Redan veckan 9 av året 2021 – och av Årsutmaningen. Den här veckan ska vi börja titta närmare på de olika utgiftsposterna var och en av oss har.
Boende brukar vara en av de största, om inte den största, utgiftskategorin vi har. Andelen av inkomsten som går till boende är störst bland de som bor i hyresrätt (28 %), medan bostadsrättsinnehavare lägger något mindre (20 %), och villaägare minst (16 %), enligt Hyresgästföreningen. Detta beror både på hyrorna, och på att personer som bor i hyresrätt generellt har lägre inkomster. Anledningen till att kostnaderna för att bo i hus gått ner har till stor del att göra med att räntorna är så låga. Men i vilket fall som helst lägger vi en hel del pengar på vårt boende.
Boendet är också en kategori som kan vara svår att göra något åt. Det är inte lika lätt att byta boende som att börja handla på Lidl istället för Hemköp, eller att köpa barnkläderna begagnade istället för nya. Men nedan följer några saker att fundera över vad gäller boende.
Behöver du bo där du bor?
För många är svaret ett rungande ja – men det kan ändå vara värt att fundera över. I vår ”gig-ekonomi” med allt fler som jobbar hemifrån (något arbetsgivarna dessutom blivit allt mer vänligt inställda till efter Covid-19) kanske det inte finns samma krav på att bo så nära arbetsplatsen som du gör idag? Kan du flytta till ett billigare område, eller till och med byta stad? Jobbar man helt och hållet utan koppling till en fysisk plats kan du till och med byta land, kanske till ett med lägre omkostnader generellt, inte bara vad gäller boende.
Läsa mer om detta? Farbror Fri skriver om sin flytt till Leksand i sin bok ”Ut ur ekorrhjulet”, och även Fru EB har flyttat för att få ner boendekostnaderna.
”House hacks”
Det amerikanska uttrycket ”house hacking” är att använda sitt boende för att generera inkomst, som i sin tur täcker delar av eller hela ens kostnader för boendet.
Simply put, House Hacking is a strategy that involves renting out portions of your primary residence to generate income that is used to offset the cost of your mortgage and other expenses associated with owning a home.
~ Forbes
Det finns flera olika varianter på house hacking:
Långtidsuthyrning. Ett rum i lägenheten, eller en egen liten lägenhet i sitt hus, eller ett Attefallshus fixat för ändamålet? Det finns alla varianter. Kompisar till oss har en lägenhet ovanför garaget som de hyr ut – himla smidigt. När jag gick på läkarprogrammet hade jag vänner som bodde i ett litet kollektiv, där en person ägde lägenheten och hyrde ut alla rum utom det den själv använde.
Köpa ett hyreshus – och hyr ut alla lägenheter utom en, som du själv bor i. Hyresgästernas hyror ska då täcka dina hyreskostnader. Tänk dock på att du ansvarar för huset, så inkomsterna från hyresgästerna behöver även täcka de löpande kostnaderna för att hålla efter huset, och en buffert om något större behöver göras.
Korttidsuthyrning. Med t ex Air B’n’B kan du hyra ut en del av ditt boende över en natt, en vecka, eller vilken tid som passar dig. Samma delar av ditt boende som kan långtidsuthyras, kan även korttidsuthyras. Dessutom kan du hyra ut hela ditt boende på kort tid om du t ex åker på semester, eller tillbringar somrarna i ett sommarhus.
Det finns fler varianter på house hacking, som inte innebär uthyrning av ditt eget boende:
Jobb där boende ingår. Givetvis inte något som är aktuellt för alla, men det finns jobb där boende ingår, såsom au pair, eller fastighetsförvaltare. Bor du i ett litet hyreshus kan det finnas möjlighet att få lägre hyra utbyte mot att du hjälper till med praktiska saker i hyreshuset.
Hyr ut din parkeringsplats, om du bor i ett område som är attraktivt vad gäller parkeringsplatser.
Vi hade en inneboende en kortare period, en av mina vänner som inte fick tillgång till sin nya lägenhet förrän en och en halv månad senare. Det var himla mysigt att ha en inneboende, faktiskt, men vi har inte gjort mer sedan dess (eftersom vi använder det rummet som gästrum alla gånger mina föräldrar kommer på besök). 2020 la vi 13,3 % av våra inkomster på boende, plus ytterligare 3,95 % på vår trädgård. Vi ligger således nära de 16 % i snitt som folk lägger på sitt boende, när de bor i villa.
Hur mycket av din inkomst går till boende? Har du gjort något house hack? Vilket i så fall, och vad tyckte du om det? Om inte, är det något du skulle kunna tänka dig?
Jag lägger 14 % av min lön på boende. Då bor jag dock på landet i hyrd stuga på 27 kvm. Hyrde ut mitt dåvarande hus i norr i några år, men det kändes aldrig bra eftersom jag tog ut på tok för låg hyra (pga släkting som hyrde) och visste att personen skitade ned huset något helt ofantligt. Tack och lov blev jag av med huset (till släktingen) även om det var en rejäl förlust när jag sålde.
Eftersom jag är en bekväm typ av mig, så hyr jag gärna hus åtminstone tills vidare. Måste jag köpa nåt gäller det att hitta ett ställe som är så underhållsfritt som möjligt…
Hehe, underhållsfritt och hus är inte riktigt två ord som hör ihop… snarare frasen ”det finns alltid något som behöver göras.” Eller ja, kanske om man bor i ett helt nybyggt hus – vårt hus från 1950 är en ständigt pågående historia av saker som tar slut och måste bytas ut.
/Cosmonomics
Hej,
Mycket bra inlägg! Vad inkluderas i boendekostnad? Endast drift eller även underhåll renovering och amortering? Svårt arr jämföra annars då de senare är betydlig större pengar än drift o ränta för oss just nu iaf….
Tack!
Så här har de definierat det på hyresgästföreningen, enl länken ovan:
”Boendeutgiften i hyresrätt är summan av hyran och egna utgifter för underhåll och reparation.
Boendeutgiften i äganderätt är summan av ränteutgift, amortering, driftsutgift samt utgift för underhåll och reparation. Den är också korrigerad med hänsyn till skatteeffekt.
Boendeutgiften i bostadsrätt är summan av avgift till bostadsrättsföreningen, ränteutgift och amortering samt egna utgifter för underhåll och reparation. Den är också korrigerad med hänsyn till skatteeffekt.”
Villa/småhus har de egentligen inte definierat således, men extrapolerar man ska amortering, underhåll och renoveringar ingå.
/Cosmonomics
Vi lägger ca 8-10% på boende, då vi bor i villa. Har en modest belåningsgrad på 50%. Har precis avslutat ett projekt för att energieffektivisera (kommer ett avsnitt på bloggen om det), där vi har gått igenom huset för att se hur vi kan spara el. Nu är huset ett modernt hus enast 15 år gammalt, så det var inte mycket vi hittade, men den stora besparingen på sikt är nog våra nyinstallerade solpaneler. Med dem täcker vi utan problem våran årsförbrukning av el.
Mina två house hacks för villaägare är
Spännande att ni gått igenom huset så noga. Vi har bytt fönster i vårt hus (som är betydligt äldre, byggt 1950, och fönstren var original), det tror jag sparar en del och det gjorde dessutom inomhusmiljön betydligt tystare. Vi har också solpaneler sedan 2017 vilket minskat elkostnaderna radikalt. Över året täcks elföbrukingen, men givetvis får man ändå betala eftersom de inte producerar särskilt mycket när vi behöver elen som mest, d v s vintertid. Den sista av dina punkter är nog väldigt viktig för många 🙂
/Cosmonomics