28 06 2021 | Årsutmaningen, Hushållsekonomi |
Nu när midsommar har kommit och gått har faktiskt också halva året gått. Själv har jag nu semester i fyra veckor framöver och vi ska bland annat till Danmark, men om ni följt med i Årsutmaningen så blir den här veckan en avstämning.
Kanske är det få som gjort allt som jag tagit upp (kanske är det ingen, jag vet ju inte vad ni pysslar med på andra sidan skärmen!), men den här veckan är tanken att fundera över vad som fungerat bra för dig och vad som inte gjort så stor skillnad.
Fundera dels ur ett livskvalitetperspektiv – det är inte tänkt att livet ska bli torftigt och tråkigt bara för att man ska hitta några extra kronor att beta av skulderna med eller stoppa in i ISK:n (även om det förra är mer motiverat än det senare, om man känner att man orkar hålla i det). Är livet lika bra, eller till och med bättre, om du implementerat några av förändringarna? Visar det sig att vissa saker inte gjort någon som helst skillnad för livskvaliteten och därför går det att fortsätta med det?
Fundera också ur ett ekonomiskt perspektiv – vad har du sparat på att göra förändringarna? Var är du i relation till det varför du satte upp vecka 1? Hur känns det?
Att stanna upp och fundera på vad man håller på med är viktigt oavsett vad det handlar om: jobbet, familjen, livet i stort, och alla små saker vi företar oss (och inte företar oss). Att luta sig mot vad man själv bestämt sig för är viktigt i livet gör att det känns meningsfullt.
24 06 2021 | Månadsavstämning |
Maj, denna härliga månad. Älskar maj för alla löften den har om sommaren som komma skall. Denna maj har dock varit ganska tråkigt kall större delen av tiden, men nu mot slutet vände det äntligen. Från att ha gått i vantar och höstjacka med tjock tröja under (eller fullt regnställ och regnstövlar) blev det klänning-och-sandaler-väder.
Vår maj har varit mycket, mycket intensiv. Vi hittade ett hus på ”kommande” på Hemnet och mäklaren hörde av sig och sa att det skulle bli visning. Vi gick på den, tyckte mycket om huset, det blev budgivning och från en dag till nästa köpte vi ett nytt hus efter att ha letat i över ett halvår (vilket ändå är betydligt kortare tid än när vi köpte vårt nuvarande hus, vilket tog tre år innan vi hittade rätt). Vårt eget hus har legat ute på mäklarens hemsida sedan i januari som kommande, men nu blev det på riktigt – besiktning, ny utefotografering (för som de flesta trädgårdar är vår bättre i försommargrönska än snötäckt), och rensning/städning inför visning. Samtidigt började vi jaga ny skolplats och förskoleplats (det tidigare blev ett stort antal samtal till kommunen), och diverse annat som plötsligt behövde göras. Inför visningen tog vi in på hotell när vi väl hade städat huset till perfektion (för att våra två barn annars gör kaos på en halvtimme och det funkar inte att visningsstäda ett hus med dem hemma) och åt ute samt hos släkt. Det har gjort att kostnaderna för månaden är betydligt högre än vad de hade varit för en mer vanlig månad.
Inkomster
Maken fick återigen en del jourkomp utbetalat (bland annat efter en hysterisk jourhelg där han jobbade runt trettiofem timmar från fredag lunch till söndag kväll), och jag fick typ 135 kr extra som retroaktiv lönehöjning. Whoop. Jag har sålt en del gammal kurslitteratur och sen är det den lilla potten från Försäkringskassan som alltid (några halvdagar föräldraledigt + barnbidrag). Sammantaget en väldigt bra månad inkomstmässigt, årets näst högsta.
