Pappa betalar? är nog min mest frekvente kommentator på bloggen (tack!) och han undrade på senaste månadsavstämningen om vår boendekostnad som bara utgör drygt 10% av våra totala utgifter (där sparandet är en ”utgift”). Tänkte skriva lite om det. Sett över året utgör boendekostnaden ungefär 14% av vad våra pengar går till, vilket är lägre än snittet som lägger 28% (2015, enligt SCB).
I min boendekategori ingår följande: lån, larm, el, försäkring, städning och vissa specialgrejer som är sällan-händelser såsom sotning. Om vi tar dem en och en:
1) Lån. Vi har under 50% belåning på vår bostad och bundna räntor. Det har inte varit någon fördel de senaste åren med bundna, men vi sover bättre med att veta hur stora våra räntekostnader är varje månad. Jämfört med rörlig ränta har vi inte världens bästa ränta, men tillräckligt lite lån för att det inte ska spela så stor roll och bli någon enorm utgift.
2) Tekniska verken. Här ingår sophämtning, vatten, elnät/energiskatt och fjärrvärme. Vi har jobbat väldigt aktivt med denna faktura. Sophämtningen har vi minskat genom att börja med Bokashi-kompost vilket gör att vi tar hand om vårt eget matavfall (vi gick från upp till 30 kg sopor till 7 kg sopor), och vi källsorterar det allra mesta övrigt. Vatten har väl inte sjunkit så mycket, men under sommaren sparade vi vatten genom att ha hink i diskhon som vi hällde ut på grödorna i trädgården. Vi försöker generellt tänka på vattenanvändningen. Elen har gått ner genom att installera solceller, men elnät och energiskatt kommer man ju ändå inte undan. Fjärrvärmen försöker vi minska genom att vi i somras också installerade en luftvärmepump. Under sommarmånaderna har vi detta år kommit ner till att i princip bara betala årsavgifterna som vi ändå inte kan komma undan, och de är ungefär 1 000 kr/mån.
3) El. Tack vare solcellerna betalar vi numera väldigt lite för el. Senaste gången vi betalade för el var i april, eftersom solcellerna kopplades in först sent i april. Nu har det alltså gått sju månader utan att vi betalt för el.
4) Försäkring. Rabatt genom att vi har flera försäkringar samlade hos samma bolag, samt lönekonton och bolån. Efter en höjning senast funderar jag på att byta till något annat försäkringsbolag, men jag vet inte om det är lite som med sjukförsäkringar, att det är bättre om det varit samma bolag över längre tid.
5) Larm. Månadskostnad för huslarm på 259 kr. Kostnaden inkluderar fria utryckningar (alternativet är att enbart betala för utryckningar (dyrt!) och går larmet kommer vi i så fall sitta och fundera på om vi ska be dem skicka någon eller inte, vilket verkar fånigt och göra larmet rätt meningslöst). Detta är dock en kostnad jag funderar på ändå, om det är lönt. Kommer de tillräckligt fort vid larm (tror det tar max 10 min för inbrottstjuvar att dra igenom huset och på den tiden kommer inte en väktare).
6) Städning. Mitt i allt badassity-sparande så behåller vi ändå denna post med två timmars städning varannan vecka. Det är så SKÖNT. Och det blir så rent, på ett sätt vi inte gör själva. Så den får vara kvar ändå, efter moget övervägande. Ja, det hade blivit mer än 15 000 kr sparade om vi inte hade betalt för städ, men numera är det så mycket annat vi sparar in på att vi tänker fortsätta unna oss denna lyx.
De stora grejerna för att få ner boendekostnaden är väl framför allt nr 1 och nr 2. Därför är det viktigt att få en vettig ränta på lånen, och man bör fundera en extra runda på el/vatten/uppvärmning/sophämtning.
Folksam har bra försäkringar för medlemmar i läkarförbundet.
Ja, vi har någon sådan försäkring och nästa gång det är dags för hemförsäkringen att förnyas ska jag kolla över bland annat deras. Tack för tipset 🙂
Hej!
Vad roligt att jag är en av de mest frekventa kommentatorn.
Tycker ni skriver om så intressanta ämnen.
Ni ligger verkligen bra till med boendekostnaden trots larm och städ medräknat. Undrar hur dyrt medelsvensson bor egentligen!?
Ja, jag tackar och bockar för kommentarerna 🙂 Alldeles, alldeles för dyrt får man ju anta utifrån den där statistiken. Jag hade känt mig lite lagom otrygg om jag la över 1/4 av hushållets inkomster på boendet, i det här lågränteklimatet. Vad händer då den dag räntorna går upp?
Mm. Det är oroväckande och Haag är rädd att vi kommer se konsekvenser av det om ett par år.
Vi sa upp vårt larm men äger fortfarande larmet. Inga väktare kommer dock. Vi har dessutom under våra spendy år kompletterat med Netgear Arlo kameror i trädgården.
Städningen har vi också och kommer inte ge upp. Det kostar för lite och blir för bra för att sluta med.
IGMR
Ja, vi äger ju också larmet och kan säga upp tjänsten om vi vill. Jag undrar om det mest effektiva egentligen är skyltarna som proklamerar att vi har larm, att de verkar något avskräckande åtminstone. Sen kan man ju köpa kameror som man kan sätta upp och koppla till telefonen, sånt går ju också. Vi får se var det landar.
Städningen är bara så underbar. Jag vet, jag kan städa själv, men jag gör det inte på det sättet. Jag dammtorkar mycket sällan, jag torkar sällan av alla luckor, och allt det andra de gör. Det ger liksom en grundstädning varannan vecka så att den städning jag behöver göra blir så mycket mindre tidskrävande. Dessutom tvingar det ju oss att åtminstone varannan vecka plocka undan ordentligt, vilket inte heller är helt dumt…