Lyssnat på ett avsnitt av ChooseFI-podden (som det blivit mycket av på sistone, eftersom jag haft en del tid att lyssna på poddar och de jag annars lyssnar på inte varit så intressanta (bortsett från Kvalitetsaktiepodden, som levererar varje gång)) och den här gången blev det avsnitt #70 med Vicki Robin som heter ”Your money or your life”. Robin skrev på 90-talet boken med samma namn och kan ses som en av FIRE-rörelsens grundare, delvis. Det är nog det mest givande avsnittet av podden jag lyssnat på, eftersom den annars har en tendens att bli lite mycket halleluja-FIRE-är-bäst-that’s-so-powerful (just ”that’s soo powerful” är något programledarna säger lite väl ofta, är så otroligt amerikanskt och tröttsamt) och här låter de Robin snacka långa stunder själv utan att avbryta.
En spännande bit är hur man borde räkna på sin timpeng. Tanken är att medan man kanske tror att man tjänar säg 200 kr/h så måste man dra bort alla kostnader som kommer av att jobba:
- kostnaden att ta sig till och från arbetet
- arbetskläder
- uteluncher
- utbildningar som inte arbetsgivaren står för
- om du har barn: kostnaden för att någon ska ta hand om dem (dagis-/fritidsavgift)
- och så vidare
Sedan ska det ju delas på antalet timmar du jobbar. Och där är det nästa bit – hur mycket jobbar du egentligen? Om du har betalt för 40 timmar i veckan men arbetar 10 timmar utöver kontorstid med all tid du tillbringar hemma med att svara på mail eller lösa kriser eller vad du nu gör, då får du ju dela den verkliga lönen med 50, inte 40.
Så formeln blir:
Enligt Robins estimat tjänar de flesta ungefär 1/4 av det de tror att de tjänar, baserat på alla utgifter som är kopplade till arbetet. Jag vet inte om det är lika illa här – jag hoppas inte det med tanke på att stat, landsting och kommun här tar mer av våra pengar redan från början än i USA – men det är en intressant tanke. Och lägger man 100 kr/dag, alltså 500 kr/vecka eller 2 000 kr/månad, på uteluncher så är det ju en del att dra av bara där.
Driver man det vidare, som de gör i avsnittet, gör ju detta att om man tror att man tjänar 200 kr/h och i verkligheten tjänar 50 kr/h, då blir den där middagen för 400 kr inte bara två timmars jobb, utan åtta timmars jobb – en hel dag – och då kanske man blir lite mindre pigg på det och väljer att äta hemma istället. Det är ju lite då och då uppe till diskussion att man ska tänka sig sina kostnader i arbetade timmar, men här drivs det alltså ytterligare lite längre för att se vad din verkliga timpeng är. Plötsligt är ett par nya skor ännu fler timmar än du redan tänkte dig och då kanske det blir lättare att motstå.
Bland andra intressanta bitar de diskuterar är när de pratar om ihopkletningen av orden arbete, jobb och inkomst (work, job, income) och att arbete borde frikopplas från inkomst eftersom det annars vanligen är så att arbete som ger inkomst värderas högre än ett arbete som inte gör det. De pratar också om ”making a living” versus ”making a dying”, och mycket annat. Ett varmt rekommenderat avsnitt!
Har du funderat över din faktiska timpeng?
Jag har tänkt att jag ska räkna på det där, men det är komplicerat som sjutton när man börjar ta med jourkomp osv i beräkningen… Kanske det är enklast att bara räkna på 40h/vecka ändå och strunta i de extrapengarna? Vet heller inte riktigt hur man ska räkna med att maken är hemma om dagarna, för jag försörjer ju honom i princip helt, och mina kostnader för att arbeta hade ju varit mer tydliga om han också jobbade (dvs inte tog hand om barnet…) Krångel!
Kanske kan köra 40h + snitt vad du lägger ner på jour. Tänker att det kanske ändå är vettigt att lämna maken utanför och få fram ett värde som ni båda kan använda vid konsumtionsvalen.
Jag håller med om det där med komp, än så länge inte för min egen del men för makens eftersom han jourar massor. Jag har inte faktiskt satt mig ner och gjort kalkylen fullt ut, men man kan ju få en känsla för det oavsett för att använda vid konsumtion. Maken hade jag nog också, som IGMR, lämnat utanför tills han får en inkomst, verkar enklare att räkna på.
Det var faktiskt hennes bok Your money or your life som fick mig att komma igång ordentligt med sparande. Att tänka på verklig timpenning tyckte jag också var ett bra perspektiv. Bara att tänka på hur många timmar det tar att förbereda sig och åka till jobbet och sedan tills man är hemma och hunnit varva ner får en att inse att jobbet kostar så mycket mer tid, eller livsenergi, än den faktiska arbetstiden. Och då har man inte ens börjat räkna på lunchkostnader etcetera. Sooooo powerful! Hehe
Det slog mig häromdagen att jag är på jobbet nio timmar om dagen eftersom lunchen inte är betald. Omkullkastar allt!
Haha, soooo powerful var det ja… Men ja, det är ju ännu mer man kan räkna in. Blir förmodligen för de allra flesta en väldigt låg timpeng när man väl tar in allt. Inte helt konstigt att de flesta får lägre kostnader när de slutar jobba.
Detta har varit en av de viktigaste bitarna i att ändra våra konsumtionsmönster.
Står man inför ett köp eller en önskan kan man direkt räkna ut hur många timmar på kontoret detta innebär. Nya bilen känns då inte så lockande, kanske olivoljan från Garant är ok istället för spitzeoljan från olivoljeprenumerationen? Att knyta konsumtion till något verkligt, till dina timmar, till ditt liv är kraftfullt.
https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/09/rakna-ut-din-verkliga-timpenning-och.html
Tänk vad du och jag har lika tankar, även om det är ett par månader emellan! Jag håller med, räknar man på saker som hur mycket tid man behöver jobba för att tjäna in pengarna för att kunna betala för det, då blir det mycket mindre attraktivt att shoppa. Garants olivolja är f ö standard här hemma, trots att det i mitt bröd-recept står ”fin olivolja”. Trots att jag inte använder ”fin olivolja” visar det sig att brödet blir alldeles förträffligt…
Vi kör också Garant 4 life. Numera också sub 80 kronorsviner, Eldorado, kort datum och allt det där.
Great minds…
Jag var och veckohandlade idag. Total kostnad blev 615 kr och det inkluderade 8 (!) kilo frukt och grönt genom deras svinnlådor, med bland annat sparris, paprika, vindruvor och bananer. (Svärmor, som var mycket besviken över att de var slut när hon var där förra veckan, får två av lådorna.) Även färsk lax nedsatt med 30% pga kort datum åkte med, det blir dels lunch och dels ett gäng matkuber till bebisen.
Grymt. Svinnlådor finns inte på vårt Willys (killgissning att du handlar där).