En del av att bli läkare är att specialisera sig. Efter allmäntjänstgöringen som jag gjorde klart i december 2019 är jag legitimerad, och nu är det dags att hitta Det. Mitt specialområde. Min specialisttjänstgöring, ST i kortform.
Jag har velat bli narkosläkare sedan vintern 2015/16. Det allt det jag började plugga läk för: det är hela kroppen, fysiologin, hur vi hänger ihop och hur olika organsystem påverkar varandra – och för den delen hur yttre faktorer påverkar organen. Jag ser det som ett enormt spännande jobb, med omväxlande dagar och lite av det där adrenalinhöjande som jag skulle önska.
Samtidigt fungerar det sämre med mina önskemål om att ha fokus på familjen och inte jobba heltid. På att hinna med forskningen (något de redan på intervjun förra året klargjorde var fritidsgöra) och alla mina andra projekt som jag vill lägga tid. Det är en jourtung specialitet där verksamheten pågår dygnet runt.
På sistone har även rättsmedicin seglat upp som en möjlighet. Det är ju en helt annan typ av specialitet, inte minst eftersom det i stor utsträckning är döda man har att göra med. Det är en del levandeundersökningar också, men mycket av tiden hänger man i en obduktionssal. Det är inte riktigt vad jag tänkte mig när jag började på läkarutbildningen, även om alla andra tänkt tanken åt mig eftersom jag har juristutbildningen bakom mig.
Sist men inte minst har vi specialiteten jag inte egentligen tänkt mig alls: allmänläkare. (Distriktsläkare, vårdcentralsdoktor, etc). En betydligt mindre spännande specialitet i mina ögon, med dagar som följer rutin och schema. Massor av administration, sjukskrivningar, receptförnyelser. Rond på äldreboenden och multisjuka människor som kommer med handskrivna listor på alla sina krämpor. Det är där jag är nu, på ett vikariat till efter sommaren.
Mer än en kollega har varit på mig om att bli allmänläkare.
Och grejen är att när jag ställer upp de här tre specialiteterna sida vid sida, då är det inte narkos som vinner. När jag ställer upp saker som möjlighet till deltid, arbetstid, forskningstid – då blir det smärtsamt uppenbart att allmänläkare är det bästa. Till och med efter att jag drar av poäng för all administration och de många randningarna, till och med när narkosen och rättsmedicin får full poäng för spänning – till och med då vinner allmänmedicin. Och det är inte med en poäng heller. Det är med många.
Så vad är viktigast? Är ”spännande” den viktigaste biten så vinner narkosen. Men borde det vara det viktigaste?
FIRE-tänket har mig snärjd, på det positiva sättet. Innan hade jag kanske inte tänkt så här, kanske hade jag kört på mot narkosen och insett först om ett par år att jag missat mina barns uppväxt och lagt alla mina sidointressen på hyllan. Kanske hade det blivit bra, men förmodligen hade det blivit mest stress och press. Om jag nu förespråkar att tänka på vad som är viktigt på riktigt för mina patienter, då borde jag ju följa mina egna råd. Det finns så mycket annat än jobb som jag tycker är viktigt.
Som allmänläkare kommer jag göra skillnad, det känner jag redan att jag gör. Maken säger att ”en bra allmänläkare är värd sin vikt i guld”, och vem vet om jag blir riktigt så bra eller ej – men jag kan bli bra i alla fall. Patientmötena är intressanta, det har jag aktivt suttit och tänkt när jag haft dem framför mig. Givetvis inte alla, men många. Att få samsyn med en patient, att träffa dem upprepade gånger och följa dem, att hjälpa dem att må bättre, det är något helt annat än att stå på ett hjärtstopp eller ta hand om ett multitrauma – men det är faktiskt spännande det också.
Så efter många, långa timmar av funderande fram och tillbaka sa jag till slut ja till ett fortsatt vikariat på vårdcentralen där jag redan tillbringar mina dagar, och det med målet om att bli ST-läkare här.
Allmänmedicin, here I come.
Hej och grattis!
Grattis till ett bra val. Tror du tar helt rätt beslut.
Jag själv har gjort den resan men i ett annat yrke. Jobbade nästan bara kvällar och helger men med barn som började skolan så var det inte roligt längre. (En sjukskrivning snabbade på processen också)
Jag landade tillslut i att byta arbete och enbart jobba dagtid och vardagar. Dessutom är jag ledig alla skollov. Mindre pengar i plånboken men ett mycket roligare familjeliv. Så värt det!
Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi
Tack! Spännande att höra att du gjort ett liknande val. För min del blir lönen snarare högre av att välja allmänmedicin (tror det är den bäst betalda specialiteten), men det var inte något som vägde tungt för min del. Precis som du säger, ett mycket roliga familjeliv är det viktiga.
Underbart inlägg och (FIRE)resonemang – tack för att du delar med dig!
Tack så mycket, kul att höra! 🙂
Hej! Allmänmedicin är såååå coolt! Man kan kombinera med rättsmedicin dessutom, kolla in FD – läkare (forensisk dokumentation). Spänningen (akuta patienter) fixar du genom att gå SK kursen ”akutmedicin i glesbygd” och så jobbar du i glesbygden någon/några veckor per år, när barnen är större. Så gör jag! 5 barn, 60% tjänstgöring, 1-2 v per år i inlandet och FD – läkare – den perfekta mixen!
Tack för din kommentar! Det låter ju som ett himla trevligt upplägg. Vet dock inte hur mycket FD-doktor som behövs i Linköping eftersom vi har RMV här i stan, men jag ska definitivt kolla på det framöver. Akutmedicin i glesbygd låter ju som en väldigt rolig kurs, det ska jag absolut kolla på 🙂
Så intressant ändå. Jag gjorde 3 år narkos-ST innan jag för ett år sen sadlade om och nu är jag istället ST på onkologen. Jag trivdes på narkosen men efter att jag fick barn var de där jourerna mer betungande än spännande, och nu har mina fd kollegor det jäkligt tufft…
Jag däremot får träffa fina patienter, och hjälpa och ffa följa dem. Och jag får göra det samtidigt som jag sover på nätterna (!). Förstår helt klart ditt val 🙂
Kul att höra någon annan som haft samma tankar (även om du kom längre i din narkosplan!). Jag tänker att det finns en väldigt tydlig skillnad före och efter barn – före barn kan man absolut hänga kvar på sjukhuset för att något spännande händer, man tar glatt extrajourer och så. Efter barn har man en annan prioritering. Onkologi har jag faktiskt funderat på – innan jag började läk var planen att bli onkolog faktiskt.
Jag tror faktiskt inte att onkologi och allmänmedicin skiljer sig så mycket åt i praktiken. Enda riktigt stora skillnaden är nog att alla mina patienter har eller har haft cancer, och så är inte fallet på HC.
Jag rekommenderar specialiteten, om du skulle tröttna på allmänläkeriet framöver 😉
Jag tar det med mig 🙂 Och nej, inte riktigt alla på VC – fast många ska väl sägas har haft cancer någon gång, framför allt i det (stora) äldre klientelet.
Heja för ett bra val! Både jag och min man gör ST på vårdcentral, och nu när trean börjat på förskolan har vi båda gått ner till 85%. Det ÄR superlyxigt. Barnen går på förskola 8-15 och den som jobbar ”sent” är hemma senast 16…
Personligen älskar jag kontakten på vårdcentralen. När jag kom tillbaka från senaste föräldraledigheten var nästan hela första veckan enbart ”kändisar” som väntat på att jag skulle komma tillbaka. Jag svävade som på moln och tänkte att jag måste ha världens bästa jobb.
Dock ser jag inte en framtid som allmänläkare med 100% tjänstgöring på VC. Dels vill jag inte arbeta 100% överhuvudtaget, men dessutom vill jag blanda upp med annat. Som färdig specialist hoppas jag arbeta ca 50% fast anställd på VC och sen få välja själv om jag vill och har lust att tex vara en dag i veckan på ungdomsmottagning eller kanske en dag i veckan inom skolhälsovård. Eller varför inte arbeta mer övergripande med folkhälsovetenskap?
Kanske hoppar jag någon gång på en ST inom barnmedicin som var min ursprungliga plan, men just nu trivs jag oerhört bra med mitt jobb och får dessutom träffa väldigt många barn på nuvarande arbetsplats.
Tack 🙂 Härligt upplägg för er båda, det låter väldigt skönt att båda jobbar mindre än heltid. Maken här jobbar heltid men tar ut alla fredag utom jourhelger som kompledigt, så han är bara där fyra dagar i veckan. Vi har valt att ha längre dagar för barnen när de är på dagis men i gengäld fler dagar utan dagis. Det är otrolig lyx att ha långhelg varje vecka.
