Inkomster
Maken fick ut retroaktiv lönehöjning från förra året. Förhandlingarna angående revisionen av läkarlönerna (för 2020) har varit minst sagt sega och de blev klara i januari 2021. Sedan skulle allt nå ner på golvet, vilket gjorde att maken fick veta sin nya lön för några veckor sedan, och nu kom marslönen med retroaktiv lön från förra året fram till nu. Minst sagt en bra lön, således. Själv får jag ingen retroaktiv lön eftersom jag påbörjade en ny anställning med ny lön i november. Vi tog också ut utdelning från företaget. Sammantaget en hel del pengar in.
Utgifter
Maken och äldsta dottern var ett par dagar i Romme och åkte skidor, men det var något som till större delen var betalt sedan tidigare. Precis som förra året höll vi boendekostnaderna låga genom att dela en lägenhet med kusinerna, och fyra nätter hyrt via AirBnB gick därmed på 2 352 kr för vår del. Ovanpå detta tillkom skidhyra och skipass, men det har belastat tidigare månader, eftersom det bokades och betalades i december. I övrigt var makens cykel det dyraste för månaden, eftersom den gick jättesönder och behövde service. Med tanke på att det gick på 1 150 kr säger det en del om nivån på månadens utgifter, att det var det största (bortsett från förskoleavgiften på 2 256 kr, men den kommer vi ju inte undan).
Vi har faktiskt hållit oss ganska väl på mattan avseende utgifter denna månad. Övrigt-posten hamnade på totalt 3 200 kr vilket är lågt för vår del (här hamnar allt som inte är boende, mat, transport, hygien, kläder, och månads-/årsavgifter, vilket t ex är böcker, massage, automatuttag, blommor, besök i vården, etc). Matkostnaderna i butik landade på 5 400 kr, inklusive 910 kr för 13 kg hjortkött från en lokal jägare, och 380 kr för avokados från Crowd farming, och sedan tillkommer 1 800 kr för ”utemat” – lite mat i Romme, och hamburgare för hela familjen på Bastard Burgers en lördag lunch när vi ville äta ute. Lite mer ”ute” än vi brukar numera, men det får vara så ibland.
Sparkvoten blev 75 %, tack vare stora inkomster och för vår del små utgifter, och en kvot på drygt 255 % jämfört med summan vi bestämt att vi ska kunna spara varje månad.
Investeringar
Vi fick ingen tilldelning i Idun som vi hoppades (och hej vad den har gått sedan den introducerades!). Vi har köpt in oss mer i Xact Norden Högutdelande för att få ett bra flow av utdelningar. De delar ut fyra gånger per år, vilket vi finner tilltalande. Vill man investera månatligen i Xact Norden Högutdelande kan man göra det via Nordnet, då slipper man courtageavgiften. Fonderna vi har på SAVR sparar vi också i månatligen (mest Spiltanfonder, samt Swedbank Robur Asienfond, TIN Ny teknik A, och Öhman Global Growth).
Vi ligger på någonstans runt 40-45% mot vårt FI-nummer, beroende på vad vi sätter vårt FI-nummer till att vara. Det märks tydligt att snöbollen vi satt i rullning nu har en hel del framåt-momentum av sig själv. Hade vi gått ner på minimikostnader hade vi varit betydligt närmare vårt FI-nummer, men å andra sidan har vi sedan länge insett att den nivån vi lever med just nu är den vi vill leva med. Då är det ju fånigt att räkna med ett lägre nummer bara för att det teoretiskt skulle gå. Vi maxar inte vår väg till FI eftersom jag redan jobbar deltid, men så känner vi båda att livet är resan och resan är livet. Poängen är inte att komma snabbast möjligt till ett hypotetiskt mål, poängen är att leva det liv vi vill ha så långt det bara går.
Bloggen
6 400 sidvisningar för månaden, marginellt mer än förra årets motsvarande period. Mest populära inlägg:
Som vanligt gäller det att det är utgifterna som är det primära, före inkomsterna. Och oavsett lön så hjälper det inte om man sätter sprätt på alla pengar. Jag går i väntans tider på att få reda på nya lönen men gissar kring 2% för mig med.
Jag försöker tänka att det primära är ”the gap” mellan inkomsten och utgifterna. Det är inte lika svårt för oss att få sparkvoter på 50 % som för någon som har mycket lägre inkomster, alldeles oavsett vad de har för utgifter. Hoppas du får en lönehöjning du är nöjd med! 🙂
/Cosmonomics
Ett bra inlägg, som vanligt. Du missade dock det viktigaste, att skriva hur hög löneförhöjningen blev? Jag antar att en läkare tjänar minst som jag (46000 kr) i fast lön, och att lönen blir dyrare och dyrare för arbetsgivaren allt medan tiden går. Idag har jag svårt att övertyga chefen om att ens få en inflationssäker höjning, då kan knorrar att jag är ”för dyr”, och att han inte kan höja pris mot kund hur som helst. Så, jag är nyfiken vad en läkare kan räkna med för sorts löneförhöjningar? Jag antar ni har ett kollektivavtal, och låter ett fackförbund förhandla fram en procentsats att utgå ifrån?
Jag tror makens löneförhöjning blev drygt 2%. Vi har ett kollektivavtal med Läkarförbundet som förhandlar, men de gjorde denna gång ett treårigt avtal där de inte satte någon procentsats för 2020 om jag minns rätt (däremot för 2021 och 2022 finns det målprocent). Men sen är det ju individuell löneförhandling på det, så alla får ju inte lika och alla når inte upp till det facket har förhandlat fram.
