Det är inget fel på att ta genvägar när det gäller matlagningen — jag köper färdig pesto istället för att göra egen, och ibland köper vi bröd trots att jag gillar att baka. Hittar vi pizzadeg i kort datum kan vi ibland köpa även det, även om det går rätt snabbt att göra egen. Det handlar om att det finns begränsat med tid som småbarnsförälder, middagen behöver hamna på bordet inom en viss tid från det att alla kommer hem från jobb, skola och förskola, och vissa saker behöver bara vara enkelt.
Men ibland får man utmana sig, så den här veckan är utmaningen att låta bli hel- och halvfabrikaten. Skippa de färdiggjorda Mamma Scan-köttbullarna, skippa pizzan som bara är till att stoppas i ugnen, och skippa butikens bröd.
Baka eget bröd istället — min favvobok har jag skrivit om här vad gäller just brödbakande — och njut av doften av nybakt i ditt hem. Stek egna godare köttbullar än Mamma Scan (även om ungarna kanske gillar dem bättre), och gör egen pizza hela vägen från grunden.
Passa också på att göra matlåda varje dag av dina kulinariska påhitt.
Brukar du använda hel- och/eller halvfabrikat?
Jag har alltid förundrats över de föräldrar (oftast med förskolebarn) som säger att de aaaaldrig har halvfabrikat. Inga köttbullar (det finns massor av sorter som är godare än Scan), ingen blodpudding, prinskorvar eller sylta (det gillade barnen när de var små), ingen färdig juice, hur räknar de fruktyoghurt osv?
Nej, jag tror att de försöker samla ”duktighetspoäng” och antingen ljuger eller har ingen aning om vad halvfabrikat betyder.
Hos oss finns både köttbullar, fiskpinnar och kyckling nuggets i frysen. Fastän det många gånger görs köttbullar och panerad fisk från grunden. Vi gör revbensspjäll och pulled pork ibland. Det går åt massor av juice, trots att vi har egengjord äppelmust (som också går åt). Somlig sylt köps, annan görs själv. Men när jag tänker efter så har vi aldrig haft pommes frites! Vi tycker det är godare med egen klyftpotatis.
Vi har också halvfabrikat, absolut. Köttbullar tar maken visserligen ära i att göra egna, men blodpudding serverar han när jag inte är hemma (alltså färdigköpt). Det här inlägget är inte till för att säga att det ena är bättre än det andra, bara att tänka efter 🙂
/Cosmonomics
Hej,
Blir ibland lite nyfiken vad folk menar med att laga mat från grunden ? Gör folk egen ketchup ? Egen senap ? Egna krossade tomater ? Egen pasta ? Torkar sina egna kryddor ? Egna chips ?
Sylt är väl en sak, att plocka blåbär, lingon eller äpplen och göra lite egen sylt. Eller baka eget bröd ibland på helgen. Eller egen saft. Samt eget godis till jul, kan vara en rolig familjeaktivitet.
Det vi köper fabriksproducerat är tex ketchup, senap, pasta, nudlar, sylt, honung, krossade tomater, tomatpuré, bröd för det mesta, te/kaffe, kryddor, oljor, mejeriprodukter, tofu. Och utifrån detta gör mat. Vi har slutat med kryddmix till Taco, så lätt att blanda själv.
Men att torka växter för att göra te eller kryddor, nej kommer inte att bli. Vi har provat att göra egen pasta under någon julledighet, men tyckte inte det var värt besväret. Antar att det är väl här de flesta håller sig….eller gör folk egen pasta till vardags ?
Det vi försöker undvika till största mån är färdiga rätter från frysdisken i mataffären.
Pandis
Fick samma kommentar på Twitter, och inlägget är mest menat att få folk att tänka efter. Kanske göra vissa saker från grunden i större utsträckning? Mest tänker jag dock på sådant som färdiga fiskpinnar i frysdisken, och liknande — riktigt var gränsen går mot ”helfabrikat” är lite oklart eftersom man ju får tillaga fiskpinnar och göra tillbehör, så de är ju knappast någon komplett måltid bara för att man värmer dem. Men som sagt, mest menat att få folk att tänka efter lite 🙂 Vi har givetvis också färdig ketchup och senap. Kryddor torkar jag ibland, men det finns ju knappast utbud att köpa/odla färskt av alla kryddor man vill ha.
Men som sagt, Årsutmaningen generellt är ju bara för att få folk att fundera och tänka över, se om det finns saker man vill/kan skruva på. Tack för din kommentar!
/Cosmonomics
Hej,
Alltså, det är ju inte svårt att torka lite kryddor till sig själv. Har man ett hus med en altan eller något i söderläge, så sköter det sig nästan själv, bara hålla fukten borta. Var mest nyfiken om det är många som gör det.
Det vi saknade mest var såser, till tex fisk. Men nu har vi hittat ett antal som man lätt svänger ihop med Creime Fraiche och lite kryddor
Pandis
Vi har alltid en påse pytt-i-panna i frysen om mat behöver skakas fram snabbt till barnen. I övrigt lagar vi allt från grunden, gärna med matvaror vi har fyndat på kort datum, på kampanj eller annat som hållit nere priserna.
Färdigmat som man tinar brukar ofta smaka vidrigt, t.ex. en Gorbys tycker jag är helt oätlig som människoföda, även om vissa gärna slafsar i sig en efter skolan, träningen eller som snack.
Det går att lära sig att laga mat, men det är såklart enklast att köpa fem färdigrätter för en hundring och sen leva på dessa under veckan. Så tror jag att många ensamstående lever, där kan jag förstå att man tycker det är tråkigt att stå och laga mat till sig själv. Hade jag varit ensamstående hade jag antagligen varvat egen mat med restaurangmat. Tack vare covid har nu även andra än snabbmatshaken börjat med take-away.
Håller helt med om färdigmaten. Har några kollegor på jobb som alltid kommer med färdigmat och jag tycker sällan den ser aptitlig ut.
När jag var ensamstående (tillika student) lagade jag alltid mat. Restaurangmat var svårt att få in på den budgeten… Men det var verkligen ett evigt ”jaha nu ska jag ställa mig och laga mat till mig själv, vad kuuuul”.
/Cosmonomics