Utgifter
Det har blivit en hel del utgifter som är kopplade till husköp och husförsäljning, som noterat ovan. Hemnet-annonsen gick på runt 4 000 kr, och sen tog vi en hotellnatt för att inte stöka till huset inför visningen, och vi åt då också ute en kväll. I samband med att vi köpte huset åt vi också ute för att fira. Utematen har därför blivit 3 200 kr och mycket högre än den brukar vara. Matkostnaden i butik gick på 4 100 kr, så det var helt okej.
Den för månaden största utgiften var makens nya cykel. Hans gamla trillade bokstavligen i bitar (faktiskt bokstavligen, helt livsfarligt) och vad gäller just cykel, som ändå används dagligen här och som kommer användas i åratal framöver, tycker vi inte att det är lönt med en begagnad. Så det blev en ny och superfin cykel som kostade 9 000 kr. Sen var det lite fordonsskatt och sånt tråkigt som skulle betalas, så transportkostnaden för månaden blev 14 000 kr.
Vi har också bokat in stora tjejen för ett läger i sommar, och maken har köpt årskort till hockeyn för nästa säsong. Och så drog jag till med en line-edit på mitt romanmanus, och även om det kommer läggas på mitt företag så belastar det just nu vår månadsbudget. Så många utgifter har det varit.
Sammantaget har vi ändå fått till en sparkvot på 49,4 % i och med höga inkomster för månaden, och 135 % av det målsparande vi har satt för oss själva varje månad.
Skrivande
Efter att ha tagit en paus från skrivandet och redigerandet blev jag för någon vecka sedan klar med min editors kommentarer på manuset. Nu är det line-edits och copy (alltså meningsuppbyggnad, stavning och grammatik) som väntar som sista steg. Det går framåt!
Bloggen
5 400 besökare på bloggen. Det ligger ganska stabilt 🙂
Mest poppis inlägg:
- Ekonomi med barn
- Semesterboende
- Vecka 20: Billigare småbarnsår
- Vecka 18: Skaffa ett extraknäck
- Månadsavstämning: april 2021
21 06 2021 | Årsutmaningen, FIRE, Hem & trädgård, Hushållsekonomi |
Den här veckan är det midsommar, ska ni hitta på något trevligt?
Den här veckan handlar det om något som tagits upp tidigare, bland annat när vi pratade om kostnaden för att ha barn – begagnatmarknaden! Brukar du köpa begagnat? Eller blir det enklaste möjliga utväg genom att köpa nytt varje gång du behöver något?
Begagnatmarknaden är enorm. Hur mycket pengar som omsätts har jag ingen aning om, men med tanke på storleken på Marketplace, Blocket, Sellpy, Tradera, med flera aktörer kan jag bara anta att det omsätts ganska mycket pengar.
Begagnat är miljömässigt bättre än att vi ständigt köper nytt, och samtidigt kostar det oftast en bråkdel av vad samma pryl kostar ny. Prylarna får ”nytt liv” istället för att slängas och det blir win-win för alla. Så nästa gång, innan du gör ett köp av ny pryl, kolla vad som finns begagnat. Lite beroende på var du bor finns olika utbud – givetvis är säljgrupperna större i större städer – men det finns också gott om alternativ som skickar över hela landet, såsom Sellpy och den stora majoriteten på Tradera. Väldigt lokalt finns också ställen som Stadsmissionen, Myrorna, Röda korset, och andra second hand-affärer.
Det finns också specifika affärer som säljer t ex begagnad teknik.
Exempel på saker det finns massor av på begagnatmarknaden:
- Prylar till barn – barnvagnar, barnkläder, leksaker, gosedjur, spjälsängar…
- Böcker och film
- Bilar
- Inredningsprylar – allt från kuddar och mattor till porslin, lampor och prydnadssaker…
- Och mycket mycket mer!
Andra alternativ till att köpa begagnat är att byta till sig prylar. Anordna till exempel en bytesdag med släkt och vänner. På min vårdcentral hade vi i början av maj plantbytardag, eftersom de flesta som förodlar på våren driver upp för många plantor. Under några dagar hade folk med sig sina plantor och bytte till sig andra sorter från kollegorna. Mycket uppskattat!