Läkare tjänar väldigt olika beroende på var i karriären man befinner sig, var i landet man jobbar (lägre generellt i storstäderna, högre på mindre orter), privat/offentligt, vilken specialitet, och så vidare. För en nyutexad läkare (utan leg) ligger lönen ligger på någonstans mellan 29 och 34 000, men det är stor variation och vi har inget lägsta vilket gör att nyutexade läkare (med mycket ansvar) kan ha betydligt lägre lön än t ex de sjuksköterskor de jobbar med.
Som AT ligger lönen enligt SACOs statistik på mellan 31 och 36 i början, höjs något under tiden man går AT (eftersom den pågår i 1,5-2 år). Som ST försöker vi kämpa upp lönerna så att de ligger på åtminstone mellan 45 och 50, men det är gott om kollegor som ligger mer runt 40. Sista hoppen uppåt är till specialist, och det är mycket beroende på vilken specialitet och diverse andra uppdrag man har runtomkring, men någonstans från 60 till 85 (givetvis högre ju längre man jobbat, och här stannar de flesta under flest år så det blir en stor spridning), och överläkare som är ytterligare lite högre, 70-87 000.
Dessa är grundlöner, ovanpå det kan man ju ha en del jourkomp beroende på specialitet – vi har inte så mycket inom allmänmedicin, medan min man går massor av jourer och därför får mycket jourkomp. Sen kan man ha forskning, utbildningsuppdrag, administrativa uppgifter mm som kan ge ytterligare påslag på grundlönen.
/Cosmonomics
Tack för info. 2% är ganska fjuttigt, det är ju så att man inte går back i alla fall, men är man duktig borde väl minst 3% vara nån sorts standard. Vi har också individuell lönesättning, men sällan det ger nåt extra, förutsatt att man inte hotar med att säga upp sig och chefen blir skakis. Har funkat en gång av två. Första gången sa chefen bara ”säg upp dig då”, andra gången fick jag 9000 kr extra, då jag låg rejält under snitt.
Jag trodde faktiskt att ST-läkare med säg 10-15 års erfarenhet låg lite högre, men där ser man vilka illusioner man har. Tänker främst i utländsk tv och media där ”läkarvillor” ofta är lyxiga palats med pool, lyxbilar, betjänter och annat. Sånt får man inte i Sverige för 60000 brutto.
Jour har jag jobbat med under 2 års tid, och gör aldrig om det. Tjänade bra, men det var inte värt det att bli väckt mitt i natten och tvingas köra bil ett antal mil om det var utryckning på plats det gällde.
Drygt 2 % är egentligen inget vidare, men det överstiger ju inflationen åtminstone. Tror ändå maken fick lite mer än flera andra för att han verkligen gör mycket extra och är mycket uppskattad.
ST-läkare har sällan 15 års erfarenhet eftersom det är specialisttjänstgöring och görs efter AT (allmäntjänstgöring). AT = 1,5-2 år, ST=5 år. Sen kan det gärna bli ytterligare 2-3 år av vikariat mellan, och givetvis mer om man byter ST efter ett tag, men generellt är man nog uppe i knappt 10 år som aktiv när man är färdig. Bortsett också från föräldraledigheter, för faktisk tid kan ju vara betydligt mer än aktiv tid. Men att ha inte ens 50 000 i lön efter 7-8 år som aktiv läkare är egentligen inte särskilt imponerande. Löneutvecklingen under ST är ytterst begränsad, för läkares del är det vid byte av tjänst (t ex AT till ST, ST till specialist, eller arbetsgivare) som innebär de större hoppen.
Jour är ingenting jag är förtjust i heller. Som allmänläkare i vår region har man jour på jourcentralen (fasta extra arbetspass med bokade patienter), och hemjour (antingen vardagsrätter, eller 24-h-jourer på helgen) när lite vad som kan hända. Eftersom vi inte har så många jourer är det helt okej. Maken kan ha vardagsnattjourer varje vecka och ovanpå det helgjour var tredje till sjätte helg. Det är inte alls särskilt kul, för hans helgjourer kan ibland innebära 30 timmars arbete, och sällan under 20 timmar (fredag lunch till måndag morgon), och det är efter en hel vanlig vecka.
/Cosmonomics
”Poängen är att leva det liv vi vill ha så långt det bara går.” – ja det är poängen och missar man den blir det för trist. Spendera på det som betyder något och kapa det andra – är en bra grej. Precis som ni både gasar och bromsar vi medvetet. Ni verkar ha det gött och det glädjer det IGMRska hiertat.
Alltid härligt att glädja det IGMRska hjärtat 😉
Nä, men det är vad jag (vi) har kommit fram till genom åren – inte att göra hundår och slita och sedan nå ett ”mål” som vi satt upp i siffror. Jag tror det för en hel del riskerar att bli lite antiklimax om man gör så, även om en del personer givetvis trivs.
Däremot är vårt status bra mycket bättre sedan vi 2017 började ta ordentligt medvetna beslut om vad vi gör med våra pengar. Då sparade vi det som blev över (det blev alltid över, men inte särskilt mycket), och tänkte inte på vår konsumtion. Nu tänker vi på den till viss del, har automatiserat så mycket att sparande blir av av sig själv, och lever livet som vi vill.
/Cosmonomics