Jag är inte heller säker på att jag ser en tid i livet då jag skulle vilja jobba 100% som allmänläkare, precis som du är inne på. Jag vet inte om jag vill jobba 100% alls nån gång, men jag vill ha möjlighet att göra andra uppdrag också. Förmodligen blir det en del fokus på forskningen för min del. Det finns så otroligt stora möjligheter som allmänläkare, så det är väl mest fantasin som sätter gränserna för vad man kan hitta på.
Det låter också som en fantastisk första vecka tillbaka på jobb 🙂
Vad roligt!
Gissar att det allra jobbigaste är kontakten med Försäkringskassan, men det kanske inte är så betungande om man vet hur man skriver intyg och inte vantrivs under halvtrista möten.
I övrigt lär det vara ett riktigt varierat arbete där man ofta kommer i kontakt med personer i olika livssituationer, alltifrån nyfödd på sådana där BVC-kontroller (om det är en kombinerad VC-BVC-MVC som här iaf), till äldre i livets slutskede och allt däremellan. Dessutom får man möjlighet att följa samma person. Jag har på sjukhuset aldrig träffat samma gynekolog två gånger och personligen tycker jag det vore rejält trist att inte få den uppföljningen i mitt arbete.
Jag håller också med dig om värdet i att kunna deltidsarbeta och framför allt inte satsa på sin karriär så helhjärtat. Inte för att jag säger att du inte kommer eller ens vill satsa på allmänläkaryrket så gissar jag att det är lättare att i perioder stå tillbaka och bara göra sitt jobb än om man vore låt säga neurokirurg. Och det här med arbetstider är faktiskt grymt viktigt, särskilt när ni båda är läkare, så grattis till ditt beslut!
Tack så mycket!
Kontakten med FSK är bara jobbig när man får kompletteringar på saker man tycker att man skrivit rimligt 😉 Men nej, det är inte det jobbigaste med specialiteten – det tycker jag är när folk blir arga och missnöjda för att jag gör en medicinsk bedömning som är annorlunda mot vad de förväntar sig. Det gäller främst när de väntar sig en sjukskrivning (trots att det det egentligen handlar om är t ex en helt normal krisreaktion, eller för att de är ”trötta”), eller när de vill ha narkotikaklassade läkemedel utskrivna men inte får det. Den senare gruppen är den enda där jag upplevt att en patient blivit hotfull. Sjukskrivningsnekade brukar mest bli arga och storma ut… men det är en kass känsla att ha misslyckats i mötet så fullständigt.
Ja, det är stor variation. Jag tror att man måste ha BVC för att få kallas vårdcentral, så det finns nog överall, medan MVC iaf här sköts via Kvinnokliniken. Men det blir väldigt varierande, verkligen från vaggan till graven. En av mina kollegor som nyligen gått i pension går fortsatt på BVC och hade nu en liten, vars förälder hon haft för 25-30 år sedan på BVC, så man kan verkligen få följa folk.
Det där med arbetstid var precis vad jag kom fram till. Att kunna välja att inte lägga ner all min tid i jobbet alltid är en väldigt skön grej, för som kirurg (som maken är) går det inte att säga att ”nej, nu går jag hem” bara för att arbetstiden är över – står man på op kan man inte bara gå hem. Dessutom har kirurgfall en tendens att inte komma på dagtid alltid.
Tack för din kommentar!
Det råder väl brist på allmänläkare så det är väl bra? Spontant tycker jag allmänläkare måste vara svårast/mest spänande just för att man måste kunna om alla områden, eller iallafall lite om allt. Dvs det finns många områden som man ska hålla sig ajour med. Som FIRE människa låter det också som att det är ett val som är väldigt kompatibelt med ett liv i balans. Generellt tycker jag annars att man ska göra det man verkligen vill göra.
Det råder definitivt brist på allmänläkare, så arbetsmarknadsmässigt blir det alldeles utmärkt. Jag håller med om att man ska göra det man verkligen vill göra, problemet var att alla de saker jag verkligen ville inte riktigt var kompatibla med varandra. Då får det blir en kompromiss som gör att det blir det jag verkligen vill på de flesta områden. 🙂
De ytterst få gånger jag träffat på läkare (som patient…) så har det varit allmänläkare, några mindre bra (stressade och ofokuserade) men min förra allmänläkare var super.
