Jag såg inte klart Ekonomibyråns Fri vid 40, mest för att ungarna drog min uppmärksamhet men också till stor del för att det var ett rätt tråkigt och fullständigt förutsägbart program. Såg väl drygt 2/3. En person som sitter och tycker att FIRE är en bra idé (Sandra Bourbon), en ekonom, och en psykolog som inte tycker det är en bra idé, och en programledare som är ungefär lika opartisk som alla andra på SVT. Som vanligt skrapar dessa program om FIRE, gjorda av folk som inte begripit poängen, bara på ytan och landar mest i samma slutsatser som alla andra program/intervjuer gjort.
Ekonomen och psykologen ansåg att man behöver mening med livet, att man behöver struktur och att ”FIRE under en period kan ge den strukturen” (parafraserar, men det var ungefär innehållet), men att det sedan inte är tillräckligt. De verkade uppleva att de får de via arbetet. På samma sätt får jag mycket mening och bra saker ut från mitt jobb. Men varför tror de att det ska appliceras på alla i hela världen bara för att de kommit till en plats i livet där de trivs med sitt jobb, finner det stimulerande och kan styra sin tid i någon utsträckning?
Jag har så många patienter som har helt andra drömmar än att fortsätta med det jobb de gör. Stressade kontorsarbetare som har ont i ryggen av för mycket stillasittande och en hjärna som aldrig stänger av för att de egentligen gör två personers arbete (minst), och där de skulle vilja hinna med sina barn och/eller sina åldrade föräldrar bättre. Undersköterskor med ont i knän och rygg som vet att de egentligen skulle behöva göra något annat, men som samtidigt är för gamla för att ha ork och möjlighet att skola om sig. Byggarbetare som jobbat tungt fysiskt hela sina liv och slitit ut sig, som egentligen hade velat göra annat.
Varför kan vi inte göra ett program för dem? Varför inte förklara för dem att det är möjligt, istället för att komma med exakt samma gamla floskler som vanligt om att de med små inkomster inte kan spara? Givetvis är det så att har man en lägre lön så är det svårare att spara, även om det för de allra flesta i Sverige skulle vara fullt möjligt att spara mer än de gör idag (i någon undersökning jag kommenterade för något år sedan var det bara ensamstående kvinnor med två+ barn och bil som inte hade utrymme att spara). Det handlar om val, och det är diskussionen jag saknar. Att ge folk information så att de har möjlighet att, långt innan de sliter ut sig i tunga jobb — psykiskt eller fysiskt — skapa sig själv andrummet i sina liv. Dessutom är inte FIRE en enda sak, en enda slutsumma. Även om man som låginkomsttagare aldrig tar sig hela vägen till äkta ekonomisk frihet, utan bara kommer en del av vägen, så kommer det ändå skänka lugn — för det är mycket lättare att sova om natten när man har en ordentlig buffert, när ett tandläkarbesök eller en diskmaskin som går sönder inte behöver betyda ekonomisk ruin. Så alldeles oavsett om folk kan gå i pension vid 40 så ger ett kapital både frihet och trygghet.
Alla har vi olika förutsättningar. Vissa har högre lön, andra lägre. En del har barn, andra inte. En del har pengar från släkten, andra inte. Så är det bara. Men lär då folk att hantera sin egen verklighet.
Jag tror att FIRE växt allt mer i popularitet för att folk ser sina liv som ohållbara. Vissa ser det tidigt och kan då bli FIRE vid 40, andra upptäcker det när de kommit en bit i karriären och har barn och åtaganden till höger och vänster. Det kan vara ohållbart av kroppsliga skäl, eller av psykiska skäl — och det senare växer lavinartat. Då letar man lösningar, som t ex Ibland gör man rätt gjorde.
Och alltid, alltid denna fråga om vad som skulle hända om alla blev FIRE. Som vanligt finns det två svar: 1) det kommer aldrig att hända, och 2) om alla skulle vara ekonomiskt fria skulle vi förmodligen få ett mycket friskare, gladare folk. Mängder med människor skulle ändå gå till jobbet (som jag och maken, och ekonomen och psykologen i programmet) men en del skulle välja att göra annat. Kanske ha sina barn hemma mer, vilket skulle avlasta barnomsorgen. Kanske jobba på volontärbasis, eller i de projekt de finner intressanta. Kanske i större utsträckning ta hand om sina äldre släktingar, och därmed minska behovet av hemtjänst. Jag tror faktiskt att även många t ex undersköterskor skulle stanna kvar i sina jobb, för att det just skänker dem meningsfullhet (undersköterskorna på mitt jobb verkar stortrivas med sina uppgifter). Och om nu statskassan skulle få in lite mindre skatter så är det kanske dags för staten att vara med i Lyxfällan och anpassa utgifterna efter inkomsterna, fokusera på kärnverksamheten och sluta lägga pengar på allt annat.
