Sparkvot är ju återkommande bland sparbloggarna. I sin enklaste form är den ju inte mycket att dividera om:
Men när man tittar närmare på det är det ju väldigt mycket som går att diskutera när det gäller båda de ingående delarna.
Till att börja med vad gäller inkomster, som ändå är den av de två faktorerna som nog diskuteras mindre så är det ändå inte självklart. Jag la ut månadsavstämningen för februari och i kommentarerna diskuterade vi huruvida barnbidraget ska räknas in, om det är något som går mer eller mindre helt till sparande (vi sparar 2 000 av de 2 650 kr som kommer in). Det är inte givet åt ena eller andra hållet. Sparar man inte barnbidraget bör det ju definitivt räknas in i inkomster, tycker jag, liksom andra bidrag.
Andra funderingar kan vara t ex om eventuella utdelningar från aktier ska räknas in – kanske återigen beroende på om man plockar ut dem för att leva på dem (då bör de räknas in tycker jag) eller om de bara återinvesteras direkt (då bör de inte räknas in eftersom de aldrig berör privatekonomins flöde av pengar in och ut.
Den andra delen, vad sparande innehåller, är ju en kontinuerlig diskussion. Den första och största brukar vara huruvida amorteringar räknas. Eftersom vi inte amorterar på våra lån har jag inte behövt ta ställning till detta (dock sparar vi resten av året till en större amortering i samband med att vi ska lägga om lånen, så det får väl revideras).
En annan sak är ju barnspar, oavsett om det är hela barnbidraget eller någon annan summa. Det är ju inte spar till MIG, men det är mitt sparande (och sker på mitt konto på Avanza, inte i barnens namn). För min del räknar jag in det i vår sparkvot eftersom det är en del av vårt sparande.
Pappa betalar? gjorde sin månadsavstämning och visade där att sådant som sparas på kort tid, t ex till bilreparation och liknande som kommer komma, inte räknas in i deras sparkvot, utan finns där för att inte göra månaderna så slagiga (ena månaden inga stora extrautgifter, andra månaden tre, så att man går ”minus” på den senare och har en mycket hög sparkvot på den förra). Bör det räknas in i sparkvoten eller ej? Pappa betalar? väljer att lägga det utanför sparandet och därmed blir sparkvoten lägre.
Det finns förmodligen en massa andra inkomster och sparanden som går att diskutera huruvida de ska räknas in i sparkvoten eller ej. För min del ser jag sparkvoten framför allt som ett sätt att jämföra mig från månad till månad och år till år. Att jämföra sig med andra är svårt, med ett begrepp som definieras så olika av olika personer, men man bör inte jämföra sig själv med andra i det här fallet ändå, eftersom våra situationer alla är olika.
Så ta sparkvoten för vad det är: ett sätt att följa din egen ekonomi, på ett sätt som du tycker känns adekvat.
Vår sparkvot räknar vi så här:
(sparande + amorteringar) / (total inkomst minus barnbidrag)
Vi sparar hela barnbidraget men tar inte med det i inkomst eller sparande då vi inte är helt på det klara med slutmålet för det sparandet.
I övrigt trillar det in lite extrapengar från side hustles då och då. Dessa går rakt in på Avanza. I och med att det ofta är små skvättar tar jag inte alltid med dem i inkomst eller spar då det blir för mycket pillande. Vår sparkvot brukar alltså vara lite högre i verkligheten än den jag redovisar.
Hej!
Sparkvot är inte så enkelt som man skulle kunna tro.
Det finns massor av sätt att räkna det på.
Vi har ett sätt som passar oss och som vi mår bra av.
Jag tror som du att det viktiga, det är att hitta sättet som passar dig själv bäst. För då blir det lättare att spara och troligtvis blir sparandet viktigare och mer prioriterat.
Mvh PB?
Jag tror precis så – och att man alls har koll på sina utgifter så att man ser vart pengarna tar vägen. Vad som sedan räknas in i sparkvoten och vad som inte gör det spelar ju mindre roll om man bara gör lika från månad till månad så att det går att jämföra (om det nu är det man vill).
För mig är sparkvot något som är knutet till ackumuleringsfasen på vägen till ekonomisk frihet.
Då hamnar man i ”Rich Dad, Poor Dads” definition av ”asset vs liability”.
Vad man lägger undan till resor, bilbyten, amorteringar på hus, renoveringar, är oväsentligt.
Visst om mit hus är betalt, då behöver jag inte lika mycket kapital för att finansiera min frihet, men det är också allt!
Ger inte en tillgång något kassaflöde tillbaka till mig, då är det inget som jag räknar in i sparkvot.
Jag personligen ser allt annat som en form av självbedrägeri.
Men alla som räknar sparkvot har naturligtvis inte ekonomisk frihet som mål och då kan man räkna som man mår bäst av!
Alla pengar som kommer in på kontot är inkomster. Oavsett om det är lön, bidrag, försäljning på loppis osv.
Pengar som sparas till konsumtion, som en resa eller annan inplanerad utgift räknar jag inte in i sparandet för ekonomisk frihet, dock i nettoförmögenheten.
Sen räknar vi med amortering på gården i vår sparkvot. Dels anser jag att det är att arbeta från andra ända i målet att bli ekonomisk fri. Dvs ju lägre utgifter ju mindre kapital behövs i de avkastade delen. Det för oss alltså närmare målet. Sen har boendet ett värde i sig och medför möjligheter som man annars inte skulle ha. Som tex göra ett geo-arbitrage, belåning med mera. Sen har vi också en gård där vår bostad även är en ekonomisk motor för oss som generera så gott som passiva inkomster.