dessutom lindar in resten av salladen i en pappershandduk absorberas fukten från bladen och den håller sig också bättre.
- Bananer. Låt dem sitta ihop så blir de inte bruna. Har du bara enstaka bananer, linda plastfolie runt stjälkarna så håller de längre. Har de blivit bruna och du inte ska äta dem direkt, skala dem och frys in så har du till smoothie – eller nyttig glass.
- Äpplen och tomater. Ska inte bo ihop med andra grönsaker och frukter, eftersom de får annat att åldras (undantaget för äpplena är potatis, tydligen). Tomater ska inte bo i kylen eftersom de tappar smak där.
- Ägg. Håller jääääättelänge. Långt, långt efter bäst-före-datum om du har dem i kylen. Bäst-före är inte baserat på förvaring i kyl.
- Basilika och andra örter. Jag brukar köpa en kruka basilika på våren, sätta den i kruka och sen har jag basilika ända in på sena hösten. Går givetvis också att driva upp från frön. Om man får över kan man lägga örterna i en form för iskuber, fylla på med olja och frysa in för att ta fram senare.
- Avokado. Kan förvaras i rumstemperatur tills de är mogna och sedan i kylen.
- Ost. Hyvla av undersidan av osten om den har en sån där plastig hinna, redan när du öppnar osten. Då kan du sedan när du ätit så mycket att den inte längre går att hyvla snabbt riva ner resten. Behöver du den inte precis då, frys in.
- Vin. När det blir lite rödvin över kan man hälla det i en form för iskuber och frysa in, så är det bara att plocka fram en eller ett par när du behöver det i matlagningen, istället för att köpa matlagningsvin eller behöva öppna en ny flaska.
- Köttfärs. Köp storpack, dela upp i mindre och lägg i plastpåsar. Platta till dem innan du fryser dem så är de lätta att tina upp när det är dags.
- Salt. Alla vet väl tricket med ris i saltet så att det inte klibbar ihop?
Och bäst före är inte samma sak som sista förbrukningsdag. Bäst före är bara just det – bäst före – men kan vara utmärkt även efter. Titta, lukta och smaka. Mat som har sista förbrukningsdag bör däremot inte ätas efter det utsatta datumet, eftersom maten då kan ha blivit dålig och eventuellt hälsofarlig.
Funderat på det här med sista förbrukningsdag: har en förpackning i kylen nu där det står 18 januari, dvs idag.
Det måste väl betyda att den är inte är ’eventuellt hälsofarlig’ fram till klockan 23.59 ikväll. Men sedan -en minut och någon sekund senare- straxt efter klockan 24.00 (eller 00.00 som en del säger) så är det den 19 januari och då har matvaran passerat sista förbrukningsdag,
Kan jag inte äta denna matvara, om jag känner mig lite sugen på nattkröken, jag menar den ’bör däremot inte ätas efter det utsatta datumet’ ?
Obs, jag har rekommenderad temperatur i kylen, dvs den maxtemperatur som anges på förpackningen uppfylls alltså.
Jag har funderat på samma sak, inte minst nyligen när vi glömde frysa in köttfärs. Vi gjorde faktiskt det på morgonen efter ändå, med tanken att den ändå steks eller lagas i ugnen, för att vi tyckte att det verkade konstigt att det skulle vara så exakt att den blev dålig vid midnatt… så jag håller med om dina funderingar!
Du behöver inte hälla vin i iskuber. Ha en låda för allt vin där du kan blanda slattar. Det gör inget att det är blandat om du ska ha det i matlagning.
Vi har vin så sällan att det i så fall bara blir stående en flaska på diskbänken, så jag föredrar det i kuber i frysen, men tack för tipset!