Barn kostar en miljon hette det när jag var yngre. Idag säger SEB att det kostar närmare en och en halv miljon. Vad vet jag? Det är mycket möjligt att det stämmer – men man kan definitivt göra barnaåren dyrare eller billigare utifrån hur man väljer. Desto äldre barnen blir, desto mer önskemål har de själv om märken och intressen och allt vad det är, men de första fem åren åtminstone går att göra bra mycket billigare genom att inte välja att köpa senaste och nyaste allt.
Prylar som behövs första åren
Första åren är pryltunga, framför allt kanske i början, alldeles oavsett. Men det är också sannolikt den period i livet som man är allra mest utsatt för marknadsföring och tips från allt och alla om saker man bara måste ha.
Det som de facto behövs för spädbarnstiden:
Någonstans att sova
Det behöver inte vara en fancy vagga för tvåtusen spänn. Vi köpte en badbalja på IKEA för 59 kr (tror jag det var, däromkring i alla fall) som båda barnen sovit i de första veckorna av sina liv, trångt och bra för nyfödda som vill ha det just trångt. Dessutom kan den användas som – just det – badbalja! (Och islåda för kalla drycker på sommarens fester.)
Därefter har barnen flyttat över i spjälsäng. Den köpte vi ny (för att vi inte visste bättre…), hade det varit idag hade jag införskaffat den via Marketplace för någon hundralapp. Det finns spjälsängsvarianter för alla önskemål även på begagnatmarknaden, oavsett om det är sova-bredvid-föräldrarnas-säng-typen eller något annat.
En annan variant är att ha bebisen i sängen. En del samsover under lång tid, inte av ekonomiska skäl, men för att de föredrar det. (De säljer inte sällan oanvända spjälsängar inköpta innan bebisen kom, för att de hade en annan plan.)
Kläder
Även bebisar behöver något att ha på sig (om de inte är födda mitt i sommaren som mina barn, som knappt bar kläder innan de var två månader gamla). Det finns en extensiv andrahandsmarknad för barnkläder, där de minsta storlekarna ofta knappt är använda eftersom bebisar har en förmåga att växa galet fort. Har man släkt och vänner med barn är de ofta bara glada att bli av med bebiskläderna de inte orkat sälja.
Blöjor
Det finns både engångsblöjor (den vanliga typen som finns i matvarubutiken), och tygblöjor. Tygblöjor kostar mer i inköp så klart, men man slipper å andra sidan köpa nya paket blöjor var och varannan vecka. Köper man nya tygblöjor har de ett rejält andrahandsvärde, eller så köper man dem begagnade. Frihetsmamman har skrivit mer om detta.
Förflyttningssätt
Barnvagn, bärsele, sjal, babyskydd till bilen… På ett eller annat sätt lär du vilja kunna förflytta kiddo. Allt ovanstående finns på begagnatmarknaden. Tänk på att babyskydd till bilen ska vara max fem år gamla när de används. Du kan också avvakta med flera av dessa tills bebis kommer, och då se vad du behöver.
Övrigt
Beroende på situation så har mamman antingen all mat som bebis behöver, eller så ger man ersättning. Ger man ersättning finns det ett behov av nappflaskor och så, och annars blir det ändå ett behov senare när barnet börjar äta och dricka annat.
Sedan finns det en rad grejer som olika företag gärna vill sälja på dig. Allt från särskilda kuddar till amning, till bröstpumpar och babysitters, från övervakningssystem med både video och ljud och koll på bebisens andning, till en miljard leksaker som ska få barnet att bli smartast i klassen långt innan det är dags för dem att börja i en klass. Mitt råd är: köp inte i princip något av detta förrän bebis är på plats. Ni kommer märka vad bebis och du/ni behöver, och då kan ni köpa det då – allra helst begagnat.
När barnen blir äldre
Även när de blir lite äldre är det enklaste sättet att hålla nere kostnaderna att leta på begagnatmarknaden efter det som behövs. Kläder upp till 7-8 års ålder går definitivt att hitta – något svårare för pojkar än flickor, om svägerskans utsaga är sann ju äldre kidsen blir – och det är mycket som är i fint skick, inte minst efter hand som ungarna inte håller med om sina föräldrars inköp…
Även för leksaker och liknande finns det mycket på andrahandsmarknaden. Pussel, böcker, Barbies, Lego, etc. Lite tålamod så hittar du det.
Saker som är svårare att hålla ner kostnaderna för är fritidsintressen – men även där kan man köpa prylarna som hör till begagnat. Och när barnet blir stort nog, låt det välja så att det inte överhopas av aktiviteter. Vår snart sexåring får ha två aktiviteter i veckan, medan tvååringen bara går på simskola.
Sälj också gärna vidare det du inte längre behöver – eller skänk. För egen del säljer jag bara det jag tror jag kan få ut några hundralappar för, annat åker till Myrorna om det har fler användningar kvar i sig.
Och tänk på att det allra bästa sättet att hålla nere kostnaderna är att hålla nere mängden prylar du köper in, oavsett det är begagnat eller nytt. Barn idag drunknar i prylar – bättre med en högre sparkvot så att du kan vara ledig med barnet istället för att försöka köpa barnen för att du hela tiden måste jobba.
