I senaste avsnittet av Mad FIentists podcast intervjuas Ramit Sethi, som tydligen skrivit en bok som heter ”I will teach you to be rich” och har en blogg med samma namn. Jag har inte hört talas om honom förut, men det var ett intressant avsnitt. Sethi är inte en FIRE-anhängare som sådan, samtidigt som han pratar sparkvot, ekonomisk frihet, och sparsamhet. Det som skiljer Sethi från vanliga FIRE-anhängare är, skulle jag säga, att han inte alls tycker att späkning på det sätt som en del FIRE-anhängare ägnar sig åt, är eftersträvansvärt.
Till en början värjde jag mig mot honom – nog mest eftersom jag tycker att han är lite väl ”jag har rätt, alla andra är idioter” i sin framtoning och det blir jag rätt motsträvig mot alldeles oavsett budskap – men jag får ju medge att han har en poäng.
De diskuterar bland annat hur någon mycket frugal person skulle kunna sitta och undersöka billigaste flyget till en resa. Kollar en site, kollar en till, jämför, skriver upp, väntar en dag eller en vecka med att boka för att se prisfluktuationer – allt för att i slutändan spara ett par hundralappar eller en tusenlapp. Sethi tycker att man då får ställa all tid det tar att sitta och jämföra och fundera, mot vad man annars hade kunnat göra med den tiden. Det ligger mycket i det. Flera böcker jag läst på sistone – just nu ”Unscripted” av MJ DeMarco, men även någon av P H Börjessons böcker – tar upp det här med tid och dess värde. Tid är det enda vi inte kan göra mer av. Är det värt all tid det tar att leta upp den billigare flygresan, mot vad du hade kunnat göra med din värdefulla tid istället? Vi beter oss som att tid är något vi har oändligt av, medan det egentligen är det enda vi aldrig kommer kunna ta igen, göra om, eller köpa mer av.
Sethi poängterar också vikten av att kunna göra av med pengar på det som betyder något för en. Inte så att man ska strössla pengar över allt, utan just det som är viktigt på riktigt. Har du en hobby du älskar? Lägg pengar på den om det gör dig glad – men kompensera genom att hårt och tydligt kapa kostnader på andra platser i din ekonomi, som inte spelar dig lika stor roll.
Han tar till och med upp en utmaning: varje månad har du en viss summa pengar (efter vad som är lämpligt med din ekonomi) som du måste göra av med. Måste. Om de inte är borta i slutet av månaden, då kan du ”kasta ut dem genom fönstret”, som han uttrycker det. Jag gissar att detta tar väldigt mycket emot för många i FIRE-rörelsen, vi som blivit vana vid att vara frugala, sparsamma, och jobba mot en ständigt högre sparkvot. Sethi menar på att skillnaden i ytterligare procent sparkvot inte gör så stor skillnad för sparandet, men att de kan göra stor skillnad för livskvalitén.
Jag köper inte allt som Sethi säger, och jag kan klart säga att jag inte är förtjust i hans attityd – men han säger tänkvärda grejer för oss som är på sparvägen. Att inte glömma förmågan att kunna göra av med pengar på det som vi verkligen tycker betyder något i livet, det är något att ha i åtanke, för det är väldigt lätt att hålla för hårt i pengarna för att ”ha till sen”. Så se till att unna dig på det som ger dig mest livskvalitet – men inte på allt annat.
Tänkvärt något som jag märkt av mer och mer att efter en viss punkt av sparande försvinner eller ger sparandet inte så mycket mer i förhållande på vad en liten billig upplevelse hade kunnat ge i livstillfredställelse. Framförallt att kunna dela och ge upplevelser av olika slag till dem man älskar.
Har själv kunnat spara väldigt mycket i perioder 70-75% av nettolön. Dock ej inte allt i marknaden då jag sparar till lägenhet. Att äga något och sprida på ens net worth i olika tillgångar är min mening viktigt och bo behöver man alltid även om banken får en del av kakan i början när belåningsgraden är hög. Ännu har jag inte upplevt någon börkrasch men ska bli intressant att se hur ens mentala kommer tänka om börsen går ner 30-50%. Poängen att framhäva är ju att tiden vi sliter och jobbar emot FI blir onödigt lång om man gör avsteg från saker man vill göra. Behöver ju ej nödvändigvis bli en hel jorden runt reda utan en liten Sverige runt resa till att börja med men sakta men säkert kan man göra det man vill göra fullt ut när pengamaskinen nått sitt mål och alla ens baskostnader är betalda. Tiden är kort och tiden flyger förbi ställ dig de viktiga frågorna vad vill man med livet, gör upp en plan och jobba mot det både mentalt och fysiskt.
Mvh Anonym-m
Jag tror vi är många som går ner för sparvägen och glömmer bort att det faktiskt är livet som passerar förbi. Att spara allt vi vill göra tills vi blir gamla gör ingen glad, allra minst om vi skulle dö tidigare än vi tänkt. Det känns som något att tänka på, att inte gå all in för att spara de sista örena på något som faktiskt betyder något, och att lägga vår tid på att göra saker vi faktiskt uppskattar. Jag vet att jag själv jobbar på det. Tack för din kommentar!
Inga problem för oss män!
För att undvika att bli Burkkurt, så skaffar vi en fru!
Hon balanserar upp oss så vi inte blir fanatiker!