Jag har ju de senaste månaderna jobbat aktivt med att få ner matkostnaderna. Det går ju att handla ganska billigt om man verkligen försöker, så det är ett intressant projekt att hålla på med under mammaledigheten. Strävan efter en lägre matbudget har dock ibland gett en del funderingar för egen del gällande billigt versus t ex ekologiskt, närproducerat, ursprungsland, etc. Så jag tänkte beskriva reglerna jag har för mig själv:
- I säsong. Jag undviker att köpa jordgubbar i januari och liknande dumheter. Tomat och gurka är de stora undantagen, det äter vi året runt.
- Ursprungsland. Jag väljer helst svenskt. Kött från Tyskland, Irland, Polen, Sydamerika och Nordamerika går i princip alltid bort, framför allt på grund av antibiotikaanvändning (min stora oro för världen är inte terrorism eller klimatkollaps, det är antibiotikaresistens). Danmark har haft ett par för många skandaler när det gäller kött, så det undviker jag också. Jag försöker, efter intryck av min man som påpekat det viktiga i att hjälpa till att hålla liv i det svenska jordbruket, även försöka köpa svenskt i basvaror som mjöl, havre, mjölk, med mera.
- Ekologiskt. Är inte en prioritet för min del. Jag har försökt läsa på och jag får inte alls en entydig bild av att ekologiskt är bäst, inte minst eftersom om vi alla skulle äta ekologiskt så skulle odlingsmarkerna inte räcka till eftersom det skulle behövas så pass mycket mer. Dessutom är reglerna runt vad som får kallas ekologiskt röriga. Kostar eko lika mycket som icke-eko kan jag välja eko.
- Närproducerat. Mycket viktigare för min del än ekologiskt. Försöker handla från gårdar här i Östergötland. När vi kör förbi äggbodar brukar vi handla på plats.
- Halv- och helfabrikat. I princip förbjudna här. Undantagen är sådant som pesto (men på sommaren gör jag egen på blast från egenodlade morötter) och någon gång Keldas toscanska tomatsoppa som jag gillar att ha till pasta och broccoli. Helfabrikat kommer inte innanför dörren.
Hade jag valt att köpa kött oavsett ursprungsland hade matbudgeten kunnat gå ner ytterligare. Vi köper dock inte särskilt mycket kött i butik nu för tiden, bortsett från köttfärs (svenskt och när det är på extrapris), utan via kollegor till maken som jagar. Dessutom har jag tvingat in hushållet på allt mer vegetariskt, så att det står vegetariskt på bordet två till tre gånger i veckan och utöver det är det ju också fisk och kyckling minst varsin gång i veckan.
Vad har ni för regler för matinköp? Är det bara pris som styr eller något annat?
Väljer istället bort just tomater och gurka när de inte är i säsong och är väldigt billiga. Särskilt tomater kan vara väldigt dyra och får i mig tomat genom puré och tomatkross som finns i minst hälften av veckans maträtter.
Frukt äter jag en om dagen och bara det som är i säsong. Apelsiner på sommaren hitflugna från tjottaheiti är en styggelse! 😉
Bär äter jag bara om jag plockat dem själv, har tur som har hallonbuskar och körsbär i närliggande park och blåbär i skogsbrynen vid huset, mängd nog för att lägga lite på gröten om hösten. Att köpa bär i affären, nej nej för dyrt. Kanske är den frysta billigare, men nej, bär inte bär från affär är min slogan.
Har kommit på ett bra sätt att minimera kostnaden för grönsakstillbehör och det är att äta surkål till nästan varje mål. Har hittat ekologisk och opastöriserad vitkål i grönssaksdisken på Coop, en tjock påse på 520 g ”Totalproduce” för bara 16.90. Vid öppning lägger man bara påsen i större glasburk och förvarar den kallt. Magen har blivit så lugn och fin av dessa bakterier! Och så är där fullt av c-vitamin och annat nyttigt. Kål är riktigt bra och billig föda.
/Eva
Jag hade nog i större utsträckning valt bort tomat och gurka om resten av familjen gått med på det, men det gör de inte. Apelsiner på sommaren kommer inte på tanke här heller! Bär önskar jag att vi hade ännu mer i trädgården – vi har tillräckligt med vinbär för att räcka året runt, men hallonbuskarna är små än så länge och ger bara tillräckligt för att äta några under sommaren. Björnbären fryser vi också så att de räcker ett tag in på hösten åtminstone. Mer trädgårdsodling jobbar vi dock hårt på och det blir mer och mer för varje år. Därmed blir det att köpa i affär, men då i princip uteslutande frysta (undantaget är när någon önskar bär på en beställd tårta och det inte är säsong för att plocka i trädgården). Kål är så bra på alla sätt men jag har varit tvungen att avstå sedan i somras, eftersom min lilla bebis blir jättegasig i magen så fort jag äter det (hon ammar alltså) och bara vrålar nätterna igenom. Ser fram emot att få börja äta alla sorters kål igen!
Visst är det kul att försöka få ned matkostnaderna, det blir nästan som en tävling 🙂
Utbrytningens matstrategier liknar era. Vi äter mycket vegetariskt och fisk. Kött köper vi sällan, och bara om det har ett kort bäst-före-datum samt är av svenskt ursprung. Kyckling och annan fågel har vi slutat äta helt pga djurhållningen. Utöver det äter vi väldigt lite mejeriprodukter. Vi går alltid igenom veckans reklamblad och bunkrar varor som det är extrapris på. Maten ska vara så närproducerad som möjligt; jag håller med dig om att det är mycket viktigare än att den är ekologisk. Det allra mesta lagar vi helt från grunden. Än så länge köper vi fortfarande pesto, energibars och färdig tacosås, men på sikt ska allt sånt bort. Dessutom är det väldigt roligt att vara huslig och baka bröd, koka sylt, göra egna örttéer o.s.v.
/Hon
Eller hur, jag tävlar mot mig själv varje månad 🙂
Vi köper inte särskilt mycket kött längre i butik, vi har folk omkring oss som jagar och som brukar erbjuda att köpa kött direkt från dem. Det blir verkligen närproducerat! Jag har börjat baka allt vårt bröd – det blir godare, jag vet exakt vad som är i det, det doftar himmelskt och det kostar förmodligen en tiondel av att köpa det i butik. Koka sylt gör vi varje sommar på alla våra bär från trädgården, och örter har jag färska i fönstret och ute i rabatten hela sommaren. Pesto gör jag också framför allt under sommaren på blasten från våra egna grönsaker (både morötter och rödbetor funkar utmärkt). Tacosås har jag inte ens tänkt på, det ska jag kolla på!