Köper du begagnat?
17 06 2021 | Allmänt |
På Twitter cirkulerade ytterligare en i mängden av uttalanden i form av ”Jag betalade 200 kr för min [valfri sjukvård] och åh det är så mycket bättre än i USA där det gått på 20 000”. Det brukar komma lite då och då.
Och sedan kommer vänstern eller socialdemokraterna och tycker att det är så fint att betala skatt och vara solidariska och USA är djävulen själv.
Men kommer det inte in en rätt seriös halmgubbe någonstans i allt det här? Vem i Sverige är det som förespråkar att vi ska ha ett system som USA:s? Vem på högersidan är det som tycker att det är sjukvården av alla ställen som ska ha mindre av våra gemensamma skattemedel? Jag tycker inte att det verkar vara så många.
Själv är jag helt okej med att betala skatt. Jag ser på daglig basis patienter med alla olika livsöden, från nittiotreåringen som bara har blodtrycksmedicin och inget annat och som mår toppen på sin årskontroll, till tjugofemåringarna som bor på specialboende med olika typer av diagnoser sedan födseln och hjälp dygnet om. Vi vet aldrig i vilken ände vi hamnar — vi kanske har klarat oss förbi tjugofem, men när vi fyller trettiotre får vi en MS-diagnos att leva med resten av livet. Eller får en kolontumör vid fyrtiofem med operation, påse på magen och cytostatika som följd — om inte följden blir så mycket värre och vi hamnar i en för tidig grav. Eller så lever vi tills vi är nittioåtta och dör av demens på ett äldreboende, väl omhändertagen (också en av mina patienter).
Jag är gärna med och betalar för vår sjukvård. Jag är gärna med och betalar för att vår sjukvård ska fungera bättre, för jag har för många patienter som upprepar kommentaren ”Man måste vara frisk för att kunna vara sjuk”, som i att det är ett ständigt kämpande för att få tider till olika mottagningar, för att få ut pengar från Försäkringskassan trots den svåra sjukdomen, och så vidare. Det akuta inom sjukvården fungerar ofta bra, men eftervården kan halta desto mer. De flesta i sjukvården sliter för att det ska bli så bra som möjligt för våra patienter, med långa arbetspass och mycket övertid, men det är ett system som ofta inte fungerar.
Grejen för min del med att inte vilja betala så mycket skatt som vi gör idag — och definitivt inte mer, med miljonärsskatt och ytterligare höjningar av ISK-skatt, och skatt på plastpåsar, och allt annat skit — är inte att jag inte vill bekosta sjukvården. Jag är villig att hjälpa till att bekosta sjukvården så att alla har möjlighet att söka vård när de behöver den. På samma sätt är jag villig att betala skatt för att alla ska få gå i en bra skola, att rättsväsendet ska fungera, och att vi har ett fungerande försvar. Jag tycker att det är toppen att högre utbildning är ”gratis” för den enskilde (som senare betalar tillbaka det i skatt, alternativt ser man det som att föräldrarna betalar framåt för sina barn), så att alla har möjlighet att gå på universitetet om de vill och kämpar.
Saker jag däremot inte är särskilt välvilligt inställd till är enorma bistånd till andra länder. En vettlös invandring till Sverige. Miljöpremier som snarare stjälper än hjälper. Tusentals dumheter som kommunerna hittar på för att ”sätta sin kommun på kartan” istället för att ägna sig åt kärnverksamheten (hint: en simhall kommer inte sätta staden på kartan, för ingen besöker en stad bara för att det finns en simhall. Så lägg inte en miljard på det.). Idiotiska upphandlingar som kostar miljoner och åter miljoner. Datasystem som utvecklas och sedan aldrig kan användas. Bidrag som betalas ut felaktigt, eller till organisationer med band till terrororganisationer. Konst för maskar.
