Innehåller reklamlänk för Apohem
Vi är ute och reser då och då. Eftersom vi reser mest till charterställen eller andra väl bebodda ställen är det ganska få grejer man verkligen måste ha med sig – det mesta finns att köpa på plats. Något jag dock ändå är noga med att ta med mig är läkemedel. Man vet aldrig vad som finns på stället dit du ska, och och dessutom behövs läkemedel alltid vid jobbiga tider på dygnet då eventuella apotek inte är öppna. Jag brukar köpa via Apohem och få hem grejerna till dörren.
Eftersom många verkar resa utan detta viktiga – vilket synliggjordes inte minst på en av våra senaste resor som var ihop med tre andra sällskap, då vårt förråd av läkemedel användes friskt – tänkte jag lista saker jag tycker bör vara med i ett reseapotek.
Alltid
- Paracetamol (Alvedon, Panodil, Pamol, etc) i tablettform. 2 tabletter á 500 mg 4 gånger per dygn (alltså totalt 4 g) är maxdos, med minst 6 timmar mellan varje intag. Bra vid feber och smärta. Kombinera gärna med ibuprofen. För barn: både flytande form och stolpiller. Om barnet har feber och kräks är stolpiller att föredra, medan ett barn med diarré kan behöva flytande form. För många barn, framför allt de riktigt små, är det enklare med stolpiller än att svälja något alldeles oavsett om det är flytande eller ej. En spruta med milliliterangivelse är bra för att få i barnen rätt mängd av medicinen på ett enkelt sätt. Här hemma är Panodil jordgubb favoriten.
- Ibuprofen (Ipren, Ibumetin, etc) i tablettform. Maxdos anges på paketet. Antiinflammatoriskt och febersänkande. Kombinera gärna med paracetamol vid feber eller smärta. För barn: Både flytande form och stolpiller, samma resonemang som för paracetamol.
- Nässpray (Nasoferm, Otrivin, Nezeril, etc) för att det är jobbigt att sova med täppt näsa. För barn: Barnversionen av nässprayen.
- Omeprazol och/eller Gaviscon mot sura uppstötningar och halsbränna. Definitivt för dig med sådana problem på hemmaplan, men även för andra eftersom dieten på semestern kanske inte är identisk med den hemma.
- Loperamid (Imodium, Dimor, etc) eftersom diarré är vanligt utomlands.
- Antihistamin (Loratadin, Desloratadin, Cetrizine, Kestine, etc), vid allergi och bra att ha med sig alldeles oavsett eftersom det även fungerar klådstillande om man t ex får insektsbett. Dessutom vet man aldrig vad man stöter på utomlands i nya allergener.
- Plåster. Ett måste när man har barn med, men rekommenderas även i bara vuxet sällskap för även vuxna kan slå sig och blöda, skära sig på en kniv, eller något annat.
Ytterligare saker man kan fundera över att ta med
- Mild kortisonsalva (hydrokortison, etc), bra att ha vid hudutslag såsom soleksem.
- Linda, så att man kan hantera om någon trampar snett och stukar foten eller liknande.
- Vätskeersättning för att ersätta förlusterna vid svårare magsjuka.
- Febertermometer, framför allt vid resa med barn men bra över lag.
- Handdesinfektionsmedel.
- Åksjuketabletter om du är benägen att bli åksjuk.
- Medel vid tillfällig förstoppning om du har benägenhet att bli förstoppad.
Och GIVETVIS ska alltid andra mediciner du tar regelbundet, receptbelagda som inte, följa med. Kontrollera i god tid före avresa att du har tillräckligt med läkemedel för hela resan så att du slipper ha panik när du inser dagen innan att det är otillräckligt och vårdcentralen har stängt och/eller apoteket har stängt/slut på läkemedlet i fråga.
Har ni något mer ni brukar ha med?
Det kanske går under ”plåster” men jag har alltid med mig skavsårsplåster och vanliga. Compeed har räddat mig många gånger!
Under ”plåster” har jag alltid med mig flera olika och jag håller med, Compeed är awesome.
Bra genomgång. Hade allting med mig. Lite Off Topic. En tvättlina och en korkskruv till vinflaskan är aldrig fel. Vad man aldrig saknar är kläder.
Mvh
Lars
Dricker inte vin men jag kan tänka mig att om man gör det är det bra XD
Hej! Bra lista men tänker på att många har bara med sig viktiga mediciner för exakt så många dagar de ska vara borta! Så mycket som kan hända så hemresan blir uppskjuten vilket märktes nu senast när coronan bröt ut. Själv var jag i Italien när vulkanutbrottet på Island orsakade kaos i resandet. Hörde så många berättelser hur de var tvungna att få tag i hjärtmediciner och annat, så stressframkallande. Så ta alltså med medicin för iallafall en extra vecka!
Tack för en bra blogg!
Mycket bra påpekande, tack för det! Det är absolut så att man ska ha en bra marginal vad gäller sina läkemedel, man vet aldrig vad som händer. Tack för din kommentar!
Myggmedel och pincett. I övrigt enl. din lista förrutom gaviscon eller medel mot förstoppning. Febertermometer har vi aldrig haft, inte ens när barnen var små, har gått efter allmäntillståndet.
Åh, pincett har jag alltid med också, det är ett måste (men jag brukar ha den i necessären, inte apoteket, så jag tänkte inte på det). Myggmedel är också bra beroende på var man ska 🙂 Jag önskar att fler hade febertermometer, för när de kommer till vårdcentralen och säger att ”de haft feber” utan att ta den är det svårt att veta vad det innebär (vi tolkar 38 grader och 39,5 lite olika, och ibland har de förmodligen inte haft feber alls), inte minst om de vid besöket tagit Panodil och Ipren så att de är i princip feberfria. Tack för din kommentar!
Fast då kanske de inte var i så stort behov av vård. Det hade kanske räckt med egenvård hemma./Hea
Hehe, jaaa du, mängden patienter som hade klarat sig med egenvård hemma, det ligger mycket i det…