50 000 i buffert bara för att betala elräkningen tyckte Varberg energi att man skulle ha inför vintern. Med tanke på hur det ser ut med gemene mans buffert för oförutsedda utgifter i allmänhet…
19% procent av befolkningen 16 år och äldre skulle inte klara av att betala en oväntad utgift på 13 000 kronor inom en månad utan att låna eller be om hjälp. Det är vanligare bland yngre än äldre.
…enligt SCB så känns det väl inte jättelovande att folk har 50 000 redo bara för att se till att ljuset är tänt och boendet varmt under vintermånaderna.
Vi har bundet elavtal i ett år till, så såvida inte elbolaget hävdar force majeure för att kasta ut oss från det, kommer årets elpriser inte spela så stor roll för vår del. Nästa år blir det värre, för jag tror inte politikerna har hunnit ”fixa” elen tills dess. Kanske är kriget över så att Europa har rysk gas igen och att vi därmed har något lägre behov av el, men det finns ju ingen garanti för det.
Så vi förbereder oss.
För några veckor sedan gjorde vi vad vi planerat sedan vi flyttade in: vi bokade takbyte, vilket kommer ske i vår, följt av montering av solceller. Det blir andra gången vi sätter upp solceller på ett hus, men så blir det när man flyttar. Med nuvarande elpriser torde de betala sig skapligt fort. De kommer, om allt går som planerat, sitta uppe innan nästa sommar och därmed leverera en rejäl dos el även under 2023.
I övrigt rekommenderas bland annat att se över fönster och dörrar så att de inte läcker en massa värme. Vi bytte de riktigt gamla fönstren här hemma till nya redan förra hösten, och de som är kvar är rätt nya.
Det där med att sänka innetemperaturen… tja, vi går hela familjen redan i innetofflor och tjock tröja (ibland två) och gärna en filt på vintern. Jag tror inte att jag pallar att ha mycket kallare än så.
Vi har redan sedan förra året bunkrat ved i vedförrådet, och när vi kapat träd här hemma har vi sparat stammarna och låter dem nu torka till mer ved. Inom kort ska vi investera i en kaminfläkt för att effektivare få ut värmen. Kaminen har dessutom en kokplatta ovanpå om strömmen skulle gå. När huset byggdes 1947 tänkte man uppenbarligen längre än vi gör idag på sånt.
Jag har också plan på att införskaffa vattensparande flödesbegränsare på kranarna i kök och badrum. Sommartid sparar vi vatten i en hink i ena vasken i köket, så att vatten vi ändå använder för att diska, skölja grönsaker, med mera, kommer till användning som bevattning av alla våra växter i trädgården, men det behövs ju inte vintertid.
Vi har inte mycket som brukar stå i stand-by-läge, men vi ska bli ännu bättre på att stänga av saker. Det gäller framför allt min stationära dator för min del. Ljuset styr vi i många fall redan med appar så att de inte står på i onödan.
Sen tycker jag som alltid att det är skönt att få koll.
I skrivande stund skulle vi kunna binda fast pris på 311 öre/kWh och uppåt, bundet i 36 månader. Inget fantastiskt pris alls, och det innebär att årskostnaden för elen skulle landa på ca 30 000 kr. Jämfört med vårt nuvarande, där årskostnaden istället ligger på 4 500 kr per år (drygt 47 öre/kWh) är det ju en högst avsevärd skillnad — men det är inte jordens undergång för vår del.
Höjda elpriser, höjda räntekostnader, och för den delen dyrare allting annat (transport, mat comes to mind) kommer att fördyra våra levnadskostnader avsevärt — men vi har marginal i vår ekonomi. Vår sparkvot kommer med all sannolikhet att gå ner (för våra inkomster går definitivt inte upp i takt med inflationen), men den kommer inte bli noll, för vi börjar från en hög nivå.
Hur ser det ut för er? Förbereder ni er på något sätt? Kommer ni känna av de höjda priserna, på el eller annat?
Jag förstår inte varför staten ska subventionera folks elförbrukning/livsstil – staten kan väl i så fall börja hjälpa folk betalar räntan på bolånen också eller? Jättekonstigt ’sense of entitlement’ bland framför allt villaägare. Har man inte råd med bolånet så måste man flytta – varför blir inte samma sak med el?
Visst ska man kunna stå för sin egen el, men samtidigt är det ju få som beräknat att behöva lägga tiotusen kronor i månaden på el under vinterhalvåret, och det har inte heller t ex banker räknat med. Den typen av marginaler är det nog få som har (det är ju dessutom inte bara elen som går upp, utan även maten, transporten, lånen, etc). Att sälja i det här läget är förmodligen inte heller det enklaste. F ö inte bara villaägare som lyfter att staten ska hjälpa till, utan det har jag sett även från de i andra boendeformer, om de bara bor själva. De som har elen inbakad i hyran slipper väl undan i år, men de lär ju åka på en rejäl smäll om det fortsätter framåt, när ägarna inte vill betala sina boendes el.
Jag tycker principiellt inte att staten ska hålla på med bidrag, så där håller jag med dig. Låt oss behålla mer i plånboken så ska nog fler kunna parera höga elkostnader och ökande räntor på ett bättre sätt. Att ta en arm från oss och ge tillbaka ett lillfinger… inte så jag tycker det ska funka. Man kan ju börja med att dra ner (ta bort!) skatt på el, och moms på elskatten, så har vi något att utgå från.
/Cosmonomics
Jag förstår vad du menar men jag kan tycka att förra vintern var en chock och då kan man ju gå in och hjälpa till, men efter det så måste väl folk anpassa sig – det kan ju inte subventioneras i flera år
Jag tänker att folk kanske har anpassat sig efter förra årets chock, men om årets blir 3-5 gånger dyrare än förra året så kanske det inte finns så mycket mer att göra i att dra ner elanvändning, sänka innetemperatur, och så vidare. Men som sagt, jag gillar inte bidrag i stort, och definitivt inte en massa engångs (eller tvågångs…) som ska ”rädda folket”.
/Cosmonomics
”staten kan väl i så fall börja hjälpa folk betalar räntan på bolånen också eller?”
Ja, det har ju staten gjort sedan länge. 30% av räntan dras av i deklarationen. Förr var det ännu mer, ja det kunde vara upp till 90% av räntan som drogs av, dvs som staten betalade.
Vi har skaffat solceller i år, produktionen ska uppgå till ca 70% av vår elförbrukning, får väl se hur det blir med el-potten i vinter, beror ändå på elpriset hur snabbt den går åt. Bytt tätningslister i några fönster och satt in ett snålsparande munstycke (typ 70 kr) i badrumskranen – bra pga småbarn som gillar vatten 🙂 Kanske fixar en lucka till vinden. Kommer väl stänga av golvvärme och extrakyl+frys i källaren i vinter (om inte det blir full återbäring från staten som det varit diskussion om, då spelar det ju mindre roll hur mycket man spenderar på elen).
Låter ganska likt oss, förutom att det är osannolikt att vi kommer stänga av extrakylen och frysen (och att solcellerna inte är uppe än så klart!). Ärligt talat verkar ju full återbäring från staten inte vara någon god idé, då lär ju folk inte bry sig ett dugg… men vi får väl se vad det blir.
/Cosmonomics
Precis, gratispengar från staten för elen lär ju snarast leda till mer elbrist och högre inflation. Att stänga frysen kanske inte ger så stor besparing, men om det blir aktuellt med elbegränsningar/ alternerande el pga brist riskerar maten i frysen ändå att förstöras.. vet inte hur sannolikt ett sådant scenario är, men det har väl lyfts på nyheterna? Kanske mest i elområde 4 det gällde?
Nej, det är sant att om maten ändå riskerar att förstöras pga nedstängningar så är det ju ett case för att stänga av den – MEN i så fall kan vi ju inte lita på att ha mat som behöver vara i varken kyl eller frys hemma, och då lär det ju bli enorma problem. Samtidigt är de rätt välisolerade, så att så länge det inte handlar om många timmar åt gången håller både kyl och frys sig rätt bra om man bara låter bli att öppna dörren.
Sannolikheten verkar väl inte vara jättehög, men det är med i scenariona de som kan något lägger fram.
/Cosmonomics
Nä, inte ett dugg mer än vad vi redan har gjort genom allmänna marginaler, sparade pengar, ingen torktumlare/TV, vettig uppvärmning, mm. Om det blir riktigt skit så får vi väl stänga av värmen och bo runt kaminen i vardagsrummet. Det känns inte som ett realistiskt scenario i dagsläget, men jag kanske borde räkna lite på när gränsen för vad vi tycker är vettigt att betala är nådd?
