IGMR, Att välja lycka och Pappa betalar? har skrivit bra inlägg på sistone om balansen mellan sparande och livet. Jag känner igen mig en hel del i deras inlägg.
När vi började vår sparresa blev det radikala omläggningar som gjorde stor skillnad för sparkvoten. Det är det första steget när man blir en del av ”sparkyrkan” (som AVL kallar det) eller FIRE-communityt. Översikt av inkomster och framför allt utgifter, och sedan sågning av alla utgifter. Vi såg över matköpen och kunde snart halvera matkostnaderna. Vi tog bort mycket av det som hade med TV att göra, inte minst vårt kabel-TV-abonnemang. Vi slutade i stor utsträckning att shoppa, och jag växlade än längre från att köpa nytt till att köpa begagnat.
Efter ett tag landade vi, precis som många som hamnar i det här (och väljer att fortsätta, för ett alternativ är ju att man ger upp för att en så asketisk hållning inte är något de vill leva i, och de sparkar bakut istället), i en väldigt sparsam hållning där det för min del gjorde ont varje gång vi drog kortet. Maken och jag fick ha en (flera) diskussion(er) om att vi är i en tid i livet då vi kommer behöva köpa saker, underhålla huset, och så vidare. Det kostar pengar att leva, och det kostar definitivt pengar att leva det liv vi lever. Samtidigt är det hälsosamma diskussioner att ha – vad är det vi värderar i livet? Vad är det vi tycker är viktigt, vad är det vi är villiga att lägga pengar på?
(Ett exempel på sistone: När vi var på Kolmårdens halloween sålde de en liten påse marshmallows med pinnar så att man kunde grilla dem över deras öppna eldar. Påsarna kostade 30 kr/st, vilket säkert är långt över inköpspris, men vi köpte. Det är ett ljuvligt minne, äldsta dottern har velat grilla marshmallows länge och vi har aldrig kommit oss för det. Båda ungarna tyckte så klart att det var jättegott, och det var värt varenda krona.)
Till slut kommer det – i bästa fall – balans. Vi har hittat en nivå vi trivs med – en balans mellan utgifter och sparande. Vi vet vad vi sparar mot, vi har bra grund där onödiga utgifter har rensats ut, som gör att vi brukar landa på en sparkvot som är över 40% varje månad. Vi har inget behov av att maxa upp till 70% sparkvot (även om det händer någon enstaka gång då och då), eftersom ingen av oss tänker sluta arbeta. Vi väljer inte billigast möjliga vid varje givet tillfälle, men vi väljer medvetet. Vi gör inte alla reparationer på saker och ting själva när det tar oss för mycket tid och är en för dålig kronor-per-timme-uträkning – men det vi kan och tycker är värt med den ekvationen i åtanke, det gör vi. Inte alltid den enkla vägen, men inte heller alltid den svåra. Och att radikalt minska utgifterna på sådant vi inte tycker är värt pengarna ger oss möjlighet att lägga betydligt mer på sådant som är viktigt för oss.
Vi har aldrig maxat inkomstsidan på det sätt som t ex IGMR gjort. Jag har tittat på t ex mystery shopping, men kommit fram till att kronor-per-timme-uträkningen är för dålig. Hellre lite lägre sparkvot, och mer tid som är min egen. Vi hyr inte ut allt vi hade kunnat hyra ut, för att jag känner att det skulle ta för mycket tid för en för liten peng in. Hade jag inte jobbat, forskat, haft två barn att älska och ta hand om, ägt hus, skrivit böcker, tränat och bakat tårtor, så hade det kanske varit annorlunda, men min fritid är just nu otroligt mycket värd. Jag vill tillbringa den tiden med min familj, inte med att jaga kronorna som kan öka vår sparkvot marginellt. Däremot använder jag mig alltid av cashback-siter när jag handlar online, vi har kreditkortsbonus (automatisk), och ibland säljer jag begagnat (mer här om våra side-hustles/extraknäck). Sådant som känns som en bra kronor-per-timme-nivå.
