Vecka 48: Dela med kompisar

Vecka 48: Dela med kompisar

Det här året närmar sig sitt slut och på onsdag är det december. Planen är att Nisse ska flytta in (han gav en hint om det igår på första advent, och ska börja busa på onsdag — dörren är uppsatt av spända barn). Det kommer bli att vi besöker lite julmarknader, men med tanke på hur RS-viruset fortsätter grassera så håller vi oss i övrigt mycket för oss själva.

Men i alla fall.

Årsutmaningen, snart är året slut och utmaningen likaså. Idag blir det delningsekonomi igen, i form av dela med kompisar! Och med kompisar behöver man givetvis inte bara hålla sig till kompisar, utan kan likaväl dela med släkten eller vem man nu känner för.

För vår del innebär delningsmöjligheterna att vi inte behöver köpa särskilt mycket verktyg. Inom makens familj finns de flesta verktyg vi skulle kunna tänkas behöva. Det är praktiskt, billigare för alla, och miljövänligare än om alla skulle ha alla prylar.

Barngrejer, inte minst kläder och leksaker, är också något som kanske inte delas i form av att de lämnas tillbaka, men de lämnas vidare. För äldsta dottern köpte jag extremt lite kläder, det mesta var ärvt, och sedan fick numera treåringen ärva vidare.

Något jag skulle vilja testa men inte har gjort är att byta kläder med varandra. Ha en klädbytardag, ta med några plagg man är trött på och få med några ”nya” hem. 

Annat att dela är tjänster. Vi kör lite ”delning” när sexåringen ska till träning, då grannens barn också ska med, liksom två kusiner. Då delar vi på körningen och vi behöver bara köra var tredje gång. Win både för oss och miljön.

Svägerskan har tidigare jobbat med naglar. Hon fixade mina naglar när jag gifte mig och inför min läkarexamen. Och jag och maken har båda sytt kusinbarn efter att de trillat och slagit upp sår… Delning av kunskaper och förmågor.

Delar ni med familj och vänner? Vad delar ni?

Dela:
Black Friday

Black Friday

Imorgon är det Black Friday. Det här året har vi handlat en hel del både under ”Single’s day” och under Black Week (som numera börjar drygt en vecka innan Black Friday, och på vissa håll har det varit Black Month…).

Vi har sedan tidigare bestämt oss för att byta de flesta vitvaror i köket eftersom de är på upphällningen efter många års trogen tjänst för tidigare ägare. Diskmaskinen har vi redan fått fixa med vid två tillfällen för att den skulle fortsätta fungera ett tag till. När Single’s day bjöd på möjligheten att köpa de vitvaror vi sedan tidigare tittat på så tog vi den. 20% rabatt mot ordinarie pris (som jag har bra koll på efter att ha tittat på grejerna sedan vi flyttade in, och dessutom ville vi ha samma kyl och frys som i gamla huset, och den prisbilden har inte ändrats sedan vi köpte dem dit).

Sedan kom Black Week och då visade det sig att kyl, frys och ugn som vi beställt alla var på ännu bättre erbjudande. Så då blev det en tur tillbaka till butiken och ytterligare 3 700 kr billigare.

Man ska inte köpa bara för att man ska köpa under Black Week/rea generellt, men jag tycker att vet man vad man behöver så är det väl ett utmärkt tillfälle att passa på när det går att få billigare. Med obset givetvis att hålla koll så att butikerna inte fular sig och höjer priserna precis innan rean, då är det ju inte så lönt.

Har ni köpt något under Black Friday (/Week/Month/whatever)?

Dela:
Vecka 47: Se över ditt pensionssparande

Vecka 47: Se över ditt pensionssparande

Pensionssparande. De flesta drar öronen åt sig direkt och stoppar huvudet i sanden och skippar allt vad det är. Hoppas det ordnar sig av sig själv. Jag är inte helt olik, jag tycker det finns för många delar och det är olika regler och jag lägger hellre tiden på andra saker.

Men för de flesta är pensionen viktig och kommer att spela en avgörande roll för hur vi har det på ålderns höst, så det är trots allt viktigt att se över.

Pensionen består av:

1) Allmän pension

Alla som bott och arbetat i Sverige får allmän pension. Alla arbetade år då du betalt skatt räknas. Förutom lön så får man även allmän pension vid inkomster som arbetslöshetsersättning, studiebidrag, föräldrapenning, och sjuk- och aktivitetsersättning. Den allmänna pensionen är i sin tur uppdelad i tre delar:

  • Inkomstpension – 16 procentenheter av din pensionsgrundande inkomst.
  • Premiepension – 2,5% av din pensionsgrundande inkomst. Här är pengarna placerade i fonder du själv kan välja via Pensionsmyndighetens. Gör du inget val hamnar dina pengar hos Ap7 Såfa.
  • Eventuell garantipension – täcker upp om det du tjänat in är en väldigt låg pension.

