Inlägget innehåller en affiliate-länk.
I somras fick jag en fantastisk bok i present av min bästa kompis: Baka bröd – enkla recept för stora och små av Martin Johansson.
Den är så bra.
Innan dess googlade jag brödrecept när jag skulle försöka baka, och vartannat bröd blev kasst och vartannat blev acceptabelt. Sedan jag började följa bokens recept istället blir det fantastiskt bröd efter fantastiskt bröd. Jag ger bort bröd i present regelbundet och möts av glädjerop.
Jag gör formfranska som vi har som hamburgerbröd (eller bara rostat bröd om vi vill det, så klart), ljus limpa där jag blandar i russin, aprikos, solroskärnor och annat gott, och det underbara grytbrödet som får en härlig skorpa och en galet mjuk och härlig insida.
Jag rekommenderar den här boken varmt. Det finns dessutom ett par sidor om jäsning, olika sorters mjöl, med mera så att man kan få en större förståelse för det man håller på med. Recepten är enkla med små tips och tricks att ta med på vägen.
Just den här finns inte på bokrean, men det finns däremot Johanssons större (fler sidor och recept) och samtidigt mindre (till formatet) bok ”Bröd bröd bröd”. Den har jag beställt och ser fram emot att den ska komma för att testa ytterligare härliga bröd.
Av förklarliga skäl köper vi extremt sällan bröd längre.
Prisjämförelse: Grytbröd: 600 gram vetemjöl (köper 2 kg för 9 kr), 18 g jäst (50 g kostar 2,50 kr), 22 g honung (vad kostar en hel flaska, 30 kr kanske?), 18 g salt, 75 g rågmjöl (kostar lite mer i kilopris än vetemjöl, men ändå inte mycket och 75 g är ca 1,5 dl), samt vatten (i princip gratis). Jag skulle tro att det totalt går på runt 8-10 kr för ett bröd som inte finns i matbutik, och från sånt där fancy bageri på stan skulle kosta 50-70 kr… Dessutom får man den ljuvliga doften av nybakt bröd hemma, vilket är helt underbart.
Jag köpte mina reaböcker (däribland Bröd bröd bröd och Portionen under tian) från Bokus (affiliatelänk). Passa på du med, det är riktigt bra priser.
har köpt portion under tian. underbar bok !
Jag ser fram emot den när den dimper ner i brevlådan! (Figurativt, eftersom jag lär behöva gå till utlämningsställe för att hämta ut…) 🙂
Har ni en assistent? Funderar på att köpa en på begagnatmarknaden. Handjagandet av degar blir lite jobbigt i längden.
Jag har en KitchenAid-assistent, men för brödet i den här boken behövs det inte, utan jag blandar det alltid på någon minut med slickepott (han är tydlig i boken med att det är recept som inte kräver assistent). Däremot älskar vi assistenten för en massa annat, t ex att riva morötter, vitkål etc utan risk för att slicea sönder fingrarna, för att riva choklad när jag ska göra chokladganache till mina tårtor, för att baka tyngre degar t ex när maken gör kanelbullar, och när jag vispar med dess ballongvisp för att få riktigt luftig smet till tårtbottnar (ingen vanlig elvisp kommer i närheten!). Så jag rekommenderar en assistent alldeles oavsett, den används dagligen här.
Intressant. Mäktar KitchenAiden med alles? Den har väl fått lite kritik för att vara svag…
Jag har hittills inte utsatt den för något som den inte orkar med, men det är klart att ska du ha riktigt stora, tunga degar så finns det säkert de som är ännu bättre. Vanliga satser för kanelbullar och sånt är inga problem, i vår erfarenhet åtminstone.