När jag gjorde veckohandlingen på Willys den här veckan – vilken blev senare än vanligt eftersom jag varit på jobb och maken har pendlat till Motala för sin sista randning innan han är färdig specialist och därmed har han haft bilen – hittade jag det här fantastiska påfundet:
Två kilo frukt eller två kilo grönt – för 20 kr. 10 kr/kg! Jag tog en av varje. Enligt skylten hade de skönhetsfläckar som gjorde att de inte kunde säljas, men jag måste säga att när jag packade upp det var det jättefina varor. Apelsinerna var möjligen något torrare än vanligt vilket gissningsvis beror på att de legat lite längre, men vi hade dem i en fruktsallad så det spelade absolut noll roll.
I fruktlådan fanns vindruvor (vi slängde två som var tråkiga, resten var jättefina), ett gäng äpplen, två apelsiner, en ananas, två kiwi, och två päron.
I gröntlådan fanns fänkål, grönkål, stora tomater, babytomater, zucchini, en massa champinjoner, ett salladshuvud och eventuellt mer jag glömt.
Fantastiskt bra initiativ av Willys tycker jag och alltihopa kommer användas här hemma. Det är ju viktigt när man tar den här typen av erbjudande att man faktiskt använder det, annars blir det ju varken svinnsmart eller ekonomiskt. Frukten funkar jättebra i fruktsallad, efterrätter (äppelkaka i helgen kanske), eller smoothies (en kiwi hamnade i min smoothie imorse), och grönsakerna kommer integreras i matlagningen som vilka andra grönsaker som helst.
Stor like på detta. Inget som finns på mitt Willys än men hoppas det kommer.
Hoppas att det sprider sig till alla Willys, det är jättebra ju 🙂
Najs! På vårt Willy:s har de inte kört med lådor än. Men de har svinnsmart på mycket. Ett perfekt sätt att se till att saker inte slängs och att matbudgeten blir lite skonad också!
Hoppas att även ert Willys bestämmer sig för att köra på det, är ju utmärkt för såväl plånbok som miljön 🙂
På mitt Willys var alla utsorterade varor med kort datum eller skönhetsfel 50% när butiken började. Det gick åt som smör i solsken. Sen blev det vanligare med 40% avdrag på nypriset. Och nu är det vanligare med 30% rabatt. Man märker att fler varor är kvar nu dock så misstänker att mer slängs också.
Det här var första gången jag såg det här, vet inte om det är något de gör så ofta (har handlat där sedan i början av hösten så det verkar inte så). Vårt Willys har kort-datum med 40% nedsatt pris, vet inte hur mycket det går åt. Känns som att det borde vara mer som blir liggande och slängs istället, än vad som hamnar med kort-datum-lapp. Tyvärr.
Wow, vilka lådor och så billigt! Låter ju som att det dessutom var prima varor det mesta också. På ”mitt” Willys har de mest torrt bröd till nedsatt pris. Torrt bröd har jag svårt för, även om det är nästan gratis. Eller har du kanske någon idé vad göra med nästan gammalt bröd?
Om du skulle köpa mest otjänliga grönsaker i sådan där låda skulle du kunna koka buljong på det, behövs ju mycket rot- och grönsaker till naturlig buljong. Buljongtärningar är annars stinna av tillsatser tyvärr. Trist när soppa är så billig och nyttig mat i övrigt.
Har börjat spara kycklingspadet som kommer ut när man haft fryst kyckling i ugnen, syftar på sådana där familjeförpackningar kycklingpanna och dylikt. Verkar hålla i kylen flera dagar (i frysen kan man hälla spadet i kublåda) och kan läggas i såser och grytor. Vet inte förstås om det är så mycket bättre än buljongtärningar innehållsmässigt egentligen. Men det ger en annan mer kryddig smak i alla fall.
Gräddslattar brukar jag också hälla i kublådor i frysen. Perfekt att dosera sedan i såser utan att behöva köpa gräddförpackningar som inte används till slutet. Kan faktiskt börja med att hälla i några kuber när jag vet att jag inte kommer att behöva hela gräddpaketet vid samma tillfälle. På så sätt finns alltid lite grädde hemma till mat och bak.
Tack för tipsen! Grönsakerna var verkligen jättefina, och det som såg lite ledset ut (grönkålen) fick ligga i vatten några timmar och blev då härligt spänstigt och fint. Uppätet nu!
Grädde går åt i sådan hastighet här hemma att slattar sällan blir över, men när vi skulle på semester och hade mycket mjölk kvar frös vi in det, det fungerade utmärkt.
Gammalt bröd kan man ju antingen göra krutonger av, eller ströbröd. Här hittade jag 7 tips: https://www.hemmets.se/7-satt-att-ateranvanda-gammalt-brod/ 🙂