Givetvis påverkar det att vi har förhållandevis bra löner. För vår del spelar inte en hundralapp hit eller dit någon särskild roll. I ett annat hushåll, med helt andra inkomstnivåer, kan ju prioriteringarna av den anledningen vara annorlunda. På det sättet har vi det fantastiskt lyxigt förspänt.
Kanske blir det annorlunda när barnen är större, kanske inte. Jag tror att jag alltid kommer att tycka att min fritid är det viktigaste, och den tiden får vägas mot arbetsinsats och tidsinsats på ”side hustles”. Som IGMR sammanfattade det: Man kan inte göra allt, alltid.
Hej!
Kul att du gillade inlägget.
Det skrevs snabbt men jag kände att jag bara behövde få ut det.
Man får försöka tänka att allt har sin tid. I början av sparandet är varje krona viktig. Ju mer man kan spara in tidigt, ju snabbare kommer ränta på ränta-effekten kicka in.
Små summor kan därför vara viktiga till en början, dels för portföljen men också för att komma in i nytt tänk.
När det gått några år och mycket går på automatik, då kommer fritid,familj och annat att värderas mer. Där vi är nu. Då kanske inte ett mystery shoppinguppdrag gör skillnad i portföljen längre.
Jag har mindre sparande än er och IGMR, trots det så har vi vid flera tillfällen varit lediga utan semesterersättning, bara för att få mer tid tillsammans. Man kommer verkligen till en punkt där pengar gör skillnad. Hade vi inte sparat det där extra i början kanske vi inte haft möjligheten eller vågat vara lediga utan ersättning.
Ja jag tror ni förstår vad jag menar.
Bra tankar Cosmonomics!
<a href=”http://pappabetalar2018.blogspot.com”>Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi</a>
Ja, allt har sin tid är en viktig poäng. Att hitta balansen tar också tid, och eftersom det är olika balans i olika delar av livet är väl risken att man hela tiden är lite lätt off 🙂 Men vi kämpar på allihopa med att hitta balansen. Tack för din kommentar!
/Cosmonomics
Klart det var rätt att köpa marshmallows! 30kr i samband med något man gör sällan är inte ens värt att fundera över, när man inte har problem på inkomstsidan. Precis som du säger gäller det att hitta sin egen balans. Det är dessutom viktigare att göra upp med sina fasta kostnader och regelbundna vanor. 30kr för marshmallows nån gång då och då är inget problem. 30kr varje dag för en kaffe är något helt annat.
Tack, det tycker jag också, och både minnena och bilderna får mig att le varenda gång. Helt värt, ärligt talat närmast ovärderligt. 30 kr (eller ännu mer!) på utekaffe regelbundet – nope. Det är skönt att ha kommit till punkten där jag insett detta.
/Cosmonomics
Tack för omnämnandet C! Nej man kan inte göra allt, alltid. Det har jag insett nu och å djupet fått känna. För min del handlar det mest, precis som för er, att tiden känns viktigare än jakten nu. Det är dessutom inte motiverande att stoppa in 150 kr (som man fått jobba för i kanske ett par timmar) i ett 1msek+sparande.
Som en kickstart till sparandet var det för oss grymt att vända upp och ner på allt. Nu är det annat. Livet är en resa och man ska känna sig bekväm med vardagen.
Bra inlägg!
Det var ett bra inlägg 🙂 Tror det är så många av oss gör när vi blir superpeppade på något – vi driver på och kör ända in i kaklet med det nya. Pendeln har varit på ena sidan (slösa, krediter, etc) och svingar hela vägen till andra (spara, tjäna, skrapa ihop pengar överallt där det går) och sedan får man successivt lära sig hitta balansen. Och ja, 100-lappar när man har 1+ miljon i sparande blir inte lika värt längre, som när ens sparande var 5000 kr.
/Cosmonomics