Privata Affärer skriver om en undersökning från Swedbank om svenskarnas sparande. 3000 personer har intervjuats (jag hoppas att jag någonsin får svara på en sån här undersökning, det hade ju varit roligt!) och det visar att sparfilosofin bygger på sparkonto ihop med en fondportfölj. Artikeln specificerar inte andelen som har sparkonto som främsta sparform, men det får ju vara en rimligt hög andel för att kallas ”nyckelfaktor”.
Man blir ju lite ledsen när man hör det, med tanke på att det är rakt upp och ner kapitalförstöring.
Vi hade diskussionen här på nyår om sparande på börsen. En kompis som är en av många människor som blivit bränd av nedgången 2008 sa att trots att han låg kvar i fonderna till 2016 hade de inte ens kommit upp till samma värde igen. Med tanke på hur Stockholmsbörsens kurva sett ut över de senaste 20 åren börjar ju jag undra vad han låg i för fonder och hur hög avgift dessa hade, men alldeles oavsett var effekten att han, bortsett från pensionen, inte längre har några pengar på börsen.
Han och många andra, uppenbarligen.
Men att ha pengarna på sparkonto innebär ju en garanterad förlust. Inte ens de med i dagsläget ”hög” ränta – runt 0,60-0,65 sist jag kollade på ställen utan bindning och med insättningsgaranti – hänger med inflationen. Du får således mindre för pengarna i slutet av året än du fick i början av året oavsett att du fått lite ränta på pengarna. ”Tryggheten” i sparkontot betalar du med en garanterad värdeminskning.
Även vi har ett buffertsparande på bankkonto, men då med den ”höga” räntan nämnd ovan – 0,65 så att vi åtminstone får någon avkastning. Men resten utöver bufferten är investerade på börsen – och inte i räntefonder, som också verkar vara populära enligt artikeln. (Jag förstår konceptet av räntefonder som kudde vid sidan av investeringar i andra typer av fonder eller aktier för att mildra vid nedgång, men inte som enda investering.)
Börsen kommer att gå upp och gå ner. På kort sikt är börsen högrisk, och ska du ha pengarna inom snar framtid så bör de inte ligga på börsen. Men har du ett långsiktigt sparande med över tio års sparhorisont, såsom barnspar eller pensionssparande, då bör de definitivt in på börsen och jobba (sen val av strategi, från passiva indexfonder till aktieköp är upp till var och en). Det har de senaste 100+ åren visat sig vara det allra bästa stället för pengar, även om jag ju får lägga till den där disclaimern som alla poddar och proffs skriver: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Bättre amortera eller ha på konto än sparkonto, 1% är typ ingenting.
Ja, amortera känns ju som ett bättre alternativ än 0-ränta.
Exakt. Om vi räknar på en genomsnittlig inflation på 2% per år (ungefär som Riksbanken förutspår) innebär en ”hög” ränta på 0,6 procent ändå en förlust. Pengarnas ”värde” sjunker ju med 1,4% per år på det räntekontot pga inflationen …..
Precis så. Vilket gör det till en garanterad förlust för alla som älskar ”säkerhet”…
Det är intressant det där.
Tror också att många ser alla pengar de lägger undan som sparande.
Därför dominerar också sparkonto.
Räknar man sparande till resa, bil, boende osv.
Just boende är väl ett bra och rimligt sparande.
Men alla dessa grejer hamnar såklart på ett sparkonto där de bör vara.
Det långsiktiga sparandet är litet för många och säkert väldigt många som inte ens har det.
Eller vad tror du? är jag ute och cyklar?
Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi
PB: Låter riktigt. De som inte fått The FIRE Bug tänker nog mer att
”Vi har ok löner men det går rätt jämnt ut så länge barnen bor hemma. Vårt boende ökar sakta i värde och när vi blir 45+ har våra löner ökat och utgifterna sjunker rätt mycket. Tills dess är det viktigare med fredagsmys, enstaka utlandssemestrar och att ha en kontantbuffert om tvättmaskinen går sönder.”
Detta är väldigt rätt för många, inte minst när marginalerna är tunna.
Det är dessutom inte alla som med jämnmod klarar av att se Börsen gå upp och ner. Det är lite som att binda lånen eller inte – hur mycket oro vill man ha i sin vardag?
Det kan vara precis så. Dock borde ju andelen som ”sparar” justeras kraftigt i så fall, om alla bara sparar kortsiktigt. Men som jag skrev nyligen har vi haft personer i vår närmsta familj som sparat till pension och barn på sparkonton, så en del sparar nog långsiktigt där trots allt.