Tänk vad det går när man vill och lägger manken till.
Sedan ett tag tillbaka har jag försökt införa mer och mer vegetarisk mat i hushållet. Maken var motsträvig eftersom han upplevde vegetarisk mat som tråkig och smaklös, och dessutom svår att bli mätt på.
Barnen sa inte så mycket om det, de var mest bara inte vana vid vegetariskt utan det brukade vara animaliskt/fiskprotein till varje mål. Men barnen har samtidigt alltid älskat grönsaker, allra helst de ”vanliga” i form av gurka, tomat och paprika, men även annat brukar gå ner.
Jag började göra recept efter UnderTians härliga recept. Sakta med säkert fick jag med maken på tåget — maten smakade gott och han blev mätt. Vi fortsatte med köttfärssås men successivt flyttade belugalinser, röda linser, och morot in i den. Lasagnen hittade vi snabbt ett nytt favoritrecept som var helt vegetariskt.
Det blev en, två, tre middagar i veckan som blev vego (och därmed även lunchlådan dagen efter). Fler och fler nya favoriter hittade in på vårt middagsbord. Barnen tyckte att det mesta var gott och åt lika friskt (eller inte, för våra barn äter inte alltid så mycket…) av det som av den icke-vegetariska maten.
Och sedan började faktiskt maken också laga vego. Lasagnen är hans (precis som den med köttfärs tidigare var), men även när vi gör falafel (vi köper färdiga på Lidl, de är super).
Vi använder inget ”låtsas-kött” i matlagningen, så vi skippar helt sojafärs och annat som ska försöka efterapa det animaliska. Det finns fullt tillräckligt med goda grönsaker — och eftersom vi inte gått och blivit vegetarianer kan vi absolut välja att äta kött ibland. Då tar vi hellre riktigt kött, svenskt och närproducerat (eko är inte så viktigt för oss).
Den här veckan har det blivit vego fem av sju dagar. Tycker att vi är i mål med vad jag ville, och det är vad jag planerar att fortsätta med.
Anledningen förresten? Framför allt ekonomi. Linser och bönor är billigare än kött, fisk och kyckling, dessutom odlar vi mycket i trädgården. Och när alla kostnader stiger, då gör vi det vi behöver. Sen är det också gott, och känns nyttigt.
Vill också få in mer vegetariskt av både ekonomiska, miljö och hälsoskäl. Lånade en bok på biblioteket och alla i familjen har fått välja 10 recept var som vi nu betar av. Direkt efter middagen bestämmer vi om det är ett recept som ska få stanna kvar i familjen eller försvinna. Vi har hittat några nya favoriter och många lagar vi inte igen. Största anledningen att de inte kommer lagas igen hos oss är att maken och äldsta sonen upplever att de inte blir ordentligt mätta eller att de inte passar till matlåda dagen efter.
Jag upplever generellt att Under tians recept är både bra för mättnaden och för matlåda. En del funkar givetvis bättre och andra sämre, men till skillnad från många receptböcker jag lånat på området så tycker jag att Under tians är mer välavvägda på det sättet. Vad har ni hittat för favoriter?
/Cosmonomics
Den här blev en favorit hos både vuxna och barn och funkade lika bra som pannbiff (nästan). Passade extra bra då vi helgen innan plockat massa lingon. https://www.coop.se/recept/svampbiffar-med-graddsas-och-lingon/
Tittar in och säger *heja*! Har själv inte ätit kött på nu nära 23 år men vi kör som ni gör fast med fisk.
Tackar 🙂 Tror inte det blir så svårt att fortsätta på inslagen bana, familjen accepterar det mesta jag sätter fram 🙂 Kött kommer vi fortsätta äta då och då, men extremt mycket mer sällan än tidigare. Fisk och kyckling blir lite då och då.
/Cosmonomics