Vecka 43: Sluta röka och snusa

Vecka 43: Sluta röka och snusa

Vi närmar oss slutet av oktober — två månader kvar av året. Hur gick det här till? Var tog det här året? Det har känts evighetslångt och ögonblickskort på en och samma gång.

Veckans årsutmaning handlar om att sluta röka och snusa. Ekonomiskt finns det så klart stora vinningar, men även hälsomässigt. Snus är desto mindre farligt än rökning — och man utsätter inte sin omgivning för den passiva röken — men det kostar, det också.

En snabb koll på nätet säger att ett paket cigg, 20 st, går på runt 60 kr. Röker man ett paket om dagen varje dag året om blir det 21 900 kr, eller 1 825 kr/månad. Sparar man 1 825 kr/månad med 7% årsavkastning och 20 års sparhorisont ger det 926 253 kr efter 20 år tack vare ränta-på-ränta-effekten (kalkylerat med Rika tillsammans ränta-på-ränta-kalkylator).

Det blir mycket pengar.

Dessutom minskar du med minskad rökning också risken för diverse sjukdomar. Rökning är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar (som jag forskar på) såsom hjärtinfarkt, stroke, med mera, och rökning ökar också risken för diverse cancertyper.

På samma sätt kan du spara mycket pengar om du slutar snusa. Snus har en mindre uppenbar koppling till cancer (viss forskning tyder på att det finns en koppling, andra studier säger att det inte finns någon koppling), men det är definitivt en dyr vana. Testa med ränta-på-ränta-kalkylatorn ovan vad pengarna du skulle spara på att sluta snusa skulle kunna generera på sikt.

Röker eller snusar du?

Dela:
Vecka 42: Matplanering utifrån erbjudanden

Vecka 42: Matplanering utifrån erbjudanden

En gång för länge sedan, ungefär sådär april 2017, blev jag intresserad av privatekonomi. En av de första slutsatserna jag drog var att vi la hiskeliga summor pengar på mat och det blev också en av de poster vi kunde kapa väldigt mycket i. Ett sätt att göra det var att planera middagarna utifrån vad som för veckan fanns på erbjudande.

Eftersom vi sedan lång tid avsagt oss fysisk reklam letade jag upp reklambladen på nätet istället. Tiendeo är den sida jag föredrar, men det finns flera andra, och varje större kedja har också sina veckoerbjudanden på sina hemsidor. Jag tog för vana att varje måndag gå igenom de aktuella kedjornas erbjudanden och göra en lista på vad som skulle handlas var. För vår del föredrar vi Willys som huvudsaklig inhandlingskälla, men det beror ju helt på var du bor och vad du har i närheten.

Utifrån vad som för veckan var på erbjudande kunde vi sedan göra en relevant matlista. Var något på extraerbjudande som vi visste höll och gick åt över tid så började vi köpa i bulk, så att vi numera slipper köpa t ex smör, ost, Bregott, med mera till ordinarie pris.

Utöver erbjudanden i reklambladen har kedjorna inte helt sällan egna småerbjudanden, eller det som blivit mycket populärt numera: nedsatta varor med kort datum. Även detta brukar jag utnyttja, och t ex köpa på mig mjölk med kort datum att frysa in (för att ta fram till pannkakor, eller när vi inte är i fas med köpen av färsk mjölk). Maken gillar charkpålägg och barnen älskar korv, det finns också väldigt ofta med kort datum. Svinnlådan med grönsaker på Willys (även Lidl och Ica Kvantum här i stan kör  numera samma sak) är grym när man väl får tag på en.

I och med att vi äter utifrån erbjudanden i större utsträckning nu än tidigare blir det också att vi följer säsongerna för frukt och grönt. Det tenderar att vara extrapris på sådant som är i säsong. I början av hösten har alla större kedjor alltid en eller två veckor med väldigt billiga rotfrukter, då gäller det att köpa på sig och sen kan man göra rotmos, rotfrukter i ugn, och diverse annat smarrigt.

Köper ni efter erbjudanden?