FIRE handlar inte om att späka sig (såvida man inte tycker att det är en kul utmaning, vilka vissa tycker), och inte heller om att pengar är det viktigaste i livet. För de flesta som jag läst om/pratat med som siktar mot FI(RE) så handlar det om utrymme i livet. Att få plats med allt det där man tycker är viktigt (utan att man behöver att staten går in och skänker en ytterligare tre lediga dagar i en ”familjevecka”). Att ha ”FU-pengar” när ens arbetsplats inte fungerar, eller frihet att trappa ner när kroppen/huvudet säger nej. Det är poängen, och den verkar dessa program aldrig riktigt få fram.
Det här var bland det bästa jag har läst på länge! Jag håller med om vartenda ord och snyggt skrivet. Har inte sett programmet och ska nog göra det men anar att jag mest kommer bli riktigt irriterad.
Tack så mycket! 😀 Ja, jag gissar att du också kommer bli irriterade. Varför man ständigt bjuder in folk som inte har koll på FIRE (och som sitter på höga hästar med högbetalda jobb) att prata om FIRE är för mig obegripligt…
/Cosmonomics
Bra inlägg, håller helt med dig. Jag såg programmet, och blev mest irriterad. Två styckna som uppenbart inte visste mycket om fire, sitter och spekulerar. Jag blir lite trött på att höra, att vi med låga inkomster inte kan spara. Jag är anställd i kommunen som kock, har valt att gå ner på deltid av hälsoskäl, men kan ändå spara flera tusen varje månad, allt handlar om prioriteringar. Mvh Malin
Jag tycker alltid att folk med låga inkomster verkar fråntas det personliga ansvaret mer eller mindre. Ungefär som att kriminella inte kan rå för att de är kriminella, så är låginkomsttagare liksom oförmögna att göra egna val i livet. Då sitter höginkomsttagare i TV och ska vara ”goda” och förklara varför det är synd om och/eller varför det inte går för de med lägre inkomster. Hur hjälper det?
Tack för din kommentar!
/Cosmonomics
Nu är jag inte någon FIRE-person och har inte haft några barn heller. Men har de senaste tjugo åren inte haft fast arbete och de senaste 5 åren inte jobbat nämnvärt mycket. Har arbetat inom låglöneyrke. Försörjer mig helt utan bidrag och älskar känslan av frihet. Förstår inte varför fast arbete ska vara allenarådande. Har inga problem med min fria tid oavsett vad jag gör, full fart eller att sitta och tomglo. Fattar inte varför folk måste applicera sin mening med livet på andra, folk är väl själva kapabla till, att avgöra vad som är meningsfullt för dem.
Menar att jag inte har barn att försörja gör det lättare att leva utan fast inkomst .
Håller helt med. Och då tycker jag att public service kunde hjälpa till att upplysa om möjligheterna, snarare än att avfärda FIRE som något för höginkomsttagare och som folk kommer tröttna på. Skapa mening i sitt eget liv, det är det viktiga.
Tack för din kommentar!
/Cosmonomics
Vänta lite… var det du som skrev det här inlägget, eller var det jag? 😉 Äntligen någon som känner som jag/har samma filosofi både när det gäller programmet och FIRE överlag.
Förutom det jag skrev hos IMGR så har jag ytterligare en reflektion. Sandra berättade att hon kände sig snål när hon var ute med kompisar på restaurang, för att hon inte ville lägga lika mycket pengar som dem. Jag har nog aldrig varit med om något sådant, inte för att jag är snål utan för att vi väldigt sällan ses ”på lokal” och de få gångerna (typ en om året) som det händer så är det värt att äta gott med god dryck till. Hon borde föreslå sina vänner alternativa aktiviteter när de ska ses om hon själv tycker det är jobbigt med utgifterna för mat och dryck.
Tack! 🙂
Jag och mina vänner ses också sällan ute. Kanske för att jag har småbarn och det är rätt bökigt att få till att komma iväg till stan och gå på restaurang, men också för att det är mysigt och enkelt att ses hemma. Laga en god middag, sitta i soffan, inte behöva skrika över andra kroggäster. Sen när man väl går ut känns det jätteskönt (och man får sitta ner en hel middag, bara det liksom…) och det är värt det. Men jag vet inte om det är både ålder och kanske vilken stad man bor i. Stockholm verkar mer givet för att man alltid ska ut och äta, eller så är det bara min nidbild…
/Cosmonomics
Ja, det är din nidbild 😉 Jag bor själv ”lite utanför stan” (Stockholm) och kan utan problem åka in på mindre än trekvart om någon spontant föreslår en träff precis var som helst innanför tullarna. Men det blir väldigt sällan (fastän barnen växt upp, inte behöver passning men kan agera privatchaufförer). Och tänk hur skönt det är att få sitta kvar en stund när efterrätten är uppäten, utan att kyparen hetsar att det är dags att lämna över till nästa gäst.
Men jag håller med om att det är värt det de gånger man går ut att få god mat man inte vill/kan laga till själv, få allt serverat och slippa disken efteråt.