Hur har ni tänkt angående grejer till barnen? Hade ni gjort annorlunda nu än ni faktiskt gjorde?
[…] här veckan handlar det om något som tagits upp tidigare, bland annat när vi pratade om kostnaden för att ha barn – begagnatmarknaden! Brukar du köpa begagnat? Eller blir det enklaste möjliga utväg genom […]
Inköpen under småbarnsåren är försumbara om man räknar med inkomstbortfall under föräldraledighet, deltidsarbete, vab och större bostad.
Vi har gjort som er och nästintill allt är köpt från marketplace eller urvuxet av kusinerna. Har sparat 10tusentals kronor på att köpa alla kläder och barngrejer begagnat. Men samtidigt så har vi ett inkomstbortfall på nästan 300.000 brutto i år pga att vi båda valt att arbeta 80 resp 70%. Det hade vi inte gjort om det inte var för sonen, men just nu tycker vi att all tid i världen med honom är värt mer än pengar.
Absolut är inkomstbortfallet större, men samtidigt behöver man ju inte ta *både* inkomstbortfall och köpa allting nytt. Så man får spara där man kan. Att ägna mer tid åt sina barn är ju precis som ni skriver något man väljer för att man tycker att det är mer värt än pengarna. Själv jobbade jag 60% under en period, för närvarande 90% men då är en dag i veckan forskningstid vilket innebär kortare dagar för barnen på dagis. Så det har varit inkomstbortfall här också – för att inte tala om när man är heltidsföräldraledig första året.
/Cosmonomics
Ja, självklart! En kompis ska ha barn nu och har köpt en sebra-säng för 7k, vi köpte vår begagnade Ikea-spjälsäng för 500kr på marketplace, går precis lika bra att sova i 🙈 Kommer säkert kunna sälja den för lika mycket som jag köpte den för, det gjorde jag med skötbordet.
Vi har aldrig varit DINK utan gick direkt från studier till föräldrar och jag har inte räknat på hur mycket vi ”förlorar” tidigare, det var lite läskigt, men samtidigt har vi inte hunnit skaffa oss så mycket omkostnader efter studierna 🙂
Vi var heller aldrig DINK, jag pluggade termin 10 (av 11) när vi fick vårt första barn. Maken jobbade då, men vår ekonomi är bättre nu än då, när båda jobbar och har kommit längre i karriärerna 🙂
Ja, jag har bekanta som köper nya Bugaboo-vagnar och sånna där vaggor som kan användas i typ 2-3 månader som kostar tusenlappar. Och barn-grejer-tillverkarna vet att ta betalt.
/Cosmonomics
Ett inlägg jag kunde skrivit själv. Vi har inte handlat många grejor, antingen har vi fått saker, ärvt saker eller har vi handlat på Marketplace. Sen när vårat barn blivit större har vi sålt grejorna och fått en slant tillbaka. Det finns hur mycket onödigheter som helst att köpa till småbarn, vi har haft det som man verkligen behöver.
Vissa saker är dock svårsålda, som plastgrejor (nappflaskor, bestick) till matning och sånt. De är ju diskade och ser ut som nya (och är ganska dyra i inköp) men sånt går inte ens att skänka, vilket är synd då de hade antagligen hållit för 10 bebisar till.
Det finns så gaaaalet mycket onödigt till bebisar och småbarn! Alla möjliga lampor, larm, filtar, sängar, prydnader (som att bebisar och småbarn bryr sig?), och vagnar för 15 000 kr. Jag har fått mycket av makens syskon som har äldre barn, så en del har vi insett varit onödigt. Vi hade ett skötbord till första barnet, tills jag insåg att jag föredrog att byta på henne på golvet eftersom det då inte fanns någon som helst risk att hon skulle trilla ner. Vi sålde skötbordet med mycket av pengarna tillbaka.
Det är synd med sådant, jag har sett det på Marketplace och det verkar svårsålt. Våra flaskor har varit så genomanvända, repiga och allmänt trista att jag inte ens tänkt tanken att sälja dem vidare när ungarna varit klara med dem…
/Cosmonomics
Majoriteten (barnvagn, crib, barnstolar, bilbarnstolar mm) är ärvt men kompletterat en hel del då det varit svårt att hitta passande storlekar på regnkläder osv. Dock ej kollat på begagnat via nätet hade säkert kunna spara mer där ibland är det dock skönt att veta vad man får istället för att leta runt i timmar. Är ju redan väldigt ekonomisk i andra hänseenden inte direkt duktigt på priser gällande kläder heller men Lidl har överkomligt pris på en hel del när de väl har barngrejer.
Förmodligen borde jag lagt mer tid på att hitta mer begagnat i andrahandsmarknaden online. Well skönt att spara energi i alla fall det betalar jag gärna lite för ibland.
Mvh Anonym-m
Jag har också köpt just regnkläder på Lidl och varit mycket nöjd med dem, så ibland när jag inte hittar vad jag är ute efter får det bli så. Blir mer uppenbart när barnen blir större, då finns det inte lika mycket begagnat (gissningsvis eftersom barnen använder kläderna betydligt längre tid än när de är 2 år och växer ur allting innan säsongen ens är slut).
Man får spara där man har lust och ork – jag tycker Marketplace är kul, men jag vet många som inte gör det. Bara det går ihop så 🙂
/Cosmonomics