Att bygga broar var något Freelance to Freedom-författaren Vincent Pugliese pratade om i podden How to Money, och det var ett väldigt bra poddavsnitt.
I korthet är hans story att han var en slacker till i tjugoårsåldern då han bestämde sig för att bli fotograf. Han blev en duktig fotograf, vann priser, men det fasta jobbet på en tidning gav honom inget för hans hårda jobb så han bestämde sig för att starta eget och det visade sig att han kunde tjäna mångdubbelt på att vara egenföretagare ihop med sin fru. De betalade av alla sina skulder genom hårt arbete, och han föreläser och sånt om att bli frilansare numera.
En av sakerna han trycker på i både boken (som finns att ladda ner som ljudbok gratis) och i podcasten är vikten av att börja bygga bron innan den behövs. Alltså, om du i framtiden vill bli egenföretagare/frilansare istället för att vara anställd, börja bygg ditt extraknäck/side-hustle/företag redan idag. Det tar ju nämligen en massa tid att bygga företaget och under tiden behöver du en inkomst. Men då är företaget redo den dag du behöver det, om du blir av med jobbet eller det blir ohållbart på något sätt.
Vi arbetar precis så här. Vi kommer inte nödvändigtvis bli heltidsarbetande i vårt företag, men vi vill ha kontakter och inkomster därifrån regelbundet. Jag har haft eget företag sedan början av 2000-talet, då en enskild firma, och nu sedan ett par år ett gemensamt aktiebolag med maken. Det har visat sig vara gynnsamt upprepade gånger, bland annat när jag sålde mina anteckningar från läkarprogrammet till ett företag som sysslar med studiehjälp för medicinstuderande. Hade vi inte haft företag hade det blivit krångligt.
Sedan en nyligen genomförd ändring krävs bara 25 000 i aktiekapital för att starta ett aktiebolag, så det är inte mycket som behövs – och det är ju dessutom pengar som företaget sedan får använda, så det är ju inte så att det kostar 25 000 kr. Orkar man inte med böket med att starta företaget – det tar en liten stund, men allt görs online numera – kan man till och med köpa färdigstartade bolag, har jag förstått.
Vincents inställning är att alla borde ha ett eget företag. Han driver det så långt att han tycker att alla borde vilja vara frilansare/egenföretagare, men det tror jag är en bit bort innan det fungerar fullt ut. Jag håller däremot helt med honom om att alla borde ha ett företag där de successivt skapar ett inkomstflöde som ligger vid sidan av de vanliga inkomsterna.
Bra inlägg och tack för tips på ljudbok! Jag får alltid dåligt samvete när det talas eget. Jag har möjlighet att fakturera via frilansfinans eller någon liknande tjänst (har aldrig gjort det varför jag glömmer vad de heter) och där är ju tröskeln ännu lägre. Problemet är att jag inte har någon tjänst att erbjuda. Än. Förhoppningsvis kan jag jobba frilans mot fakturering för jag pallar inte face time på kontor.
En annan sak jag tänker är att man ju kan se sin ISK som ett företag. Kräver lite struktur, ”uppoffringar” i vardagen, research och admin, men har man fått snurr på den är det som världens bästa firma. Kräver inga bokslut heller. ISK:en är MIN bro fram tills ordinarie pensionsålder då jag ska börja plocka tjänstepension.
Inte ha dåligt samvete, det gör väl ingenting bättre? Lyssnade på Afford Anything-podden idag med en intervju med en författare som skrivit om folk som har stora enmansföretag (alltså stor omsättning trots att de inte har några anställda) – och hon var väldigt tydlig med att egenföretagande inte är för alla. Det tycker jag är bra, för känslan i FIRE är väldigt mycket att man ”ska” sikta på eget företag/att bygga sin side-hustle till något man kan leva på. Och det vill ju verkligen inte alla.
Absolut att ISKn kan ses som ett företag – den ger avkastning och är en bro till friheten 🙂
Är själv sugen på att starta eget någon gång i framtiden, och skulle gärna smyga igång vid sidan av mitt ordinarie jobb. Men får inte starta eget inom samma bransch med anställningen kvar, även om jag skulle rikta mig mot en annan kundgrupp. Tror det är så för många konsulter, det blir antingen eller.
Ja, om man ska göra inom samma bransch kan man ju hamna i det där att man inte får. Kanske finns det något annat du kan börja med? Något som inte är exakt samma, men liknande och som du kan bygga vidare på den dag du slutar?