Det finns ett inkomsttak för den allmänna pensionen, som räknas upp varje år.

2) Tjänstepension

Betalas av arbetsgivaren och de flesta (9 av 10 anställda) har den, men inte alla. Finns alltid om man jobbar i kommun, region eller statligt. Beroende på hur man är anställd tillhör man olika valcentraler som sköter tjänstepensionen. Se mer på Pensionsmyndigheten.

3) Privat pension

Den privata pensionen är det du sparar själv. Förr fanns IPS (individuellt pensionssparande), ett dedikerat fördelaktigt pensionssparande som kunde dras av på deklarationen, men den möjligheten finns inte nu längre. Vill du investera inför din pension har du idag att välja på samma som investeringar i övrigt – ett traditionellt aktie/fondkonto, ISK, eller kapitalförsäkring (KF). IPS finns fortfarande, men är inte fördelaktigt längre eftersom det ändå inte går att dra av och låser bara pengarna, så det är inte att rekommendera.

Är man egenföretagare, inte har tjänstepension, eller bara tvivlar på det svenska pensionssystemet, så rekommenderas ett privat pensionssparande. Samma om du har en lägre lön som kommer innebära att du i framtiden inte kommer få någon hög pension. Och för den delen som försäkring för livet i allmänhet, eftersom det har en tendens att hända saker på vägen.

Så var börjar man?

MinPension.se är ett bra ställe att börja på. Där kan du se vad din pensionsprognos är och pilla med olika inställningar såsom vid vilken ålder du vill börja ta ut din pension, olika månadslön, med mera. Kanske blir det en överraskning vad din pension ser ut att bli.

Pensionsmyndigheten har väldigt mycket information om pensionen, vad som påverkar, vilka val du kan göra, med mera. 

Se över var dina pensioner är investerade, och flytta dem om det är ofördelaktigt och möjligt att flyttta. Precis som vid ”vanliga” investeringar är låga kostnader viktiga, kanske ännu mer när vi pratar pension och man har många år kvar. Höga avgifter kan äta upp stora delar av pensionskakan.

Avgiftstaket på 600 kr som infördes i april i år gäller individuell tjänstepension som tecknats efter 1 juli 2007, och gäller både privata och individuella tjänstepensionsförsäkringar.

Fundera över hur din pension ser ut att bli och om det är vad du föreställer dig behöva när du går i pension. Om det är betydligt lägre, se över möjligheterna att börja spara privat till pensionen. Givetvis är det också aktuellt att se över om du kan höja din lön, vilket medför större pensionsavsättningar.

Föräldrapenning och pension

Under föräldraledigheten får man pensionsinbetalningar om man tar ut föräldrapenning. Den av föräldrarna som tjänar minst får också barnårsrätt, vilket är en extra inbetalning till den allmänna pensionen under barnets första fyra år. För tjänstepensionen gäller olika regler beroende på var du arbetar.

Har du koll på din pension? Är du nöjd med prognosen, eller sparar du privat också?

Dela:
Sparade pengar på begagnat

Sparade pengar på begagnat

De senaste månaderna har det blivit en hel del inköp. Allt jag kunnat har jag försökt köpa begagnat och det går inte till hundra procent, men det går i väldigt stor utsträckning. Nedan är min uträkning av vad vi betalt och vad det hade kostat i original, och därmed vad vi sparat.

Vi har alltså sparat i runda slängar 33 200 kr, eller 2/3 av ordinarie pris genom att jag sökt igenom Marketplace (mitt favoritställe att handla begagnat på), Blocket, Sellpy, samt lokala loppisar.

Bebisens nya vagn (eftersom vi sålde de vi hade efter våra två första barn) gick på 4 000 kr, där vi fick med originalkvittot som visade att säljarna betalt 10 000 kr (ordinarie pris var ännu högre, men de hade handlat på rea). Vagnen var använd en handfull gånger med liggdelen, aldrig med sittdelen (som hade sin lilla sån där fräschhetspåse eller vad den är till för kvar liggande i botten när vi kom hem med den) eftersom bebisen bara var ca fyra månader gammal. Säljarna hade helt enkelt insett att de använde en annan vagn hela tiden eftersom de var ute i en annan terräng än den här vagnen är optimal för. Själv kommer jag gå i princip uteslutande i stadsmiljö, så mig passar den perfekt.

Gravidkläder köpte jag via Sellpy, och babykläder på en lokal stor loppis. Exakt nypris har jag ingen aning om så det är en uppskattning. Mammajackan som jag hittade på Marketplace var min mamma snäll nog att hämta i Stockholm när hon var där, jag swishade. Älskar swish.