Dela:
Koll på sexåringen med Xplora

Koll på sexåringen med Xplora

Innehåller värvningslänk för Xplora

Okej, så att köpa en relativt smart klocka till sin sexåring — med tillhörande månadsabonnemang — är kanske inte det mest ekonomiska någonsin. Men det har underlättat för vår del så pass mycket att jag ändå tänker nämna det.

Sedan vi flyttade har sexåringen fått massor av nya kompisar. Kompisarna har bott i området betydligt längre än vi och de känner varandra. Det har fått till följd att sexåringen går iväg och jag har koll på till vilket hus hon går till när det börjar, men efter ett tag kan de lugnt gå vidare till någon annan av de gemensamma kompisarna, så att det snabbt är ganska svårt att hålla reda på var ungen är. Sexåringens kusiner (sex och åtta år) har varsin Xplora-klocka och min svägerska tycker att de funkar fantastiskt bra, så till förra årets Black Friday köpte jag en klocka till min dotter eftersom jag visste att hon förr eller senare skulle börja dra iväg på egen hand till kompisar. Vi har dock inte aktiverat den förrän för ett par veckor sedan, när vi märkte att behovet fanns.

Xplora har en telefon och sms-funktion, GPS, och kamera. Bara nummer jag som förälder lagt till i den medföljande appen kan ringa/sms:a till den specifika telefonen, och hon kan bara ringa de nummer som är inlagda (vilket för vår del är mitt nummer, och hennes pappas nummer). Det gör att den inte kan användas för att hon ska ha kontakt med sina kompisar, eller någon annan.

GPS-funktionen innebär att vi ser var klockan befinner sig (på ett när om runt 20-25 meter). Man kan sätta upp ”säkra zoner” som barnet får röra sig inom utan att klockans larmfunktion aktiveras, vilket jag gjort för hemområdet och skolområdet (man sätter upp det på en diameter om X antal hundra meter). Går barnet utanför de säkra zonerna får jag ett larm till min telefon.

Klockan har också en skolfunktion som stänger ner det mesta av dess funktioner under tiden barnet är i skolan. T ex så vibrerar den enbart istället för att både vibrera och låta om man ringer/sms:ar till den. I skolläget kan barnet bara se klockan i telefonen och inte distraheras av den i övrigt.

Klockan kostar en del. Vi har Xplora 4 som nu säljs ut, och som du därför kan få lite billigare än tidigare (1 295 kr). X5 play som är den senaste kostar 1 990 kr, och abonnemanget via Xplora kostar 99 kr/månad (och uppåt, 99 kr/mån är om man förskottsbetalar ett år). Det behövs ett abonnemang för att klockan ska vara meningsfull, och med abonnemanget kan barnet ringa och sms:a obegränsat. Men som sagt, vi tycker att det är värt det. När jag ska hämta från fritids är barnen ibland på ställen där de är svåra att hitta (och vi föräldrar får med Covid-restriktioner fortfarande inte gå in i byggnaderna), så jag kan ringa och fråga henne var hon är. Mest är det dock bra när hon drar iväg till sina kompisar och sedan rör sig runt i kvarteret mellan de olika vännerna, då vet jag att jag alltid kan få tag på henne.

Med min länk får du 300 kr rabatt på Xplora 5-klockan och du stöttar bloggen med samma summa.

Dela:
Vecka 41: Utmaning: Snacksfri vecka

Vecka 41: Utmaning: Snacksfri vecka

Dags för en utmaningsvecka, denna gång i hälsans tecken — dags att skippa snacksen. Exakt vad som ingår i ”snacks” får man bestämma själv, men jag tänker mig godis, läsk, kakor, chips, och liknande.

2018 såldes det alkoholfria drycker för 27 miljarder kronor i Sverige, där energidryckerna stod för den stora ökningen. Alkoholhaltiga drycker såldes för 41,0 miljarder kronor. För sötsaker var det under samma år en försäljning om 2 289 kr per capita, motsvarande 44 kr per person och vecka, och en total försäljning av sötsaker om 33 miljarder kronor. Allt enligt SCB.