Hon var cirka 55+ och mycket social, ansvarstagande och dessutom VD på vårdcentralen. En läkare man hade förtroende för. Hon hade en bred allmänbildning och kunde dessutom utvecklas på jobbet som chef och VD (med allt vad det innebär…)
När hon slutade på vårdcentralen var det för att starta upp ett nytt bolag med vård via webben. Gissar att hon fortsatte att utvecklas vidare både som läkare och människa även i den åldern… 🙂
En sak man inte bör glömma som läkare är möjligheten till internationella jobb som är både spännande, utvecklande och välbetalda.(FN, WHO m.fl.)
Besser rekommenderar allmänläkare med internationell inriktning….
Besser
Internationell inriktning har jag inte haft en tanke på, det var en intressant take på det hela 🙂 Coolt med din förra allmänläkare, låter som någon som verkligen vidareutvecklas hela livet!
Vad sägs om infektionsläkare? Sjukhusets generalist, alla organsystem, blandning mellan akutsjukvård och mottagning…
Faktiskt aldrig varit på infektion. Vi får väl se, kanske randar mig där och får en känsla för det 🙂
Utan att känna dig alls, men efter att ha läst din blogg ett tag så tänker jag att du verkar vara genuint intresserad av människor. Inte bara mänskliga kroppar utan även mänskliga tankar, känslor och djupt rotade mönster som skapar beteenden. Något du inte får tillgång till som narkosläkare och extremt sällan (utom möjligen som en efterkonstruktion) på rättsmedicin. Dessutom upplever jag att du ser helhet på ett sätt som behövs inom primärvården. Som du skriver, använd det till att se din egen helhet. Arbetet är viktigt, men vad är viktigast?
Jo, den diskussionen har jag också haft med mig själv. Som narkos kommer jag helt enkelt inte nära människors tankar och känslor, utan träffar dem bara i sina mest nervösa/oroliga/sjukaste stunder (inför och efter op, på IVA, etc). Det blir inte mycket till relation. Jag vill åt helheten, tycker om att se hela människan på en gång och se om det jag gör gör skillnad på lång tid. Men framför allt är allt det andra i livet, som barn, relationen till min man, och alla mina sidosysslor, ännu viktigare än jobbet.
Helt rätt om en okunnig skall yttra sig. När jag var nyskild träffade jag en kvinna som varit gift med en läkare. När det var bråk kunde det meddelats att du kan varje fall titulera dig doktorinnan. Fick veta att dessa narkosläkare hade mycket hög status i läkarkåren detta hade jag ingen aning om. Spela smart nu. Ta en halvtid som allmänläkare och satsa på dina barn och ditt förhållande. Lönerna slås ihop och delas rättvist.
Mvh
Lars
Jag vet inte om narkosen har lika hög status längre, men sina jourer och tuffa pass har de kvar åtminstone. Jag försöker nu göra ett val som är bra för hela mitt (och barnens) liv, och jag hoppas att det blir något att vara fullt nöjd med. Lönerna går redan in i vår gemensamma ekonomi, så den delen är inget problem 🙂
Har varit distriktsköterska de senaste 15 åren och det var när barnen var små som jag bestämde mig för den specialistutbildningen bl.a för att slippa kvällar och helger. Kan ibland sakna att arbeta på sjukhus med något mer ”spännande” men vill inte byta bort fördelarna med arbetstider och ett lugnare tempo. Arbetar mycket med hälsa och förebyggande och främjande livstil och det är något som känns väldigt bra och intressant på många sätt.
Det låter som att du valde på samma sätt som jag nu gjort. Jag tror också jag kommer sakna det ”spännande” på sjukhuset ibland, men ibland händer det akuta saker på vårdcentralen också. Hälsa, förebyggande, se hela människan och att få följa folk är också spännande, men på ett helt annat sätt.
I mitt liv är det helt klart allmänläkarna som gjort skillnad. Speciellt en i samband med att jag gick i väggen. Hans bemötande och holistiska syn + holistiska vårdinsats kombinerat med en del funderingar han skickade med mig gjorde som sagt hela skillnaden.
Han tog tag i det helt enkelt. Kopplade in resurser och följde upp. Jag blev bra (bättre?) och en produktiv människa som la en massa skit bakom sig.
Tycker du gör ett bra val. Livet är inte svartvitt och man måste balansera intressen och val.
Oftast är det nog just allmänläkarna som folk kommer i kontakt med, åtminstone på återkommande basis. Jag vill bli en sån som din läkare (kanske till och med är, jag är ett fan av att koppla in flera resurser och inte bara kasta piller på folk). Du har ju gjort ett helt enormt jobb med ditt liv och din inställning, de insikter du fått kan man ju bara hoppas att man bidrar till i någon patient 🙂