Den här veckan går delvis in i vecka 13 med månadsutgifterna, men det är dags att kolla mer noga på streamingabonnemangen om du inte gjorde det sist.
Streamingabonneman är luriga, eftersom du anger dina kortuppgifter och sedan ligger det kvar där och dras varje månad, utan att du behöver fundera på det. Det gör att det snabbt kan bli många abonnemang som du glömt att du har, om du inte har koll på utgifterna varje månad.
Numera finns en uppsjö streamingabonnemang. TV är kanske fortfarande det ”alla” har – Netflix, Disney+, HBO, Viaplay, Cmore, och säkert ett gäng till jag inte kommer på på rak arm. De billigaste abonnemangen ligger på runt 100-lappen (numera gärna något över hundralappen) i månaden, vilket ger en årskostnad om 1 200 kr och uppåt. Betydligt dyrare abonnemang förekommer i form av sportabonnemangen på t ex Cmore, där det kan kosta 450 kr i månaden – 5 400 kr om året – att följa sporten man vill se. Kanske finns det ännu dyrare, jag vet faktiskt inte.
Det finns också abonnemang på musik, ljudböcker, med mera. Storytel kostar från 169 kr i månaden, Nextory från 139 kr i månaden. Spotify finns i gratisversionen där man betalar genom att lyssna på reklam, medan premiumversionen kostar från 109 kr/månad.
Sedan finns det abonnemang på tidningar, både fysiska och digitala, och samlingstjänster för tidningar såsom Readly (99 kr/månaden).
Andra streamingtjänster som man kanske inte tänker på är app-tjänster som förnyas månatligen för att ha premiumversionen istället för gratisversionen.
Vad behöver du?
Tittar du på TV för hundratals kronor varje månad? Lyssnar du på Spotify eller Storytel för vad du tycker motsvarar kostanden? Vill du inte ta bort alla streamingtjänster – och det är fullt förståeligt – kan du välja att stänga av och sätta på. Kanske Spotify ena månaden och Storytel en annan? Netflix ena månaden, HBO en annan? Cmore sport har vi i familjen igång under hockeysäsongen, men stänger av så snart säsongen är slut för att slippa betala för en tjänst vi inte använder. Det sparar runt 2 000 kr om året jämfört med att bara ha det liggande.
Använder du de appar du betalar för? Om inte, stäng av betalningarna.
Student?
Något att tänka på är om man är student, då finns det studentpriser på flera av abonnemangen om man fortfarande vill ha dem. Spotify student kostar t ex 65 kr i månaden, Viaplay har 3 månader för 1, och Cmore erbjuder diverse olika rabatter genom Mecenat. Studentkortet och Mecenat har även rabatter på diverse tidningar och annat, och det finns generellt mycket pengar att spara genom att använda sig av studentrabatterna (tro mig, jag gjorde det i många år och sparade massor).
Vilka streamingtjänster använder ni?
Vi har det statliga tvångsabonnemanget SVT Play och Netflix. Just Netflix utbud har blivit sämre senaste året tycker vi, så detta hänger på en lös tråd. SVT Play kan vi inte bli av med med mer än att vi nolltaxerar, vilket inte är aktuellt. Musik och annat lyssnar vi sällan på. Som småbarnsföräldrar tycker jag det sällan finns tid för sånt längre, annars är jag ett stort fan av konserter och klassisk musik. I bilen lyssnar jag helst på P1 och frun nån av de förhatliga reklamkanalerna.
Jag förklarade för mina kollegor att vi har det dyraste streamingabonnemanget som finns, nämligen SVT Play. De tittade på mig som om jag hade två huvuden och undrade om de missat något – finns det ett SVT Play att betala för? Det tog flera minuter innan de begrep vad jag menade.
Här hemma går Spotify varm. Som tur är har jag och tjejerna ungefär samma musiksmak (till viss del), och det är mer åt din frus förhatliga reklamkanalsmusik 😉
/Cosmonomics
Vi kör Spotify + rullar runt på HBO, Netflix och nu Disney +. Spotify är superviktigt för mig och jag funderar på att uppgradera till familjeabonnemang då det börjar bli konflikt hemma när alla vill lyssna olika.
Vi får se när vi tvingas till familjeabonnemang på Spotify – än så länge funkar det bra med bara ett 😀
/Cosmonomics
Spotify och en annan streamingtjänst som varierar. Man kan ju inte kolla på flera serier samtidigt så då för man växla. Men just nu är Netflix oundgänglig pga Madagaskar…
Men du, du vet att man får mecenatkort som doktorand också? Man får ladda upp sitt registreringsbevis på mecenat på något sätt. Grymt!
Vi har tyvärr lite för många viljor i familjen som vill titta på olika saker och därför blir det mer än ett. Och Spotify går ju också varm (mest med Frost-låtarna och Mello…).
Ja, jag har kämpat mig till det ett antal terminer. Till slut gav jag upp för det var så krångligt att få igenom det. Mecenat Alumni erbjuder en hel del rabatter i alla fall 🙂
/Cosmonomics