Till vagnen har jag köpt både skötväska och åkpåse från Elodie Details. Det märket har mycket fint, men det är hiskeligt dyrt. Genom att söka på Marketplace i hela Sverige hittade jag skötväskan för 250 kr + 100 kr i frakt, och den matchande åkpåsen för 400 kr + 66 kr i frakt. Detta istället för ungefär 1 300 kr styck… Båda två är i nyskick, knappt använda. Det syns framför allt på läderdetaljerna på skötväskan, som är i perfekt kondition.

Loftsängen hade använts ungefär fem gånger enligt säljaren, den var tänkt för hennes son men han ville alltid sova hos henne istället. Madrassen ingick och vi betalade lite mindre än hälften av vad nytt hade kostat. Garderoben i barnens rum är en rejäl Pax-garderob och de är inte billiga. Jag gick in och satte ihop exakt samma uppsättning på IKEA.se och konstaterade att ordinarie pris var 4 840 kr, och vi betalade 1000 kr. Mecket var att få ner den från femte våningen där säljarna bodde och sen hem den, men som tur är har jag en stark make och vi hade möjlighet att låna en liten lastbil.

Hurtsarna till allrummets pysselhörna har jag själv varit runt och hämtat (total kostnad 1 050 kr istället för 2 085), liksom skrivborden till äldsta dotterns rum (två Micke skrivbord bredvid varandra, ett 142 cm och ett 73 cm blev perfekt för att täcka hela väggen). Istället för att betala 1 198 kr betalade jag 400. Skrivbordsstolen till samma rum fanns ett par kvarter bort och kostade 40 kr, istället för original 349 på IKEA. Till allrummet valde vi den ännu billigare varianten att ta två stolar vi redan hade hemma, en tripp-trapp som sexåringen inte längre använder, och en gammal stol som stått i vårt sovrum. Så det blev gratis.

Spegeln till dotterns rum blev också gratis. När jag hämtade tillbaka några grejer efter loppisen jag och dottern stod på i somras fanns den där, precis en sådan jag var ute efter, och jag fick den. En bärsjal en kompis inte använder längre eftersom hennes barn blivit för stort blev också gratis, medan min andra bärsjal (jag älskar att sjala mina barn) kostade lite mindre än hälften av nypris.

Nyligen köpte vi en större cykel till äldsta tjejen och det blev en Crescent, kostnad 700 kr istället för mellan 6000 och 7000 kr nytt. Treåringen fick en balanscykel, 150 kr istället för 349.

Lite körning tillkommer, men det har faktiskt inte varit så farligt. Det längsta vi åkt är till Norrköping för att köpa loftsängen, men då hade vi även andra ärenden där. Jag försöker kombinera hämtning av grejer med andra ärenden jag ändå har i området.

Totalt sett är det vrickade pengar man kan spara på att köpa begagnat. Man ska givetvis tycka att det är kul för det tar ju lite tid, men för egen del har det blivit en rolig sport att hitta grejerna jag letar efter. För min del är det verkligen inte alls betungande (men min man kan ibland tycka att det är liiiite jobbigt när jag ber honom åka iväg och hämta t ex en garderob på femte våningen utan hiss…).

Dela:
Vecka 46: Odla egna örter

Vecka 46: Odla egna örter

Nu är det förvisso november och så himla stora odlingsmöjligheter kanske inte finns för de flesta av oss, men örter funkar ofta bra att ha inomhus. Så det blir veckans tips, att odla egna örter.

På försommaren brukar jag köpa en kruka basilika och sedan håller den sig över sommaren om man planterar om den i en lite större kruka med ny jord. De brukar kunna bli rätt stora och höga om man inte plockar och klipper ner dem. När hösten kommer fungerar det fint att plocka bladen och frysa in. Det går också att torka och mala dem.

Jag har odlat basilika ett par av åren och det fungerar också bra. Men de vill ha mer ljus än den mörka årstiden erbjuder. Växtlampor har vi ännu inte köpt, men det finns en tanke om det framöver för att kunna börja odla tidigare på våren.

Det finns gott om örter att testa att odla själv. De flesta örter är väldigt enkla, och när jag tröttnar på att ha dem inomhus brukar jag sätta ut dem i någon rabatt så får de finnas där om de är fleråriga. Här i nya huset upptäckte vi en hel liten pallkrage med olika örter, som jag ska ta hand om när nästa säsong kommer.

Det ska dock sägas att egenodling inte nödvändigt är billigare än att köpa färdigt. Ska man köpa lampor och annat så drar det snabbt iväg. Men det är å andra sidan väldigt trevligt att ha i köket eller ute i trädgården.

Odlar du egna örter?

Dela: