Den här veckan är det dags för en utmaning – en matlådevecka!
Om du brukar äta ute varje lunch så finns det en hel del pengar att över tid spara på att istället ta med sig matlåda till arbetet. Om du lagar mat för 30 kr om dagen i matlåda, medan det kostar 100 kr att köpa lunch ute, sparar du alltså 70 kr om dagen, eller 350 kr i veckan, på att istället ta matlåda fem dagar i veckan. Över ett år, räknat på 45 veckor eftersom det förmodligen är lite semestrar och så, handlar det om 15 750 kr du kan spara. Håller du dig till billigare mat – till exempel Portionen under tians veckomenyer – kan du spara ännu mer.
Så veckans utmaning är till dig som brukar äta ute en eller flera luncher varje vecka: Den här veckan ska du äta matlåda varje vecka.
Det kan få spännande konsekvenser att inte göra som man brukar – kanske får du tillfälle att lära känna andra än de du brukar äta med? På sjukhuset brukar läkarna i mycket större utsträckning gå och äta på restaurangen, medan resterande personal vanligen äter matlåda (om man grovt generaliserar). Maken äter sällan i restaurangen och personalen tycker att det är himla trevligt att en läkare sitter med dem. Vem kan du träffa?
De sparade pengarna kan du lägga in i en indexfond, så får de en möjlighet att växa.
Har du matlåda eller går du iväg och äter lunch? Vad lägger du på lunch varje dag?
Vi äter lunchlåda nästan dagligen. Utelunch sker endast undantagsvis.
Även sambon är ST-läkare, men han äter 3 av 5 luncher hemma då vi inte jobbar heltid. Vi prioriterar inte RE-delen utan vi jobbar deltid för att få mer frihet nu.
Till lupinerna: gör i ordning matlådorna först och ta mat sedan. Blir det för lite mat så komplettera med sallad, grönsaker eller knäckebröd 🙂
Vi är en väldigt hungrig familj. Recept på 4 portioner blir 3, ofta 2 portioner. 😂
Vet hur det är 🙈 Det är samma här 🙈 Sambo som styrkelyfter och jag som tränar crossfit, vi dubblar/tredubblar alltid recepten 😂
Lunchlåda nästan dagligen låter som oss. Utelunch är ofta planerad, typ att jag vill gå iväg med mina kollegor för att det blir en grej eftersom vi gör det så sällan. Äta hemma gör jag på måndagar (forskningstid) och fredagar (halvdag föräldraledig), så egentligen är det tre dagar i veckan med medhavd matlåda.
Vi gör iordning matlådorna före ibland (borde göra det oftare), det är egentligen bättre än att ta det som blir över, så bra tips!
/Cosmonomics
Jobbar i skola och även om skolmaten inte alltid är en festmåltid så är den billig och näringsberäknad. Det dras 270 kr på lönen varje månad, finns alltid massa grönsaker och eftersom det räknas som pedagogisk måltid så har jag min 30 minuters lunchrast efteråt då jag hinner gå på en promenad.
Det låter ju som en riktigt trevlig lösning – och 270 kr är ju verkligen ingen summa för lunch varje vardag. Jag har funderat över vad jag hade tyckt om skolmaten idag, när jag gick i skolan var det ingen höjdare, men många skolor verkar ju ha det bättre nu. Barnens förskolor har båda grymt bra mat utifrån vad personalen som också äter den säger.
Vi försöker också hinna med en promenad varje dag, det är så skönt att komma ut!
/Cosmonomics
Det beror helt på var jag jobbar, när jag har uppdrag i stan är jag svag för uteluncher men hamnar man lite off och restaurangmaten lite sämre blir det mest låda. Kämpar ibland med matlådan, vi lyckas aldrig laga tillräckligt mycket mat 😂
Många av mina kollegor tycker att lunch ute är småpengar eftersom vi tjänar bra i vår bransch, antar att samma gäller läkare? Eller finns det en inbyggd kultur att hålla distans till övrig personal?
Känner igen det där med att det blir för lite matlåda! Ofta känns det som att man gjort sååå mycket mat men sen visar det sig att ungarna och vi är hungriga och så sitter man där och får välja mellan att äta sig helt mätt på kvällen och att ha en matlåda till dagen efter 😀 Men det brukar lösa sig, vi brukar ha någon matlåda i frysen att ta till också.
På vårdcentralen äter nästan alla läkare matlåda också, mest för att utbudet i närheten är två restauranger och det blir snabbt tjatigt.
På sjukhuset tycker jag att det är mycket större uppdelning att läkarna i väldigt mycket större utsträckning (framför allt när man kommer högre upp i hierarkin) äter i restaurangen (hur nu inte det kan bli tjatigt, så bra mat är det inte). Själv har jag ätit i restaurangen så få gånger att ena handens fingrar räcker för att räkna dem, både för att våra matlådor smakar bättre, för priset, och för att jag tycker att det är trevligare i sällskap av övrig personal.
/Cosmonomics