Det finns alltså för de flesta pengar att spara här. Lägger man dessutom till fika ute på café så är det ytterligare pengar som rinner iväg — den infamösa koppen köp-kaffe brukar ju ligga högt upp på listan över saker att skala bort om man vill spara pengar.

Så kör en vecka för hälsans och plånbokens skull och skippa allt vad sötköp innebär. Välj vatten istället för läsk och energidrycker, och kanske en frukt istället för godiset? Eller varför inte testa lite periodisk fasta, som i många studier visat sig ha positiva effekter på kroppen och dess återhämtning!

Hur mycket lägger du på snacks och sötsaker?

Dela:
Ny princip för presenter till kusinbarnen

Ny princip för presenter till kusinbarnen

Innehåller affiliate-länk för Avanza

För något år sedan gav vi för första gången aktier som present till barnens kusiner. Det finns sju stycken, i åldern sex till sexton typ, så det blir ganska många kalas och därmed presenter varje år. Och varje gång det är dags för kalas blir det en fråga om vad detta barn/ungdom önskar sig.

Samtliga i familjen har det gott ställt — inga överdrivna rikedomar, men heller inget som fattas. När en av barnens större kusiner i sommar sommarjobbade skulle en del av pengarna gå till den nyinförskaffade moppen och drivmedel till denna, men resten skulle förmodligen in i investeringar eftersom han ändå inte visste vad han skulle göra med pengarna. Han har allt han vill.

Vi är stolta, jag och maken, eftersom anledningen till att han har ett intresse för investeringar är för att vi gett honom aktier sedan två år tillbaka i present, vilket väckt nyfikenhet.

Tidigare har vi tänkt oss att aktier ges till de äldre barnen, runt tonårsstarten. Men när nu en av kusinerna fyllde åtta, och vi funderade över vad som skulle vara vettigt att ge, tyckte maken att även de yngre barnen kan få aktier. Varför inte? De överöses ändå av leksaker och prylar från föräldrar, vänner och släkt, och det läggs till en redan stor hög av leksaker och prylar.

Om tio år, vilket barn kommer komma ihåg leksakerna den fick när den fyllde åtta? Om vi ger en Investor-aktie däremot, så kommer den ha haft gott om tid att tjocka till sig.

Så framöver, om inte barnet/ungdomen har en tydlig önskan om vad de vill ha i present (t ex om de sparar till något), kommer barnen av alla storlekar i släkten att få aktier, eller eventuellt fonder, i present.

Hur vi löser det rent praktiskt? Pengarna skickas till föräldrarna som startar ett ISK hos deras nätmäklare (i något fall har vi fått hjälpa till att starta konto hos nätmäklaren till föräldrarna, då brukar vi välja Avanza som vi själva har för aktier). Sedan köper föräldrarna den aktie vi sagt att pengarna ska gå till. De större barnen får vara med och köpa aktien, så att de är delaktiga, och när de blir tillräckligt stora för att ha egna konton kommer aktierna att flyttas över till dem (vilket föräldrarna får göra). Man kan givetvis också antingen köpa aktierna via vårt eget konto och helt enkelt flytta över det (numera gratis hos Avanza i alla fall), eller spara på ett eget namngivet konto, men vi vill att de ska vara med när inköpen görs för att de ska se hur kurser varierar och så.

Investor ger ju även utdelningar, men det krävs ju ett par stycken innan man kan köpa en hel ny Investor. Avanza (och säkert andra nätmäklare också) har fonder man kan köpa för så lite som en krona åt gången, så vill man investera utdelningarna går det absolut att göra.

Förmodligen blir vi inte de mest populära gåvogivarna, framför allt inte för de mindre barnen. Men att minska mängden prylar för barnen — om än bara väldigt lite — och förbättra deras framtida möjligheter är viktigt för oss. Och föräldrarna har så här långt varit väldigt positiva, eftersom det är så väldigt mycket prylar in ändå.

(Och om Investor går upp till det dubbla eller tredubbla så kommer vi gå över till att ge någon fond istället. Just nu runt 200 ligger de dock ganska lagom för att ges bort.)

Vad tror ni om den här idén?

Dela: