IGMR önskade, i en kommentar på ett tidigare inlägg, lite mer om hur vi placerar våra pengar. Jag går ju inte ut med några specifika siffror eftersom jag inte har lust att vara riktigt så öppen med vår ekonomi, men jag kan beskriva vårt sparande i mer generella termer och i procent.
Vi har ett antal olika platser för våra pengar.
1) Sparkonto med så hög ränta som möjligt, för närvarande varierar det mellan 0,6 och 0,65%. Här har vi främst vår buffert, och vi har även en del cash stående inför saker vi vet kommer, såsom vårt nyligen inköpta uterum. Vi har en satt siffra för bufferten, men hur mycket vi har i kontanter i övrigt beror på om vi har något specifikt planerat (såsom uterummet, takbyte, solceller, etc). Nu med Coronakris har det varit skönt att ha mer kontanter tillgängliga.
2) Makens Avanza-konto. Här finns 55% av våra investeringar, alltihopa i olika aktier. Totalt har vi ungefär 45 olika aktier, där vissa väger tyngre än andra men ingen står för mer än 6% av portföljen. Förr, när maken styrde detta konto helt utan min input, bestod det av betydligt färre aktier och framför allt aktier med väldigt mycket högre risk, vilket gjorde att portföljen slog både uppåt och neråt. Senaste året har den legat lite över börsens avkastning. Vi tittar alltid på en akties utdelning, men alla aktier behöver inte vara utdelningsaktier för att få vara med. Långsiktigt stabila företag är grunden för portföljen.
3) Mitt Avanza-konto. Här står ungefär 10% av våra investeringar, allting i fonder. Detta är ett månadssparande jag startade för något år sedan och som tickar på alldeles oavsett väder. Fonderna är:
- Aktiespararna direktavkastning
- Avanza Global
- Core Ny Teknik A
- Spiltan Aktiefond investmentbolag
- Spiltan Globalfond investmentbolag
- Swedbank Robur Asien
Har även Xact högutdelande. Den sistnämnda är den enda som är börshandlad, där jag brukar köpa lite varje månad också.
4) Mindre sparposter:
- Lendify. 1 000 kr/månad, har avkastat stabilt sedan vi började investera, årlig avkastning 5,79% (och skatt på det).
- Trine. Solceller i fattigare delar av världen. Numera tillför vi inget nytt kapital, utan vi låter bara det redan investerade kapitalet snurra runt. Vi ser det även som välgörenhet.
- Pepins. Främst våra aktier i Spiltan.
- Kameo. Ett väldigt litet test av deras tjänst, hittills avkastat som det ska.
- Nordnet. Har ett litet månadssparande i Xact Högutdelande eftersom det är courtagefritt med månadssparande i ETFer.
- Löneväxling. Maken löneväxlar en portion av sin lön, vilket vi räknar med i sparpost även om pengarna är låsta i många år framöver.
5) Barnens sparande. Är tvådelat, dels månadssparande i fonder enligt fondportföljen jag satte ihop för ett år sedan:
- Aktiespararna direktavkastning
- Avanza Global
- Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära
- Plus småbolag Sverige index
- Skandia Sverige exponering
- Spiltan Aktiefond investmentbolag
…samt ett antal aktier som jag tycker är långsiktigt intressanta och stabila, med utdelning. Mycket fokus på investmentbolag i deras portfölj. Fördelningen av pengar som sparas är en liten övervikt till fondsparandet och lite mindre som går in i aktierna.
6) Huset. Det är inte medräknat i kvoterna ovan, eftersom jag inte riktigt räknar det som en investering. Huset är vårt hem, inte en investering – och den dag vi säljer lär vi köpa något annat, så pengarna kommer alltid vara uppbundna. Oavsett om jag ser det som en investering eller ej är det i alla fall ett par miljoner uppbundna i huset. Lånen ligger på drygt 40% så det ligger en hel del eget kapital i boendet. Vi hade kunnat amortera ner ännu mer, men med tanke på lånevillkoren har vi låtit bli. Vi gissar att huset ökat mellan 1 och 1,5 miljon i värde sedan vi köpte det, vilket är betydligt mer än vi renoverat för.
Så detta är spridningen i vårt sparande. Vår tanke är riskspridning, inte maximal avkastning, men vi har givetvis som mål att gå lite bättre än index. Hade det bara varit jag hade jag eventuellt gått över mer till bara fondsparande, men vi tycker att det är kul att diskutera aktier och det är roligt med utdelning, så vi kör på det här sättet.
Som vanligt en klok och förståndig strategi…. 🙂
Något att fundera på för framtiden kan vara avvägningen mellan fiktiv och realiserad avkastning, dvs skillnaden mellan en (tillfällig…) värdeökning och utbetalda aktieutdelningar.
Eller som jag brukar säga ”skillnaden mellan önsketänkande och verklighet… ”
Det vi antagligen ser den närmaste framtiden är att värdet på aktier (och börsrelaterade investeringar) kommer att gå neråt…
Men jag är naturligtvis optimist i det längre perspektivet….
Besser
Vi tittar på vad värdet är i dagsläget men vår horisont är ju många år där det enda vi (kanske) kommer börja ta ut förr eller senare är utdelningarna. I nuläget tar vi inte ut någonting, och då blir skillnaden mellan ”önsketänkande och verklighet” inte så viktig. Vi vet ändå inte vad det kommer stå i om 20 år, även om förhoppningen ju är att det kommer vara mer värt för det har det varit historiskt. Så vi är också optimister i det längre perspektivet 🙂
Hallåååååå där. Tack C för sammanställningen. Mycket intressant! Jag bokmärker detta inlägg. Vi har ungefär samma tänk men ni har lite fler alternativa investeringar samt just detta med enskilda aktier.
Ja vad gör man inte för trogna läsare? 😉 Jo, jag vet att vi skiljer oss lite från ”vanliga” FIRE-inställningen om bara indexfonder, men vi ser aktier som ett gemensamt intresse som vi kan diskutera och ha roligt kring, och mycket av pengarna ligger i stora, stabila företag och investmentbolag som vi gillar. Vi investerar varje månad i både upp- och nedgång, så det är ju i enlighet med det vanliga FIRE-tänket.