Vecka 30: Bli medlem på cashbacksidor

Vecka 30: Bli medlem på cashbacksidor

Vet inte varför det här inte gick ut i måndags, men nu kommer det nu istället 🙂

Man ska ju inte shoppa mer än nödvändigt, men ska man handla något kan man lika gärna göra det med alla rabatter man kan få. Ett sätt att göra inhandlandet billigare är genom att använda cashbacksidor.

Själv är jag medlem på ett flertal cashbacksidor, där jag mest använder Refunder eftersom det är de som oftast har de butiker jag vill handla i. Gå genom dem när du ska handla så får du en viss procent (angiven på deras hemsida) tillbaka i återbäring/cashback. Affärsidén är att siten, t ex Refunder, egentligen är som en gigantisk reklamsite med reklamlänkar, och de ger dig en del av det de får in på att du klickar via deras hemsida. Den andra sidan jag använder är MyBonus.

Andra siter med samma funktion är CashbackerCashbackshopping, och BonusWay. De har samma princip allihopa, vilket är att de ger en viss procentuell återbäring på ditt köp.

Går du via mina länkar får både du och jag lite extra när du handlat – win-win för oss båda!

För att göra det tydligt:

Refunder: 50 kr till dig, 100 kr till mig när du handlat för minst 100 kr (inom 45 dagar från registreringen)
Cashbacker: 50 kr till mig när du handlat för minst 100 kr
Cashbackshopping: 50 kr för oss båda när du fått 10 kr i uttagbar cashback
BonusWay: 50 kr i bonus till dig, 50 kr till mig
MyBonus: 50 kr i välkomstbonus för dig och jag får 10% av den totala årsåterbäringen på det du handlar
Reward Network: 10 kr i välkomstbonus (jag får % på återbäringen du får, och värvar du får du i din tur % på vad de handlar)

Använder du någon cashback-site?

Dela:
Vecka 29: Utmaning: Ge bort gratis

Vecka 29: Utmaning: Ge bort gratis

Det är mitt i sommaren – men tyvärr min sista semestervecka. Det är förvisso bara tre veckor jobb innan jag har ytterligare en semestervecka, men ändå, den långa semestern är snart slut. Ibland kan man ju ångra sitt val av yrke — vårdpersonal är inte ett där man får lång sommarsemester…

Den här veckan är utmaningen att ge bort gratis. Samhället börjar ju öppna upp igen allt eftersom fler blir vaccinerade och färre smittas av Covid. Kanske ska du då gå bort på kalas, någon middag med vänner, födelsedagsfirande eller annat? Utmaningen för veckan är att inte lägga några pengar på det du ger bort i samband med gå-bort-andet. Traditionellt är att ge bort t ex en flaska vin, men vad kan du göra istället?

Själva ger vi oftast bort sylt eller saft, eller en korg med båda delar, eftersom vi producerar så mycket från trädgården. Helt gratis är det givetvis inte eftersom det behövs socker för att sylta och safta, men kostnaden är minimal. Alla vi gett till hittills har blivit väldigt glada — med egen, hemmagjord sylt vet man ju precis vad som finns i den, och visst smakar det godare än det som köps färdigt?

Om du inte har en trädgård att skörda från, kan du kanske baka ett bröd istället? 

Titta igenom din bokhylla och ge bort en bok som du tyckte om, och som du tror att mottagaren kan uppskatta. Kanske har du som ekonomiintresserad någon bok om privatekonomi att ge bort?

Om du tycker om att sy, sticka eller virka kan du göra uppskattade presenter på det sättet. Sticka en filt till kompisens nya bebis, eller en mössa? Fantasin sätter gränserna.

Att göra en egen bodyscrub är inget svårt, det är bara en googling bort vad du behöver för ingredienser. Eller kanske egen tvål med härlig doft?

Har du ingen lust — eller tid — att producera något eget så kan du alltid hitta på ett eget presentkort. Kanske kan du ge ett presentkort på att du sitter barnvakt åt trötta småbarnsföräldrar? Eller ett presentkort på en picknick med en kompis?

Presenter som är gratis för dig kan ofta vara mycket mer värda för mottagaren, om du lägger ner någon tid på att fundera ut vad mottagaren kan tänkas uppskatta. Till på köpet tackar din plånbok dig.

Dela:
Månadsavstämning: juni 2021

Månadsavstämning: juni 2021

Förra veckan var vi på Legoland och för första gången på länge (det här året åtminstone) blev det inget torsdagsinlägg. Det var helt enkelt prioriterat att njuta med barnen på semestern före att skriva blogginlägg 🙂 Det blev en helt fantastisk vecka i Danmark, med besök på Legoland och på Wowpark, med massor av upplevelser och skratt och glädje.

Inkomster

Nära nog ”som vanligt” fick maken tvångsutbetalt jourtimmar efter hektiska helgjourer på sistone. Själv fick jag en skvätt semesterersättning eftersom min semester började de sista dagarna i juni. Totalt sett en bra månad med näst högsta inkomsterna vi haft detta året.

Utgifter

De största utgifterna var hemförsäkringen på nästan 6 000 kr, förnyelser av Dropbox för både mig och maken, och i övrigt egentligen bara det jag kallar ”extravaganser” i budgeten, aka semesterkostnader — boende i Billund, årskort på Legoland, entré på Wowpark, och färjan hem från Danmark. Det är så klart inte gratis att åka på en så härlig vecka som vi hade, men det var värt varenda krona. Dessutom var det betydligt billigare än att åka på valfri charter motsvarande tid. Kostnaden för boendet bidrog kraftigt till att hålla utgifterna nere (totalt sett 5 000 kr för boende måndag-lördag), och vi kunde då också handla maten på Netto 300 m bort och därmed ha rätt vettiga matkostnader för veckan (men det hamnar i juli-budgeten…). Matkostnaderna för juni landade på 3 500 kr i butik och 1 600 kr för ”utemat”. Jordgubbar, som jag lägger under utemat eftersom de handlas på annat ställe än i butik, stod för en inte helt oansenlig del, liksom färska lokalproducerade tomater från Askeby (innan våra egna är klara), och bigaråer. Är det sommar så är det. Och jag tycker att totalen om 5 100 kr är helt acceptabelt som matkostnad för en familj på fyra. Totalt sett landade vi på en sparkvot om 63 %, och ett sparande jämte vårt uppsatta mål i kronor om 175 %.

Investeringar

Den här månaden pausade vi faktiskt alla investeringar. I och med att vi ska flytta så blir det en del merkostnader och ett par saker kommer behöva fixas relativt omgående i det nya huset (bland annat har halva huset ”gammal” el med ojordade uttag och den gamla tidens säkringar, och ojordade uttag vill vi inte ha med småbarn). Därför har vi pausat de automatiska överföringarna och har inte lagt in mer pengar i våra investeringar, för att istället ha kontanter tillgängliga inför hösten. Barnens sparande fortsätter dock som vanligt.

Skrivande

Jag har skrivit 20 000 ord på tredje boken i The Elemental Saga-serien! Känns riktigt bra. Under juni var min första bok hos min line-editor, så jag har inte jobbat med den.

Bloggen

5 400 sidvisningar på bloggen den här månaden. Populäraste inläggen var:

  1. Vi ska flytta
  2. Miljonärsskatt och tak på ISK
  3. Att bekosta ett sjukvårdssystem
  4. Vecka 24: Utmaning: Rensa i röran
  5. Vecka 25: Utforska begagnatmarknaden
Dela:
Vecka 28: Gratisaktiviteter

Vecka 28: Gratisaktiviteter

Så här mitt i sommaren kan det rinna iväg en del pengar (för egen del har det blivit Legoland och en del annat, inte gratis!) tänkte jag att det kan passa att fundera över aktiviteter man kan hålla på med som är alldeles gratis. Vad har du i din närhet som inte kostar?

Sätt dig ner och gör en lista – och inte bara för sommarens soliga dagar, men också för regniga höstdagar och snöiga vinterdagar.

Här är några tips:

  • Ut och plocka bär, svamp och annat ätbart beroende på årstid
  • Besök en 4H-gård och klappa djuren
  • Titta på kommunens hemsida – de har ofta gratisaktiviteter
  • Besök biblioteket
  • Besök en lekplats ni inte varit på tidigare
  • Picknick – poppis för både barn och vuxna!
  • Hemestra genom att undersöka din egen stad
  • Vandra i naturen
  • Om du har en bräda/kickbike/inlines hemma, dra till en skatepark och åk
  • Åk till stranden och bada
  • Besök en kyrka
  • Träna utomhus på utegym
  • Byt boende med någon, eller vakta huset åt någon som är på semester
  • Hitta på ett tema och gå ut och fotografera efter det temat – bestäm tema efter årstid
  • Barnsemester har en lista på gratisaktiviteter för hela Sverige
  • Besök en botanisk trädgård eller nationalpark
  • Besök ett museum
  • Bygg en koja i vardagsrummet

Ha listan redo så att det bara är att välja något när alla ”vill göra något” men ingen vet vad. Förbered maten hemma och ta med så att ni slipper betala dyra pengar för utemat. Pastasallad, wraps, pizzarullar, andra typer av sallader, fyllda baguetter, och pannkakor är några exempel på god mat att ha med. Korv kan man ha i en mattermos så är den varm till när man vill ha den. Vill man ha med något kallt kan man lägga termosen i frysen och sedan fylla den med glass.

Vad har ni för tips på gratisaktiviteter? 

Dela:
Vecka 27: Utmaning: Vegetarisk vecka

Vecka 27: Utmaning: Vegetarisk vecka

Mitt i sommarsemestern för min del – har ni det bra? Har ni semester eller jobbar ni på?

Den här veckan är utmaningen att köra vegetariskt en hel vecka. Det här är en utmaning jag själv driver på för att göra i vår familj, med ganska petiga små och en inte helt opetig vuxen, där alla är vana vid att äta kött, kyckling eller fisk till i princip varje rätt. En av sexåringens favoriträtter är dock vitlökssoppa, så den är alltid ett säkert kort att satsa på när man vill hålla det vego. Ett annat favvo-recept är vegetarisk lasagne som vi gör enligt receptet från Portionen Under Tian.

Just Portionen Under Tian är en utmärkt inspirationssite för såväl vegomat som helt enkelt billigare mat. Namnet antyder ju att det är billigare recept vi pratar om. Även Jävligt gott har många goda recept, där min favorit är vegetarisk pad thai.

Så dags att testa en vecka vego för alla oss som inte är vegetarianer eller veganer till vardags. Kanske hittar du också ett nytt favvo-recept? Dela gärna med dig av dina favoritrecept, jag är på jakt efter sådant som går hem hos kidsen och maken…

Äter du vegetariskt ofta? Eller kanske alltid? Eller hade du önskat att du åt vego oftare?

Dela: