När det gäller pengar är det lätt att vi blir blinda. Den egna sparkvoten och de egna investeringarna blir det enda som räknas, och varje sparad krona är något att fira. Men gissningsvis har de flesta som läser denna blogg det ganska välställt (om inget annat för att de som kan svenska generellt har det ganska välställt, men mer specifikt för att just ni i publiken sitter och läser en ekonomiblogg) – och ”with great power comes great responsibility”.
Man bör ge av sina tillgångar, och man bör göra det redan från tidigt i sparresan. För om man inte kan ge någon procent (eller promille…) av det man sparar till välgörenhet när det handlar om väldigt små summor, varför skulle man vara mer benägen att ge bort någon procent eller promille när bankkontot blivit desto fetare?
Det finns alla sorters välgörenhetsorganisationer – de som vill ge sjuka barn en härlig dag, eller de som stöttar forskning för specifika sjukdomar, de som vill rädda alla barn i världen, och de som stöttar medicin och omvårdnad i utlandet, de som vill rädda djuren och/eller naturen, och tusen andra saker. Välj något som du själv brinner för och ge en peng till dem. Bli allra helst månadsgivare, för det är så mycket lättare för organisationerna att göra kalkyler om de vet vad som kommer in varje månad, jämfört med ojämnt flöde av att folk ger när de kommer på att de borde.
Välj själv utifrån vad du tycker är viktigt vad gäller organisationen. Vissa vägrar ge till organisationer där för mycket av pengarna går till admin, eller till VD:ns lön, andra bryr sig inte lika mycket om det. Vissa vill ha en organisation som politiskt stämmer överens med det man själv tänker, andra tycker att bara ändamålet är det viktiga. Det spelar ingen roll för min del, det är bara du själv som kan välja.
Hur mycket pengar man ”ska” ge finns så klart inga regler om. Välj vad som passar dig och din budget.
För närvarande ger vi till MS Forskningsfonden och till Barncancerfonden på månadsbasis, och vi har också stöttat Giving People.
Skattereduktion
Här hittar du en lista över de gåvomottagare som är godkända för skattereduktion av Skatteverket.
Du kan få upp till 1 500 kronor i skattereduktion för gåvor som du har gett till godkända gåvomottagare. För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda.
Detta är några av förutsättningarna för att få skattereduktion:
- Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket innan du lämnar gåvan. Du är skyldig att kontrollera det vid varje gåvotillfälle.
- Du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle (så kallat gåvotillfälle).
- Du måste skänka minst 2 000 kr under året. Det kan vara gåvor till en eller flera godkända gåvomottagare.
- Gåvan måste vara en penninggåva som är avsedd att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.
Ger du pengar till någon organisation? Ger du regelbundet eller då och då? Hur valde du din organisation?
Ger till flera organisationer, men att förvänta sig att de alla skall jobba gratis och att de blir sponsrade med allt är inte rimligt. Självklart skall de ha administrativa kostnader, men i rimlig storlek, vilket enligt 90-kontons krav är max 25%.
Yep, men det är ju upp till var och en att fundera över vad man själv tycker är rimligt. Tur att det finns många typer av organisationer som är organiserade på många olika sätt 🙂
/Cosmonomics
Det är så mycket business med välgörenhetsorganisationer och jag är allmänt misstänksam.
Pappa och hans bröder har ”alltid” haft en sponsorskylt för den lokala fotbollsföreningen. En av bröderna är borta och jag och min kusin har trätt in. Dessa pengar vet jag träffar rätt av egen erfarenhet.
Därav tycker jag att man får välja precis vad man vill att ge till. Vissa resonerar att admin-avgifter är okej, andra vill att varenda krona ska gå till slutanvändare. Vi kör lite både och.
/Cosmonomics