Det är sommar. Semester. Jag njuter för fulla muggar och har inte tagit mig någon tid att sätta mig framför datorn för att plinka fram blogginlägg.
Men månadsavstämning gjorde jag nu i helgen i alla fall, och den landade så här:
Inkomster som var väldigt höga eftersom maken fick retroaktiv löneökning (han blev specialist i maj men lönen gick inte in förrän nu i juli, snabba som Regionen är, så nu blev det retroaktiv utbetalning), jag hade heltidslön och lite semesterersättning, och dessutom har maken föräldrapenning. Jag sålde för 500 kr på loppis (babyskyddet är nu gone!), och totala loppisförsäljningen för året ligger på 3 000 kr – halvvägs till mitt mål om 6 000 kr.
På utgiftssidan var matbutiksköpen väldigt låga på ca 2 400 kr, medan utematskategorin var värre på 2 900 kr – men totalen för mat ligger trots semester inte överdrivet mycket högre än vanligt, 5 300 kr. Det blev en del pengar på trädgården eftersom vi anlade en ny rabatt och köpte färg till lekstugan. Vi vaccinerade hela familjen mot TBE och barnen mot hepatit A och B, och det är inte billigt (2 540 kr på ett bräde och det var bara första rundan…). Jag har betalt ett flyg till en forskningskonferens i september, pengar jag förmodligen får tillbaka, men i kassaflödet ligger det i utgiftskategorin just nu ändå. Slutligen, som stor utgift, var det ena barnets barnförsäkring som skulle betalas (ja, vi har fortfarande en sådan trots att det är en försäkring man definitivt kan diskutera).
På det hela landade vi ändå på en sparkvot om 64%, vilket är det högsta vi varit i juli, med bred marginal. Vi har nått årets sparmål redan, ligger nu 6% över målet. Får se vad årets resterande månader erbjuder, men det ser väl ut som att vi kan höja målet nästa år igen.
Mest fokus just nu är på att må bra. Njuta av nuet. Vi skördar trädgården (vi har gjort 24,5 liter saftkoncentrat!), gungar barnen, går promenader, gör utflykter, äter glass och laddar batterierna. Både jag och maken känner av en snabbare uttröttning nu än vi gjort tidigare, vi tror det är en rest efter förra årets urladdning med barn #2 och samtidig disputation för maken. Det tog musten ur och den musten har inte kommit tillbaka helt än.
Wow på 24,5 liter saft. Vi (läs jag) har kanske fått till 9 och det har varit en jäkla ansträngning. Varje gång har jag konstaterat att saft nog inte är så värt och att jag borde satsa på sylt istället. Vad är det för sorter och hur förvarar du? Jag fryser allt, men har lite frysplatsbrist för stunden…
Vi har gjort rejält stora satser (3-5 l åt gången) och då har det inte varit så jobbigt. Vi har gjort rabarber, röda vinbär, fläder, krusbär och jordgubbar. Vi har gjort sylt tidigare år men konstaterat att det inte går ut såsom saft gör, så nu satsade vi på saft. Förvarar dem i vår andra kyl (som egentligen är till för mina tårtor), men det behöver de egentligen inte. Mörkt och svalt är det som behövs, och att man häller saften (eller sylten!) i väl rengjorda flaskor. Vi har kokande vatten i dem tills saften hälls i, och sen direkt på med kork. Då håller de läääänge.