Äntligen min tur i bibliotekskön! ”Ut ur ekorrhjulet” är boken av Fantastiske Farbror Fri, eller Oscar Lindberg, och hans fru Maribel Leander Lindberg. Titeln är förvirrande lik ”Jag lämnar ekorrhjulet” av Åsa Axelsson, som dessutom utkom i princip samtidigt. Åsas bok är betydligt snyggare får jag ju säga, jag vet inte vem som kom på den gräsliga orangea omslagsfärgen som också går igenom hela boken, och den otroligt osnygga ekorren. Överlag är omslaget inte alls tilltalande för mig och jag hade inte gissat att den handlade om privatekonomi om jag tittade på den utan att läsa den mindre texten.
Insidan är något bättre, men orange är genomgående, och vid något tillfälle kommer något citat centrerat och kursiverat av oklar anledning, och det finns något ställe med bortglömda indrag och sånt som stör min mer Asperger-oida sida.
Men.
Boken är jättetrevlig. Är man inne i FIRE-svängen är det ju inte så mycket nytt, utan snarare ganska ytligt skrapande, men den är pedagogiskt upplagd och har massor av tips. Framför allt vänder den upp och ner på de så populära spartipsen som kommer i kvällspressen med jämna mellanrum, såsom att förhandla räntorna för boendet för att sänka boendekostnaderna – här föreslås istället att man ser över sina behov, ytmässigt men även vilken plats man kan tänka sig att bo på, och sen flyttar man. Räntorna är det sista man ska kolla på, för det är inte där de stora pengarna går att spara.
Semestertänket är de annorlunda i än vi. De förespråkar långa tider utomlands om man ska åka långt, för att få ner kostnaderna, hinna se mer av landet, och så vidare. Måste säga att i så fall blir det inte mer utomlands för min del för medan jag tycker det är trevligt att vara borta så är det i princip alltid ännu bättre att komma hem. Absence makes the heart grow fonder, och allt sånt. Jag trivs utmärkt med att vara borta en eller max två veckor. Längre än så sen vill jag bara hem. Det betyder dock inte att jag inte tycker om att komma iväg, inte minst i mörkaste vintern (somrarna spenderar vi redan som det är i Sverige). Men det är givetvis så att kostnadsmässigt är det mer effektivt att var borta.
Det är de många tipsen som är bokens behållning, och den riktar sig ganska tydligt mot någon som är ny i sparsvängen. Sen vet jag inte om det är så många som är öppna för att packa ihop och flytta till ett annat ställe hursomhelst – jag har funderat på det för vår del, men det skulle vara mycket krävande och motvilligt med tanke på det stora sociala nätverk vi har att luta oss mot här i stan – så en del av tipsen är nog svåra för någon ny att ta in.
Å andra sidan väcker det tankar, och ingen behöver ju göra allt. Gör man hälften av det de tar upp i boken så kommer ens ekonomi bli bra mycket bättre bara av det. Vad gäller mat, fritid, transport och övriga kategorier de tar upp är det många som med all säkerhet kan göra mycket. Tabellerna med olika typ-familjer tydliggör vilken skillnad det är med olika utgiftsnivåer. Utöver tips om hur man sparar pengar så finns också sådant som ”Sex beprövade metoder mot akut köpsug” och ”Tips för att spara från grunden”.
Det är en hel del åt det filosofiska hållet också, utöver de konkreta tipsen. Kapitel åtta handlar om prioritet:
Någon gång under min livstid har ordet prioritet (som uttryckligen betyder först) börjat användas i plural. Samtidigt tror jag att det är många, liksom jag, som känner att det faktiskt inte går att ha flera prioriteringar samtidigt – det måste alltid vara något som får komma först.
Eftersom boken kom samtidigt som ”Jag lämnar ekorrhjulet” har jag svårt att inte jämföra dem. De är olika i att Åsas bok verkligen är hennes egen story, medan Lindbergs bok är mycket mer allmängiltig. Måste jag välja så tyckte jag bättre om Åsas bok, mycket för att den var så personlig och roligt skriven. Båda väcker tankar och skulle förmodligen kunna gå som introbok till någon nyblivet ekonomiintresserad. Möjligen gör Åsas bok det snyggare, eftersom det inte blir lika skrivet på näsan som i Farbror Fris bok.
Köp boken hos: Bokus eller bättre för din ekonomi, låna den på biblioteket!
Glöm inte att använda en cashback-site om du köper boken!
Hej! Är en nytillkommen läsare med ett nytillkommet intresse för FI. Läser nu igenom dina inlägg med stor behållning.