(Läs boken om skatteslöseri om ni vill ha en hjärnblödning.)
Och så vidare.
Och nej, det spelar ingen roll att en del av den senare listan är kommun, annat region, och ytterligare annat stat. Det är våra skattepengar och hade alla politiker tagit hand om varenda en av våra skattekronor så hade hela summan på vår skattetyngd kunnat vara betydligt lägre. Men det är lätt att göra av med andras pengar.
Så sammanfattningsvis: Jag finansierar gärna sjukvården med mina skattepengar, jag vill inte ha USA:s system. Men det finns andra att jämföra med, andra system att sträva efter. Sveriges politiker gör av med enorma pengar på meningslösheter. Därför är jag emot skattetrycket som det ser ut idag.
14 06 2021 | Årsutmaningen, Hushållsekonomi |
I samband med att vi nu ska flytta – och redan inför att vi skulle ha visning av huset – påbörjade vi själva den här utmaningen: rensa i röran. Och hej och hå vad man kan samla på sig grejer.
För vår del är den största röran i vår källare. Medan jag har bra koll på en del av källaren finns det andra delar som definitivt lämnat en del att önska. Men när det är dags att flytta vill jag helst flytta så få av grejerna som möjligt, så det var bara att börja. En låda i taget. Men det är inte bara källaren som kan vara fylld med prylar vi inte använder eller behöver längre. Garaget, vinden, köket, barnrummet, badrummet… Det finns grejer överallt.
Välj vad som ska:
- Behållas
- Säljas
- Skänkas
- Slängas
Det du vill behålla: se till att det är det som är det riktigt viktiga för dig. För min del funkar inte bara Marie Kondos fråga ”ger det här mig lycka”, för i så fall hade vi haft exakt noll verktyg kvar och ja, en hammare är faktiskt himla bra att ha. Kanske frågan snarare ska vara ”använder jag det här?” eller ”gör det här nytta för mig?”. Spara inte allting bara för att det är bra att ha och kanske kommer till användning vid något ospecificerat senare tillfälle.
Det du vill sälja: sortera och gör rent. Sälj inte smutsiga saker, det får du inte sålt eller åtminstone mycket mindre pengar för. Lägg ut till försäljning på Facebook Marketplace, Blocket, Tradera, eller någon lokal säljgrupp på Facebook. När det inte är pandemi kan man anordna loppis. Vill du inte lägga så mycket tid på att sälja, och inte tycker det gör något att du får ut mindre, kan du sälja dina prylar med Sellpy.
Det du vill skänka: sortera och gör rent även här, framför allt om du ska ge till någon välgörenhetsorganisation. Är det någon pryl du lägger ut på Marketplace eller liknande, skriv gärna ”skänkes i befintligt skick” så att mottagaren vet vad den har att vänta. Exempel på välgörenhetsorganisationer är Myrorna, Röda korset, Stadsmissionen, med flera. Gott om saker man kanske inte orkar sälja har ändå ”mer liv” kvar i sig, så är det helt och rent så varför inte? Själv brukar jag lämna gamla barnkläder till Myrorna eftersom de har så lågt andrahandsvärde att jag inte orkar lägga tiden på det.
Det du vill slänga: sortera gärna även denna kategori så väl som möjligt och åk till en återvinningsstation, så att inte allt bara hamnar i brännbart. Gammal elektronik för sig, plast för sig, kartonger för sig, och så vidare. Hjälp miljön på traven när du vill göra dig av med grejer, så att det inte bara blir i stora svarta sopsäckar.
Har du barn så involvera dem gärna. Vår sexåring får vara med och bestämma vad hon vill ha kvar och inte, och framöver ska vi ha loppis tillsammans när det väl ges möjlighet till det.
Rensar du regelbundet? Håller du en minimalistisk stil, eller mer maximalistisk? Brukar du sälja, eller blir det slänga eller skänka?