Jag har ju blivit smått tokig i att baka bröd istället för att lägga 25-35 spänn per bröd i affären. Eget bröd är underbart gott, doftar ljuvligt och dessutom har du koll på exakt vad som är i det. Nedanstående limpa gjorde jag eftersom jag hade ganska mycket filmjölk hemma och jag ville testa något annat än det bröd jag hittills oftast bakat. Det här var superenkelt och grymt gott och du behöver inte hålla på att jäsa brödet – bara blanda ihop allt och in i ugnen!
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
0,75 dl mörk sirap
Valfritt: en riven morot, hasselnötter, russin eller något annat trevligt du vill ha i
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt filmjölk och sirap.
- Rör ihop allt till en kladdig smet.
- Smöra och mjöla en brödform. Häll i smeten och strö lite vetemjöl på ytan.
- Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över aluminiumfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan.
- Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
Ah, nu blev jag inspirerad! Satte en kalljäst deg i förmiddags, men när ugnen ändå är varm kan jag ju baka en sådan med!
Och till Eva nedan, det är något med bikarbonat som gör att brödet blir bra, tror inte bakpulver ”orkar” jäsa så tung deg liksom…
/C
Härligt att kunna inspirera, jag tyckte att det blev supergott. Hoppas det kalljästa blev bra det med!
Det där ska testas, verkar otroligt enkelt. Vad tror du om bakpulver istället för bikarbonat? Har båda visserligen, men tyckte det verkade ovanligt med bikarbonat i ”svenskt” recept. Det kanske är bättre? Bakpulver innehåller 30% bikarbonat.
Jag skulle gissa att bakpulver fungerar också, men vet inte översättningen mellan de två. Jag tyckte inte att det reste sig särskilt mycket av bikarbonaten men det blev luftigt och saftigt ändå, så det verkade inte behöva resa sig så mycket. Det var verkligen enkelt 🙂 Rapportera gärna om du testar med bakpulver!