I förra veckan var jag på en kurs kallad Försäkringsmedicinsk grundkurs, som är en obligatorisk del av allmäntjänstgöringen. Det var inte en kurs jag såg fram emot sådär enormt mycket, eftersom försäkringsmedicin inte direkt är det som ligger mig varmast om hjärtat av alla medicinens olika delar.
Med mina låga förväntningar i bakhuvudet blev det dock två riktigt bra dagar, och en av de sakerna jag tog med mig var denna:
Vi har ingen allmän eländesförsäkring i det här landet.
Det vi har är en sjukförsäkring, men den gäller sjukdom och inte att livet är allmänt jobbigt.
Detta är något som inte är så poppis bland populationen, kan jag säga. På vårdcentralen har jag ett par patienter i veckan som önskar sjukskrivning, och av dem är det rätt många som inte faktiskt är sjuka. De är stressade, de mår inte så bra, de har livssituationer som inte är hållbara i det långa loppet – de har tuffa arbeten, barn med diagnoser, föräldrar som är sjuka, dåliga relationer… Men de är inte sjuka. Och folk blir generellt ganska upprörda när jag förklarar det för dem.
Och vad är grejen med detta då? Jo, det är det egna ansvaret. Man har ett eget försörjningsansvar. Sjukskrivning ska användas vid sjukdom, inte för att en person inte orkar sitt jobb och därmed har svårt med sin egen försörjning. Att vara stressad är inte en sjukdom. (Med det sagt, innan någon argt hoppar på mig: det kan bli en sjukdom, men det är förhoppningsvis både vården och patienten intresserade av att det inte ska bli.) Är man stressad får man helt enkelt göra det egna valet att gå ner i tid eller göra någon annan förändring som gör livet hållbart över tid.
Jag tänker att om fler kunde anamma FI-tänket och spara mer och skapa ett större utrymme i sin ekonomi, då skulle en del saker i vårt samhälle lösa sig. Folk skulle kunna gå ner i tid utan att det skulle ge grav påverkan på vår ekonomi, vilket i sin tur skulle kunna hindra långtidssjukskrivningar som i sig ger dålig ekonomi.
Från försäkringsmedicinska kursen – och som vi fått flera gånger tidigare under utbildningen – tar jag återigen med mig det ansvar jag har i situationen: jag har inte ansvar för patientens ekonomi, jag ansvarar bara för att göra en medicinsk bedömning om huruvida personen lider av sjukdom eller ej. (Även om jag glatt lyfter ekonomifrågan i samtalen också.)
Det viktiga är väl också att man som patient förstår varför läkaren gör den bedömningen hen gör ang. om man ska bli sjukskriven eller inte. Då blir det kanske lite lättare att acceptera beslutet och att man själv har ett ansvar för sitt mående (och sin ekonomi), istället för att gå därifrån och bara vara arg på läkaren som inte gjorde det man hade förväntningar på.
Jag försöker alltid förklara, men det är inte bara beroende på mig. Patientens inställning – framför allt de som kommer till mig ”för att bli sjukskrivna”, inte för att bli bedömda – är viktig. En del anser att det är deras rätt att bli sjukskrivna, och när jag förklarar att de inte är sjuka (ett längre resonemang om detta) blir de arga. Patientens förväntningar kan jag inte alltid göra så mycket åt, om jag inte följer vad de väntar sig.
Du vet ju redan vad jag tycker, men alltså, AMEN! Så bra skrivet!
Tack så mycket! 🙂
Hej!
Mycket bra tankar. Jag håller med dig.
Kunde alla steppa ner ett eller två steg i konsumtions och status trappan, då löser sig mycket av dessa problem.
Inte alla såklart men mycket.
Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi
Nej, allt läser sig inte, men mycket skulle bli bättre för folk. Tack för kommentaren!
Så sant. och det gäller i mångt o mycket de blivande pensionärerna också. Jag blir så less på folk som blir ” chockade ” över den dåliga pensionen och tycker att samhället ska låta de slippa att betala skatt och att de har ”rätt till att ha en lägenhet för 8000 kr i månaden och en ny mobiltelefon ” och att det är en mänsklig rättighet att bo mitt i stan . Lite eget ansvar tycker jag att man får önska.
Jo, man kan ju tycka att det inte borde komma som en så stor chock om man överhuvudtaget följt med i nyheterna de senaste många åren. Visst finns det säkert några som haft det så knapert att det inte alls gått ihop med sparande, men många lastar helst över ansvaret på andra.
Bra inlägg! Är helt med dig på att man måste ta mer eget ansvar för sitt liv. Det är så många (inklusive jag till för knappa två år sedan) som lever sina liv på ett sätt som inte tillåter något att gå fel. Ingen får bli sjuk, värmepannan måste hålla, bilen måste rulla.
Livet ser inte ut så. Har man luft i vardagen kan man balansera livet när det kommer skit i ens väg – för skit kommer, det är en del av livet.
Tack! Jomen precis, lite luft i systemet gör att allting inte faller ihop som ett korthus vid motgång. För motgångar kommer. Och dessutom, om motgången är att man blir just sjuk, då måste det ju bli otroligt knapert att tvingas ner på sjukpenning om man sedan tidigare levt lön till lön. Sjukpenningen är ju trots allt inte full lön.
Ja denna ta din säng och gå attityd är ju inte helt ovanlig. Folk får skärpa till sig helt enkelt. Rycka upp sig.
Mvh
Lars
Ibland önskar man det, ja 🙂