Haha, ja, jag gissade det. Precis som överallt finns det så klart alla typer även i hufvudstaden. 🙂
/Cosmonomics
Vinkeln, det är den journalistiska vinkeln som är det viktiga. Enligt journalister.
Har det överhuvudtaget gjorts något program på SVT som speglar företagsamhet, det traditionella familjelivet eller de värderingar som en överväldigande majoritet hyser? Någon gång, någon endaste gång de senaste 30 åren?
En gång i tiden hade SVT något som de kallade för A-ekonomi vilket var ett dagligt fem-tio minuters nyhetsprogram om ekonomi, börs, företag, i anslutning till just nyhetsprogrammet Aktuellt. Men det försvann ganska snabbt. Och har aldrig setts igen, vare sig förr eller senare. Signalen är enkel att uppfatta: ekonomi och företag är inget som vanligt folk ska bekymra sig om.
Att SVT förblir vid sitt (självpåtagna) uppdrag kan vi räkna med, även framåt i tiden. Att vinkeln kommer att förbli den socialistiska, dvs att staten ska expandera och att det är statens roll att ta hand om dig och alla andra. Du ska inte behöva göra något själv, vilket vi kan se resulterar i att inslag så gott som alltid har vinkeln du skriver om i ditt blogginlägg.
De brukar rubricera det som ”problematisera”. Men problematiseringen är alltid från ett och samma håll. Allt som andas något annat än den socialistiska värdegrunden ska om inte hånas, så iallafall talas ner, förlöjligas och om möjligt avföras från agendan så snabbt som möjligt.
Det är vad jag förstår få under tjugo år som överhuvudtaget ser på SVT nuförtiden. Det är väl därför det är så viktigt att skolan har fått utöka sin roll med att framföra de agendor som SVT inte längre når ut med i denna lättpåverkade åldersgrupp.
Men man kanske kan förbjuda? Alternativ alltså, till SVT. Förbud har varit ett av sättet att styra detta på tidigare.
Så tiden är antagligen nära då vi kommer att få den första influncern som är de facto är SVT-avlönad.
(influencer som verkar på övriga plattformar utom just SVT/SR/UR)
Vi har ju redan gott om människor i kultursektorn som bredvilligt reläar det som SVT anser vara rätt, och kraftigt motarbetar på alla sätt det andra tycker. De allra flesta av dessa människor är direkt avlönade av staten, eller via olika bidrag som till största delen har sitt ursprung i skatt du betalt in.
Om inte Public Service i nuvarande form finns, dvs SR/SVT/UR då är demokratin hotad, enligt vad de själva säger.
Om det är några andra än Socialdemokraterna som sitter i regeringen så är demokratin hotad, enligt vad de själva säger. Gång på gång.
Kommer vi att få se någon förändring i utbud och/eller inställning i program hos SVT? Nej. Det är extremt osannolikt inom överskådlig framtid.
Älskar argumentet att om inte PS i dess nuvarande, uppsvällda form finns så är demokratin hotad. Som om det idag skulle vara någon som helst brist på medieplattformar som delger nyheter och annat (och som folk dessutom är villiga att betala för frivilligt). Det finns både höger- och vänsterplattformar, om man nu vill kategorisera dem så, så det blir ju heller inget problem att nyhetsrapporteringen blir ensidig. Och ensidig är ju f ö precis som du beskriver vad SVT/SR är i dagsläget.
/Cosmonomics
Mic drop!
”Det handlar om val, och det är diskussionen jag saknar. Att ge folk information så att de har möjlighet att, långt innan de sliter ut sig i tunga jobb — psykiskt eller fysiskt — skapa sig själv andrummet i sina liv. ”
Instämmer helt. Information så att man kan välja. Vi lär oss hur man tjänar pengar men var lär vi oss hur man spenderar dem?
”Att ha “FU-pengar” när ens arbetsplats inte fungerar, eller frihet att trappa ner när kroppen/huvudet säger nej. Det är poängen, och den verkar dessa program aldrig riktigt få fram.”
När jag låg utbränd på soffan med skenande ångest önskade hade jag gärna velat ha lite pengar på kontot. Med det liv vi levde behövde jag gå tillbaka till jobbet. Dessutom var fru IGMR tvungen att jobba så jag fick rodda mitt mående och situation själv. Jag kände mig jävligt utsatt.
Tack! Ja, information så att man kan välja både hur man spenderar och hur man låter bli. Hur man investerar istället. Hur man skapar sig frihet för sig själv, lite i taget, med några kronor varje månad som med tiden växer sig större.
Du är långt ifrån ensam. De flesta av mina utmattningspatienter har en respektive som fortsätter jobba för att ekonomin ska gå runt. En enda gång har jag haft en patient som sa ”jag struntar i om jag blir sjukskriven, jag har ekonomin för att gå hem och jag måste göra det”. Vilken skillnad i möjligheter
/Cosmonomics