Jag är en udda fågel såtillvida att jag har ett arbete som jag nog kommer vilja fortsätta med till pensionen men maken har sagt upp sig från tjänstemannajobbet och kör numera familjegården och lite konsultuppdrag (ca 20 procent). Jag har en relativt hög lön som familjen kan klara sig på men målet är att även gården ska generera ett visst överskott. Dessutom vill vi ju spara på ett bra sätt. Fram tills nu har vi sparat barnbidragen samt ytterligare några tusenlappar i månaden i fonder i Swedbank. När man går in och kollar är det lite si och så med tex Morningstarratingen och avgifterna. Ju mer jag läser på FI-bloggar desto mer skeptisk blir jag till banken. Men jag är inte så intresserad av investeringar och vill egentligen bara ha ett bekymmersfritt och hållbart sparande. Hur har ni gjort? Hur tänker du gällande indexfonder?
Undrar Johanna
Hej!
Vad kul att du hittat bloggen!
Jag är samma typ av udda fågel i FIRE-sammanhang i att jag också gillar mitt jobb och vill fortsätta – kanske inte på heltid tills pension, men definitivt inte sluta jobba. Däremot ger ju sparandet en stor frihet att lämna jobbet om något skulle hända, varesig det är att man inte gillar sitt jobb längre av någon anledning, eller det händer något med ens hälsa, familj eller något annat. Så oavsett om man vill sluta eller ej är ju ett eget kapital bara bra.
Indexfonder är alldeles utmärkta. Indexfonder till låg agvift har ju visat sig slå de flesta aktivt förvaltade fonder (möjligen inte en full sanning eftersom många av de ”aktivt förvaltade” som man jämfört med faktiskt bara är dolda indexfonder, men de slår många faktiskt aktivt förvaltade). Just de låga avgifterna är mycket viktiga på sikt. Jag satte ihop en fondportfölj åt en kompis för ett par månader sedan, och det är också enligt den jag sparar till mina barn. Det är indexfonder och fonder med låg avgift, som ger en (enligt mig) bra spridning med såväl Sverige stort som smått, som utlandet, både USA och tillväxtmarknader. Vi har alla våra investeringar på Avanza och Nordnet, eftersom utbudet där är större och fonder och aktier är deras fokus. Vårt barnsparande i fonder på Avanza är automatiskt, så jag behöver inte lägga någon tid på det, annat än att kanske se över fonderna en gång om året.
Swebank har säkert en och annan bra fond (jag har ingen aning, inte insatt i deras fonder), men jag tror att alla storbankerna har fått smäll på fingrarna vid ett eller annat tillfälle på grund av höga avgifter och dålig avkastning. Då har jag hellre mina investeringar i banker som har fokus på just det. Vill du starta ett sparande på Avanza kan du använda länken i sidomenyn (affiliatelänk).
Lycka till och fråga gärna vidare om det är något mer du tänker på!
Med vänlig hälsning,
Cosmonomics
Vad roligt att du läst boken och även om du inte gillar utseendet så visar dina kommentarer att vi lyckats med vår ansats att skapa en bok både innehållsmässigt och utseendemässigt som kanske har större möjlighet att nå dom som annars aldrig skulle plocka upp en ”privatekonomi” bok men som samtidigt är radikal i sin ansatts till sparande.
Vad gäller att flytta är det inget som vi specifikt förespråkar men däremot så förespråkar vi att man ”hittar sin plats på jorden” och sedan lever lokalt på den platsen. Om man hittar det i staden där man redan bor så är det ju superbra för oss handlade det om att flytta till en något större ort än där vi bodde tidigare men ändå ingen storstad och en plats där vi har familj och ett socialt sammanhang. Vår bostadsort är inte den billigaste i Sverige så visst är det viktigt att kunna bo till en rimlig kostnad men det var inte den huvudsakliga motivationen för vår flytt.
Vad gäller resor som skriver vi det kapitlet utifrån den ståndpunkten att det verkar som om många ser framför sig att resa OFTA om de blir fria. Vi tycker inte att det är rimligt ur vare sig ett miljö eller ekonomiskt perspektiv varför vi förslår att för den som vill spendera mycket tid utomlands snarare gör det mer sällan men är borta länge. Om man trivs bättre hemma kan man ju förra en kortare resa vart tredje år.
Som sagt jättekul att du läst boken!
Smaken är som baken vad gäller utseende, så är det alltid 🙂 Jag hoppas att den når många som annars inte skulle läsa en privatekonomibok, det skulle många må bra av! Jag gillar idén med att hitta sin plats på jorden – det känner jag att vi gjort, vilket också är varför jag inte har lika stort behov av att åka iväg på långresor.