Vi borde nog klyva den ved vi har som har legat på tork i åtminstone två år, för att köpa ved har vi konstaterat att vi inte vill göra i år 😛
Alltid bra att ha en kamin som backup 🙂 Och ved på hög låter toppen det med!
/Cosmonomics
GRRRRRRrrrrrrr…att ett land som i grunden har mer el-energi än vad vi förbrukar, har elabonnenter med skyhöga elräkningar. GRRRRRRrrrrrr
Det är ju inte så att en familj boende i villa bara behöver avstå en middag på stan per månad så är elräkningen betald, det som krävs är nästan att dra in på allt nöje plus sparpengarna för att klara av detta, om man nu bor i villa. Lägenheter klarar det bättre, i de flesta fall.
Visst för den enskilda villa-ägaren är solceller, värmepumpar, kaminer jättebra, det sparar pengar. Under sommaren kan en villaägare tjäna pengar på el från solceller. Men när många villa-ägare och andra börjar skapa el från tex solceller och skicka in i systemet, så får man dra ner på andra håll, stänga vattenkraft, eller frikoppla vindsnurror. Man producerar inte mer el än vad som förbrukas. Det är också här man behöver den stora massa (järn,stål) som tex generatorerna i ett kärnkraft har, det hindrar att olika delar av elnätet svänger i olika takt.
Vart jag vill komma är att det behövs några med kunskap som tar ett helhetsperspektiv och tittar på detta. Och igen, vi har inte elbrist i sverige, förutom enstaka dagar när det är svinkallt och vindstilla. Så vi skulle inte behöva ha detta elpris. Vi producerar mer el än vad vi förbrukar eller kan exportera, sladdarna till andra länder rymmer bara en viss mängd el. Okey om vi hade eldat kol eller olja. Då kanske ett mycket högre pris på el varit incitament för att minska elförbrukning, ställa om. Men vårat elsystem är bland de i världen som orsakar minst CO2 utsläpp.
Sedan ska man som husägare ser över sin fastighet, så att man inte eldar för kråkorna, byt fönster, isolera, skaffa smart värmesystem. Men lamporna hemma, om det inte är gamla halo-gen förbrukar ören, det sänker inte din elräkning att släcka enstaka lampor. Torktumlaren däremot, den förbrukar el.
Håll politiker borta från elsystemet ! Så kanske vi har rimliga elräkningar om ett tag, oavsett vad man gör i tyskland eller Ryssland.
Förlåt långt inlägg
Pandis
I sak har du ju rätt: produceras mycket el i ena änden behöver man dra ner i den andra. Men solenergi kommer tyvärr aldrig att bli så stor del att det kommer att märkas. Så, nej, även om man når mål man satt upp, så kommer det inte påverka elnätet.
Däremot den som har installerat solceller märker av det, precis som du påpekar.
Tack för din kommentar! Lång och intressant 🙂
Ja, vi har elöverskott över året, men eftersom vi inte har elöverskott vid varje givet tillfälle – och inte tillräckligt med el på rätt ställe heller – så spelar det ju inte så stor roll. Om vi inte har el när det är snorkall vargavinter spelar det ingen roll att vi sett över året har mer el än vi behöver. Eftersom vår elmarknad dessutom är tight bunden till Europa så…
Men jag håller helt med om att politiker behöver hållas borta från det. För vår del blir det solceller, för det kommer göra skillnad för oss.
/Cosmonomics
Vi gör inget speciellt som vi inte redan gjort. Vår värmepump är av det äldre slaget så där har jag lagt in ett relä som spärrar elpatronen om elpriset är för högt. Vi kommer antagligen att elda mer då kompressorn i värmepumpen i princip inte funkar om utetempen går under 10 grader.
Vad är det för kaminfläkt ni ämnar köpa? De där som drivs av varmluft säger många är för klena för att trycka luften dit man vill, takfläktar tycker jag är fula och fläktar runt den varma luften mer än att trycka den dit vi vill ha den, och golvfläktar tycker min fru är fula och de surrar en del. Inte lätt. Ångrar att vi inte köpte en kamin från början som var förberedd för en fläkt som hade tryckt ner varmluften mot golvet och ut ur rummet. Då hade värmen använts bättre än som nu stängas in i rummet där kaminen står
Tack för din kommentar!
Vi överväger en sån liten värmedriven som du pratar om. Har ingen aning om hur bra de faktiskt funkar, det kanske inte är lönt 🙂
/Cosmonomics