Framtidsfeministen tyckte att det var givet att man delar lika på föräldrapenningen eftersom det annars blir ekonomiskt ojämnt i framtiden (den som är hemma mest, generellt sett kvinnan, får mindre pension). Det var ett antal som höll med henne. Ett antal sa emot. Det är samma diskussion som så ofta, ekonomi och att den som är hemma tar mer av jobbet hemma. ”Jämställdhet” och allt det där.
Jag har varit föräldraledig i sju månader. Maken kommer inte vara hemma i sju månader, snarare fem. När vi är klara med föräldraledigheterna kommer det finnas dagar kvar att ta ut framöver.
Att vara hemma mer för min del är ju mitt och vårt val. Det passar för vår familj. Det är inte för att jag har den lägsta inkomsten som jag tar ut mer föräldraledighet, det är för att jag VILL vara hemma. För att det passar bäst med var jag är i livet och karriären just nu. Det passade också bättre med första barnet, eftersom jag fortfarande pluggade då. Maken har en opererande specialitet som det är svårt att vara borta från länge eftersom hantverket sitter mycket i händerna och man tappar det efter bortavaro (svärfar, neurokirurg, märkte skillnad på innan och efter ett par veckors semester!). Vi försöker lösa att vi är med våra barn mycket på andra sätt. Maken tar bland annat ut mycket tid på sommaren (mer än jag kan göra) i form av komptid, så att han är ledig mer än fyra veckors industrisemester, samt ledig fredagar på komp. Inget av dessa syns i jämställdhetsstatistiken för hur man delar föräldradagarna.
Är det undanflykter? Är vi ojämställda? Nej, det tycker jag inte. Det är vår familj. Våra val.
Och den som säger att man ska ”vara överens innan barnet kommer” har inte barn. Saker och ting förändras när man får barn. Det man sa innan behöver inte stämma för någon av de nyblivna föräldrarna längre. Jag har en kompis som gick tillbaka till jobb på 50% efter två-tre månader och pappan var hemma resterande, trots att hon hade tänkt vara hemma på heltid i betydligt fler månader. Andra människor, kvinnor som män, inser när de får barn att de inte alls vill jobba som tidigare. En del människor tycker att bebistiden är en skittråkig tid och slipper det helst, andra njuter för fulla muggar av den.
Det jag framför allt blir trött på är pekpinnar från ”feminister” och när politikerna lägger sig i det som borde vara vår familjs angelägenhet. Om det nu är så att kvinnorna får lägre lön för att vi är med våra barn (det är inte ett straff!) och ni så gärna vill in och pilla med det, förbättra då pensionerna/hur inbetalningarna görs under föräldraledigheten/whatever. Men ärligt talat, 1) har ni inte bättre saker för er att pyssla med i dagens Sverige, och 2) vi kommer ändå inte få ut vår pension förrän vi är 70+ och den riskerar ju att vara extremt låg med tanke på hur det ser ut redan idag. Snarare än att styra och ställa med hur familjer ska dela på föräldraledigheten kan man ju göra sparande mer tilltalande för alla inblandade, till exempel genom att INTE höja ISK-skatten och liknande dumheter. Men det är inga politiker intresserade av.
https://www.google.com/amp/s/socioblog.su.se/2017/06/30/man-som-ar-missnojda-med-kort-foraldraledighet-riskerar-att-skilja-sig/amp/
/C
Folk som är missnöjda riskerar väl generellt att skilja sig? Och varför går männen bara och är missnöjda istället för att diskutera det hela med sin partner? Att lämna över dagar till sin respektive kräver ju ett aktivt val och lite mek på Försäkringskassans hemsida.
”Det kanske tydligaste tecknet på detta är att pappor som önskar att de hade varit hemma längre med sitt barn, löper en mer än dubbelt så stor risk att separera från mamman till barnet än pappor som delat föräldraledigheten på ett sätt som de i efterhand ser som mer tillfredsställande.”
Så pappor som är nöjda är nöjda och stannar med mamman, och de som inte är nöjda är inte nöjda och separerar?
Vi fördelade ledigheten ungefär som du beskrivit. 7/5 mån. Precis som du skriver är föräldraledighet inte allenarådande som mått på jämställdhet. Min fru har ett krävande jobb med återkommande deadlines. Jag har inte ett okrävande jobb men det är flexibelt. Jag har kanske också en mer flexibel inställning till jobbet som spelar in… Jag tar i alla fall de flesta hämtningar och lämningar, planeringsdagar, föräldramöten och annat. Det fungerar bäst för vår familj och gör att vår vardag fungerar bra.
Ingen av oss har flexibla jobb tyvärr – läkaryrket kräver oftast att man är på plats… Så för vår del blir det delning rätt jämnt av för VAB, och den som kommer ifrån tidigast hämtar. Lämnar gör vi oftast tillsammans. Allt detta gäller ju i vanliga fall, inte just nu under föräldraledigheten med nummer två. Men det funkar för vår familj. På samma sätt delar vi uppgifterna hemma – han har t ex bilen, småfix i huset, och oftast matlagningen, mm. Jag sköter mycket tvätt, plock, städning, ser till att barnen har kläder, osv.
Politikerna är som bekant inte intresserade av att förbättra för någon annat än i syfte att få rätt röster. De är intresserande av att befolkningen är beroende av statens gunst. En oberoende befolkning är farlig.
https://utbrytningen.blogspot.com
Precis. De gillar när befolkningen är lagom bidragsberoende och måste luta sig mot Pappa Staten.