Det finns en del olika principer för att bli av med skulder man dragit på sig, som framför allt de amerikanska poddarna pratar en del om. Tänkte det kunde vara kul att gå igenom, och vilken variant jag tror att jag skulle välja.
Debt snowball
Skuldsnöbollen. Lista dina skulder från minsta till största belopp, oavsett ränta. Skriv upp vad minimumbetalningarna är på var och en av skulderna. På den skuld som hamnar längst ner – din minsta skuld – betalar du sedan allt vad du kan, medan du betalar minimibeloppet på de andra skulderna du har. När den minsta skulden är avbetald tar du räntepengarna du skulle lagt på den, och allt annat du har utom minimum på övriga, och börjar beta av den näst minsta skulden.
Fördelen med debt snowball – som ”uppfanns” eller i alla fall populariserades av Dave Ramsey – är att du snabbt ser en effekt, eftersom du förmodligen snabbt kommer bli av med dina mindre skulder. Har man många skulder ligger det kanske både en och två och tre på någon enstaka tusenlapp, och att få bort dem känns bra, det Ramsey kallar ”quick win”. Det bygger självförtroende att du kan göra det. Nackdelen med debt snowball är att den inte tar hänsyn till ränta, vilket gör att den rent matematiskt inte är optimal, eftersom det kan fördröja tiden tills du kommer till den skuld med högst ränta, vilket gör att den står och tickar onödigt mycket kostnad innan du kommer dit.
Exempel: Skuld #1 är 3 000 kr med 8% ränta, skuld #2 är 10 000 kr med 12% ränta, skuld #3 är 5 000 kr med 21% ränta. Börja med att betala av skuld #1, följt av skuld #3, följt av skuld #2, ignorera allts å helt räntesatserna.
Debt avalanche
Skuldlavinen. Till skillnad från snöbollsmetoden tar debt avalanche (lavin) hänsyn till räntesatserna, där den mest toxiska (kostsamma) skulden betalas av först. Skriv upp dina räntesatser precis som för snöbollen, men skriv även upp räntan utöver belopp och minimibetalning. Lista dem sedan i ordningen från högst ränta till lägst, och börja med den som har högst ränta med minimibetalningar på resten. När den är avbetald, lägg räntepengarna från den skulden på den skuld med näst högst ränta, och så vidare.
Fördelen med debt avalanche är att det matematiskt är den bästa metoden, eftersom höga räntor innebär höga kostnader. Har du lika mycket pengar att lägga som i debt snowball kommer avalanche gå fortare. Nackdelen är att det kan vara din största skuld som har den högsta räntan, vilket gör att det tar tid och kan kännas motigt.
Exempel: Skuld #1 är 3 000 kr med 8% ränta, skuld #2 är 10 000 kr med 12% ränta, skuld #3 är 5 000 kr med 21% ränta. Börja med att betala av skuld #3, därefter skuld #2, sist skuld #1.
Hybridmodellen
Hybridmodellen är en kombination av debt avalanche och debt snowball. Här kan du välja lite själv, t ex betala av den skuld som har högst ränta först, följt av några mindre lån för att få några ”quick wins”.
Fördelen är att ändå känna att du kommer någonstans, medan du samtidigt tar bort de skulder som kostar allra mest. Nackdelarna är att det är en mindre tydlig strategi, och kostnaden precis som för snöbollen, att du inte bara går på de som kostar mest.
Debt hatred
Skuldhatet. Debt hatred är en lite ”rolig” princip för avbetalning av skulder – här ska du helt enkelt fokusera först på den skuld du hatar mest. Belopp och räntor spelar ingen roll (såvida inte räntan eller beloppet är varför du hatar just en skuld mest så klart), utan ta bara den som du verkligen, verkligen vill bli av med och betala minimum på resten.
Fördelen med denna metod är att det kan bli ett enormt driv för att bli av med skulder, som ger självförtroende som man sedan kan bära med sig när man fortsätter betala av. Nackdelen är samma som snöbollsmetoden, det vill säga att man inte tar hänsyn till räntesatser vilket kan göra processen dyrare.
Vad väljer du?
Välj den modell som passar dig och din situation. Vet du att du kommer bli motiverad av att få väck ett gäng mindre skulder snabbt, då är snöbollen bra. Vill du göra det mest ekonomiskt riktiga, välj lavinen. Tror du att du kommer vara mest motiverad att bli av med den skuld du hatar mest, välj skuldhatsvarianten. Det handlar om att göra det som passar dig. Det viktigaste är att du betalar av på dina skulder och inte bara vänder bort blicken – det blir bara värre. Det roliga med att betala av, oavsett modell, är att det kommer gå allt snabbare ju mer du betalar av, för desto mindre skulderna är, desto mindre belopp behöver du betala ränta på. Räntekostnaderna blir lägre och du kan lägga pengarna på att få ner det faktiska lånet istället.
Jag skulle nock kört lavinen, hade passat mig bäst. Gött inlägg som vanligt!
Jag med! Tack 🙂
Som vanligt en mycket bra genomgång….. 🙂
Hur gör man med skulder? Min syn på saken är att det är en fråga om personlighet.
Är man strukturerad och analytisk (som den här bloggens författare och läsare… 🙂 ) så väljer man de matematiskt riktiga modellerna.
Men för de flesta svenskar är skulder en psykologisk och känslorelaterad företeelse och då är det känslorna som styr.
Debt snowball och quick win med ökat självförtroende är antagligen bäst i det fallet.
Tricket med skulder är att (förutom att undvika de onödiga skulderna…) planera för dem väl redan innan de uppstår. 🙂
Besser
Ja det bästa är ju så klart att aldrig börja dra på sig skulder – men jag inser att många redan är där och då är frågan hur man tar sig därifrån. Jag tror som du att många är känslostyrda är det gäller skulder och det är förmodligen därför debt snowball har blivit så poppis – man får snabba framgångar och det gillar folk. Hade det varit jag hade jag valt debt avalanche, eftersom jag precis som du är inne på är analytisk och vill ha ut det mesta jag kan för varje krona. 🙂